Biathlon 4 Аll: състезанието по бягане и стрелба ще се проведе за пръв път в България

Практически всеки може да участва. Дисциплината включва бягане и стрелба с лазерна пушка

0


Дата на събитието: 19.10.2024

Сподели

Shares

Biathlon 4 Аll

Независимо дали сте начинаещ спортист, професионален атлет или просто сте любопитни що е то Биатлон, включете се в Biathlon 4 All @ Raduil!

Дата и място: Събота, 19 октомври 2024 г., в село Радуил – на 80 км, източно от София и на 9 км от Боровец.

100% от събраните средства ще бъдат в полза на развитието на спорта и обновяване на училището в с. Радуил.

Вдъхновено и подкрепено от Международния съюз по биатлон (IBU) и Българска Федерация по Биатлон, Biathlon4All има за цел да популяризира спортната дейност и да подбуди любопитството на подрастващите към биатлона.

Biathlon 4 All, събитие инициирано от IBU, вече жъне успехи в цяла Европа. Поставяме началото му в България сега, като имаме план събитието да стане традиционно два пъти годишно – в с. Радуил през октомври и в гр. Банско през май.

– казват Елена Дурчова и Сия Попова, двете нежни движещи сили на събитието, и допълват:

„Ние вярваме, че задвижвайки колелото днес, в бъдеще можем да очакваме още много спортни постижения, с които страната ни да се гордее.“

Biathlon 4 All е подходящо състезание за всички възрасти и нива на подготовка. Дисциплината съчетава бягане и стрелба с професионални лазерни пушки. Това е най-лесният начин хората да се доближат максимално до този зрелищен спорт.

Помолихме Сия Попова да ни открехне завесата зад това прелюбопитно събитие и тя с радост откликна на въпросите ни:

Може ли хора, които не са стреляли, да участват? 

Както и самото име подсказва в „Biathlon for all“ могат да участват хора дори без никакъв опит. Стрелбата ще бъде с професионални пушки, предоставени от Българската федерация по биатлон, които са лазерни и са напълно безопасни. На място ще се проведе инструктаж за ползването им. Предвидили сме инструктори да присъстват на стрелбището по време на цялото състезание, за да съдействат на състезателите при възникнали затруднения.

Biathlon 4 АllКакъв тип ще бъде стрелбата?

Стрелбата ще се проведе от позиция легнал, на разстояние от мишената 10 м, а мишената ще бъде с диаметър – 2.5 см.

Как става регистрацията? 

Желаещите могат да закупят билети онлайн от https://www.entase.com/Biathlon4AllBG, но ще има възможност за купуване и на място между 09:00 и 10:00 ч., тоест преди началото на състезанието.

Има ли ограничения за броя на участниците?

Няма ограничения в броя на участниците. Добре дошли са всички, които са любопитни да пробват зрънце от спорта Биатлон.

Biathlon 4 АllНа какъв терен ще се проведе състезанието?

Трасетата ще бъдат различни в аматьорската и професионалната дисциплина, както и за децата. Проектирани са така, че да бъдат предизвикателни и същевременно подходящи за всички възрасти и нива на подготовка. Подробна информация за трасетата можете да намерите в социалните ни мрежи.

Какъв е регламентът на класиране – правят ли се наказателни обиколки?

Наказателният рунд, който се бяга на всяка пропусната мишена, е една изключително атрактивна част от биатлона, затова със сигурност ще има такъв. Класирането се базира на времето, за което състезателят е успял да избяга състезателната дистанция, да проведе двете стрелби и да си избяга евентуалните допълнителни рундове.

Как да се подготвят бегачите? 

Бягането на къси разстояния е много, много различно от това на дълги. Ексклузивното натоварване покачва пулса и адреналина мигновено, което пък от своя страна пречи на стрелбата, когато трябва да бъдете спокойни, да дишате умерено и да се прицелите точно. Точно тази огромна разлика в изискванията на двете дисциплини – бягане и стрелба, прави биатлона интересен и непредвидим. Може да спечели най-бързият спринтьор, най-точният стрелец или някой, който се е справил задоволително и в двете дисциплини.

Ще има ли медали, награди?

Разбира се, предвидили сме медали и награди за най-бързите. Наградените ще бъдат съответно във всяка категория мъже и жени или момичета/момчета при децата. Медали ще има за първите три места от всяка категория.

Biathlon 4 АllРазкажи ни малко повече за училището в Радуил? 

