Приключения по исландски: гейзери, Северно сияние и една доматена ферма

Ако Исландия е в списъка ви със задължителните дестинации или пък не знаете нищо за нея, вижте вълнуващия разказ на Оги Ковачев за северната страна

0
 

Сподели

Shares

В следващите редове непоправимият авантюрист и приключенец Оги Ковачев ще ни отведе на вълнуващо пътешествие до „граничните“ земи, покрити с ледове и озарени от магията на Северното сияние. 

В очакване на големият гейзер да изтласка огромно водно чудо (снимка: Оги Ковачев)

Преди година животът отведе Цветина в Исландия, за работа, приключение и себеудовлетворение. Много вълнуващо. Е най-обичам да ходя на гости при приятел и то на интересно място. През пролетта на 2024 г. се заприказвахме и ѝ казах, че септември ми е идеален. Не правихме точни планове, докато не дойде краят на август. Всеки има и други идеи, приоритети, ангажименти.

Когато споделих идеята за докосване до ледена Исландия, доста хора ме питаха не са ли малко 4 дни за Исландия. Опитът ми поднесе ясен отговор на въпроса: Никак даже! Преизпълних плана и най-голямата заслуга е на безупречното домакинство на моята приятелка Цветина.

Ледник в Исландия (снимка: Оги Ковачев)

Изминахме (сам или заедно) 1087 км с Дачия Дъстър – наета от летището кола, излиза около 60€/ден, с включена пълна застраховка, която е по избор и препоръчителна. Имахме ситуация с камион, който караше като обезумял насреща ни, зад него облак от прах и камъни, а един камък излетя пряко към предното стъкло на колата. Шанс, че се разминахме само със спукано стъкло, та застраховката е задължителна.

За тези четири дни се случиха чудеса, както и видях доста места:

✅ посетих три от най-популярните и посещавани СПА комплекса – Sky Lagoon, Fontana и Hvamsvik
✅ обиколих над 10 водопада
✅ видях северното сияние по пълнолуние
✅ ядох хляб, печен на геотермален извор
✅ ядох сладолед от кравеферма
✅ ядох доматена супа от прясно набрани оранжерийни домати
✅ посетихме втория по големина ледник в Европа и се возихме с всъдеход
✅ ходих по ръба на кратер
✅ посетих черния плаж
✅ ядох традиционна агнешка супа
✅ ходих по границата на Европейската и Американската тектонски плочи
✅ посетих най-големия гейзер
✅ топнах се в океана на 6ºС
✅ ядох прясна пушена пъстърва

Водопадът Скогафос (снимка: Оги Ковачев)

Полетите за Исландия са от Рим Фиумичино, а Wizz Air имат два полета седмично. Времето за летене е около 4-5 часа, в зависимост от метеорологичната обстановка. Приключението започна още на изход номер 69, където заигравката с числата ми припомни, че Исландия ще е 69-тата ми държава от списъка с посетени такива и… няма такова съвпадение.

За съжаление имах 3 часа закъснение, заради забавен полет от Пафос, разни неуредици и млада, видимо неадекватна, азиатка, която се спречка с една от стюардесите и се наложи да бъде отведена от полиция. Последиците за нас, останалите пътници, бяха, че се наложи да се идентифицира целият ръчен багаж, един по един, за да е сигурно, че отведената не е оставила нищо на борда.

Ден първи

Денят започва веднага след кацането и вземането на колата от летището. Насочвам се направо към СПА номер 1, с басейн под небето, до океана и други закачки – солна баня, парна баня върху гейзера и другите чудеса като сауната с гледка към океана.

Исландия
Това е първият СПА до океана и в гр. Рейкявик. В тази приказна къщичка са сауната и парната баня (снимка: Оги Ковачев)

След като разпуснахме е ред за завършека на деня – ядене на сладолед от фермата с крави – всичко под един покрив.

За логистиката в Исландия, пак всичко е благодарение на Цветина, бях ѝ на гости, на повечето места не плащаме, защото сме гости с пропуск и така. Това е да имаш точните хора на точното място.

Тази пътека е на разлома между двете континентални плочи: Европейската и Американската (снимка: Оги Ковачев)

Ден втори

След спане под дебелите завивки в малкото село Laugarvatn, разположено до едноименното езеро. Днешният ден започва с приключението на хлебопечене в горещата земя.

Казахме си на български: В кухнята има хлебарка – това е Цветина, тя е тук вече година. И умело забавлява групите с посетители. Показва процеса на печене на хляб, заровен върху геотермалния извор, където водата просто ври. Тестото се поставя в тенджера, която добре се изолира и се заравя за 24 часа. С търпение на другия ден хлябът е готов.

