Ветераните на българския алпинизъм: Дафина Гъдева

Тя е първата жена в България, председател на алпийски клуб, който освен това ръководи в продължение на 40 години и 20 г. е негов почетен председател

0
 

Сподели

Shares
Дафина Гъдева
Дафина Гъдева (снимка: kazanlak.com)

Дафина Босолова – Гъдева или Дафи, както всички алпинисти, а и не само те, я наричат, е родена на 7 юли 1932 г. в с. Орешене, Ловешко. В него завършва началното си образование, където баща ѝ е директор, а средно – в съседния град Луковит. Въпреки, че като обикновено селско момиче, по това време, и тя никога не се занимавала със спорт, избира да продължи висшето си образование в спортния институт ВИФ „Г. Димитров”. Като учител баща ѝ е желаел тя да продължи неговата професия, но не ѝ противоречил. „Няма да ти се бъркам в избора. Отивай там, където те тегли сърцето”. И така, дори и тя самата да не знае как и защо е избрала спорта, кандидатства в спортния институт. Там Дафина разбира, че ще ѝ бъде много трудно, тъй като е далеч от всеки вид спорт.

Тренира обаче много упорито и бързо се ориентира. Започва със ските, но един ден група алпинисти от по-горните курсове я канят на тяхно занимание на Витоша. Не само катеренето по скалите, но и самият живот на алпинистите ѝ харесва. И така от 1952 г. тя свързва живота си с планината, алпинизма и хората, които практикуват този спорт. При алпинистите тя не е сама жена. Там са Тотка, Благовеста и Лиза. Катери много активно, за да догони новите си колеги и колежки, повечето от които, за разлика от нея, преди това са завършили спортен техникум и са се запознали с този спорт. Участва много активно във всяко практическо занятие на катедрата по алпинизъм, ръководена от Георги Атанасов.

Всичко в този спорт много ѝ харесва и лятно време работи и в Централния алпийски лагер /ЦАЛ/ като инструктор, вече като бъдещ специалист по алпинизъм, /след втората година на обучението всички студенти вече са си избрали любимия спорт/. Четирите години минават в много активни алпийски мероприятия. Наравно с мъжете Дафина участва във всички прояви по алпинизъм на всички нива – клубни, градски, окръжни и републикански алпиниади, и зимни траверси.

В автобиографичната си книга „Алпинизмът в моя живот”, тя много точно и подробно описва по дни, месеци и години всички свои прояви. Дафина така силно се отдава на алпинизма, че когато я разпределят на работа в Димитровград, изпада в ужас. „Как така, толкова далеч от планината?”. В равнинния Димитровград се смиляват и я освобождават от разпределение.

Росица Драганска, Дафина Гъдева и Мариана Иванова
Росица Драганска, Дафина Гъдева и Мариана Иванова (снимка: архив на доц. Сандю Бешев)

Ами сега? Иван Шехтов, с когото се познава от алпийския лагер, случайно има едно свободно учителско място в спортното училище на Самоков. И… нашето момиче отново е в подножието на меката на алпинизма – Мальовица. Животът обаче си върви по своите правила. Почти случайно един млад учител от с. Шипка, Казанлъшко, Христо Гъдев е попаднал там, където не му е мястото. Тя от Ловешко, той от Казанлъшко, създават семейство в Самоков. Това събитие съвпада с временното закриване на алпийския лагер и интересът към алпинизма минава на заден план. Младото семейство напуска Самоков и се установява в град Казанлък. Там си купуват семейно жилище и то не къде да е, а на улица „Еделвайс” – 7.

По това време Българският туристически съюз е възстановен и в по- големите градове на страната са изградени туристически дружества, а към тях и алпийски клубове. Още с пристигането си в града, Дафи събира около себе си няколко младежи. С помощта на своя състудент и много добър приятел Милко Чернев, който вече е фактор в алпинизма на най-високо ниво, учредяват алпийски клуб, на който тя става председател. Един уникален случай в историята на българския алпинизъм, не само, че тази длъжност се поема от жена, но и от това, че тя без прекъсване ръководи този клуб в продължение на 40 години. А като прибавим към това и още 20-те години като почетен председател, става ясно, че на алпинизма Дафина посвещава целия си съзнателен живот.

Дафина Гъдева
Дафина Гъдева (снимка: kazanlak.com)

Така Дафи разгръща истинските си възможности, вече не само като алпинист, но и като ръководител. Тя знае всичко от областта на алпинизма. Макар и с по-малък педагогически опит, проявява своя талант на обединител. Умее да изслуша всякакво мнение, да го преосмисли, да го анализира и което е още по-важно – да убеди обратната страна в неговата несъстоятелност, ако другата страна не е на верния и точен път. Така цели 60 години в този клуб е имало много мнения, но винаги е намиран верният път на развитие.

Алпийският клуб се е развивал по възходящ път както в спортно, така и в организационно отношение. Сплотени и единни казанлъшките алпинисти ежегодно са се представяли на всички национални, окръжни и клубни мероприятия. Израснали като добри алпинисти, те постигат много и извън пределите на страната. В Татрите, Карпатите, Алпите, Кавказ и дори в далечен Памир.

Без да омаловажавам останалите им постижения, смело бих отличил 1984 г., когато цялата група от 14 алпинисти, в това число и 3 дами – Дафина Гъдева, Росица Драганска и Мариана Иванова стъпват на тогавашния първенец на Европа Монблан /4807 м/. Пак в подобен дълъг списък казанлъшките алписти достигат и първенеца на Австрия 3798-метровя връх Гросглокнер. А какво да кажем за фаталната снежна лавина по склоновете на пик Ленин, през 1989 г., която отне възможността им още тогава момчетата на Дафина да запишат в актива си и един седемхиляден връх.

Когато отбелязвахме бегло многобройните успехи на казанлъшките алпинисти, избягвахме почерка на Дафина, независимо от това, дали тя самата е била там или не, защото когато се спомене името Дафина Гъдева, това означава алпийския клуб на Града на розите. Когато говорим за клуба, това означава Дафина Гъдева.

Вижте още: За живота на една от най-добрите ни алпинистки – Диана Владимирова – Петкова

Трудно се пише за една такава личност, не защото трудно се събират факти и документи, а защото тук те са толкова много, че е трудно кое да се спомене или прескочи. Едно от тези неща е Трудовата дейност на клуба, както тя сама е озаглавила част от нейните разкази в книгата си. За да не натоварват и без това оскъдния бюджет на клуба, организирани от своя председател, алпинистите извършват редица специализирани дейности, като боядисване на високи комини, миене на стени и прозорци, произвеждане на част от алпийската екипировка и съоръжения, които се доставят отвън с твърда валута /долари/, каквито са щих пластинки, колани за обвързване на алпинистите и редица още неща.

Дело на самите алпинисти е и построяването на алпийски заслон на скалите край град Мъглиж, където не само казанлъшките, но и алпинисти от другите краища на страната провеждат своите занимания. Няма да е пресилено, ако се каже, че те и старозагорските им колеги разработиха като катерачен обект скалите по течението на река Мъглиж.

Вижте още: Българските алпинистки, удостоени със званието „Майстор на спорта“

Навярно много работи съм пропуснал, но ако някога се стигне до обособяването на поредицата „Ветераните на българския алпинизъм” в самостоятелна книжка, не само за Дафина Гъдева, но и за останалите имена ще се разкаже много, много повече. Защото това си заслужава, защото алпинизмът не е започнал от нас, а от поредицата имена, за които вече сте прочели или в следващите материали ще прочетете. Жалко, че почти всички, попаднали в тази поредица, няма да могат да прочетат това, което сме написали.

Дафина е майстор на спорта по алпинизъм от 1982 г. и е наградена с всички възможни отличия на БТС, между което е и Заслужил деятел на БТС. Издъхва на 19 декември 2021 г. в дома си в град Шипка.

доц. Сандю Бешев

Вижте поредицата „Ветераните на българския алпинизъм”.

Вижте всички материали на доц. Сандю Бешев тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.