Скални формирования и застинала лава в красиви фигури (снимка: Оги Ковачев)

За край на приключението си хапнахме топъл хляб с масло и прясна риба.
След като изядох хляба, се отправих към Þingvellir, национален парк, където ясно се наблюдава разделът между Европейската и Американската континентални плочи. На едно място се забелязва огромна дупка, като дълбок кладенец, която се е появила преди няколко години. За да е безопасно преминаването над нея, е изграден дървен мост. В местността има водопад и църква, а най-интересното е, че там е бил изграден първият парламент на Исландия.

Видео: Под това камъче е зарита тенджера с хляб, който се пече 24 часа

В ранния следобед се насочих към следващата забележителност, а именно най-големият гейзер Geysir, който на няколко минути изплюва вряща вода като мини вулкан.

Денят завършва с поредния водопад, закътан в полето, до който се стига по черен път след няколко завоя, за да се разкрие огромното водно чудовище.

Прибрах се и след бърза вечеря, точно като се готвихме за лягане, в деня на пълнолуние, реших да погледна към небето през прозореца и какво да видя – останах без думи – небето танцуваше в зелена рокля – СЕВЕРНОТО СИЯНИЕ – бях в шок и загубих ума и дума – по пижами се качихме на колата и намерихме закътано място без лампи наоколо, но от луната не можахме да се избавим. Независимо от това сиянието беше ЖЕСТОКО! Съвсем неочаквано се случи – късметът е с Оги Ковачев!

Северното сияние (снимка: Оги Ковачев)

Ден трети

Третият ден е ранобуден и със заледени прозорци на колата. Първа спирка е Kerid Crater, който се е образувал от свличане на земни маси навътре в образувала се кухина, в резултат на някогашно изригване. В кратера се е образувало езеро, което красиво отразява околната гледка.

Кратер, запълнен от днешно езеро (снимка: Оги Ковачев)

Следваща спирка е най-пълноводният водопад с дебит от 350 м3 в секунда. Имах един малък Geocache по трасето. Следват още водопади и красиви гледки на път към град Вик – най-южно разположеният на острова.

Водопадът с дебит 360 м3 в сек (снимка: Оги Ковачев)

На няколко километра преди града се отбих до популярния черен плаж с вълшебните скални образувания на сушата и във водата.

Черният плаж и скалните форми (снимка: Оги Ковачев)

В град Вик хапнах незабравима супа леща (за 29 лева) и се отбих до църквата за поредния Geocache. За завършек след два часа шофиране се отдадох на СПА в комплекс Laugarvatn Fontana и за начало е парната баня. Тя е изградена от вулканичен камък върху геотермалния извор и под дървената скара, откъдето излиза парата, се чуват спорадични бълбукания. Уникално усещане за близост до природата, а след нагряване се мушкам в езерото за контраст. Днес небето е облачно и няма изглед за сияние.

Ден четвърти

Последният ден от Исландското ми приключение беше най-интересен и споделен с Цветина. Започнахме с посещение на доматена ферма Friðheimar Greenhouse, където ядохме доматена супа и пихме коктейли. Всичко е като в лаборатория, няма почва и е като от филм на бъдещето! А ресторантът е уютен, заплетен сред различните видове кълнове и подправки, измежду корените на доматите.

Доматената ферма (снимка: Оги Ковачев)

Следва голямото приключение-изненада – посещение на втория по големина ледник в Исландия Langjökull Glacier и Европа. И не само това, а среща с голямото червено камион-чудовище.

Събрахме се в обикновен автобус, който за по-малко от час ни качи нагоре в планината по чакълест път, след което се прекачихме на голямата TATRA. Роджър е нашият ледников водач (родом от Каталуния), който ни разказа любопитни подробности за ледника и за самия уникален камион.

Всъдеходът към ледника. (Открийте Оги!) / снимка: личен архив

Имахме 2-3 спирки с похапване на бухти, пийване на топъл шоколад и пързаляне по снега. След разхлаждащата разходка се пуснах до водопада Gullfoss, хапнахме традиционна исландска супа и се запътихме към последната атракция – СПА комплекс Hvammsvík – Nature Resort & Hot Springs. Тук се престраших и превъзмогнах мисълта за студ, като влизах в океана на 6ºС между парната баня и горещия басейн под звездите. Жестоко!

Водопадът Гълфос (снимка: Оги Ковачев)

Вижте и останалите разкази на Оги:
Как един българин измина 800 км за 28 дни и достигна до своя Камино де Сантяго
Хонг Конг 100 – защо не?

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.