Радуил по начало ми е много на сърце, понеже имах баба и дядо там и съм прекарвала летните ваканции там като дете. Подпомагането на училището в селото стана моя лична кауза и през последните две години, благодарение на различни дарители и доста доброволен труд от хората в селото, училището придоби един по-приятен вид.

Сменихме бюра, столове, шкафчета, децата получиха лаптопи, на които могат да се учат да работят.

Хората от селото се амбицираха от дарителската кампания и самата директорка ми разказа, че са пребоядисали и сменили осветлението напълно доброволно. Остана само спортният салон.

Планираме със събраните средства да закупим дюшеци, ракети за тенис, топки, обръчи и въобще всякакви неща, необходими за часовете по физическо възпитание. Защото, за да получиш, трябва първо да дадеш. За да учат децата ни с желание, трябва първо да сме им предоставили интересна и приятна среда. За да спортуват с желание – също. Затова и двете с Елена Дурчова обединихме сили и решихме да дарим събраните средства от билетите за него.

Какво включва програмата на събитието „Biathlon for all“ в Радуил?

Освен състезанието, ще има музика, хапване, пийване и въобще всичко необходимо, за да си прекарат хората възможно най-добре. Междувременно ще наблюдаваме как се справят състезателите със стрелянето и надпреварата в бягането, защото биатлонът е един изключително зрелищен спорт и вие ще се убедите в това.

Какви интересни места има наоколо? 

Сгушено в полите на Рила, село Радуил е много живописно и предлага възможности за разходки, преходи, минерални басейни, вело маршрути и обекти за катерене.

Заобиколено е от 12 параклиса, находящи се на пешеходно разстояние от центъра на селото. В близост има минерални басейни – в с. Долна Баня, обекти за катерене в гр. Костенец и Боровец, множество МТБ маршрути. Самият Боровец е на само 9 км от с. Радуил и предлага още редица възможности. В региона има и места за настаняване – малки семейни хотели и къщи за гости в селото, както и в околностите.

Място, за което неслучайно са писали Вазов и Смирненски, но оставяме на вас да се убедите в тази истина.

      •   *  *  *

Независимо дали сте професионален спортист или просто любител на спорта и природата, това събитие ви предлага чудесна възможност да станете част от незабравимо приключение, пък кой знае – може би това ще е началото на една блестяща спортна кариера за вас или вашето дете.

Програма на събитието:

• 09:00 – Откриване
• 09:00 – 10:00 – Регистрация: Участниците ще получат своите стартови номера и необходимите инструкции.
• 10:30 – Начало: Участниците ще се състезават в комбинирано бягане и стрелба с лазерни пушки, характерни за Биатлона.
• 16:00 – Награждаване на победителите: Ще бъдат връчени медали и награди на победителите в различните категории.

Дисциплини за деца:
• 8 -10 г. – 1 км
бягане 0.500 км➡️стрелба➡️бягане 0.500 км➡️Финал
• 10- 12 г. – 1 км
бягане 0.500 км➡️стрелба➡️бягане 0.500 км➡️Финал
• 12 – 14 г. – 2 км
бягане 1 км➡️стрелба➡️бягане 1 км➡️Финал
• 15 – 18 г. – 3 км
бягане 1.5 км➡️стрелба➡️ бягане 1.5 км➡️Финал

Дисциплини за възрастни:
• Biathlon PRO – 7.5км
бягане 2.5 км➡️стрелба➡️бягане 2,5 км➡️стрелба➡️бягане 2,5 км➡️Финал
• Biathlon MASS – 3 км
бягане 1 км ➡️стрелба➡️бягане 1 км➡️стрелба➡️бягане 1 км➡️Финал

    • * * *

Повече за Елена и Сия:

Елена е на 33 г., от гр. Банско. Състезател в СК „Банско“ – от 10 г. до 21 г. Състезател в Младежки национален отбор на България – от 17 г. до 21 г. Най-добри класирания като спортист – множество медали от държавни и балкански първенства, 6-о място на европейска купа по летен биатлон за жени. Треньор в клуб по биатлон Банско от 2015 г. до 2023 г. Треньор на младежкия национален отбор от 2022 г. до 2024 г. Основател на Клуб по Биатлон „Пирин“.

Образование: Докторска степен в Национална спортна академия „Васил Левски“. Множество международни курсове и конгреси, свързани както с биатлона, така и със спорта за високи постижения. Понастоящем – участник в международна академия по биатлон към IBU.

Сия е на 31 г., от гр. Банско. Човек, който обича планината, спорта и хората. Има предприемачески дух, познания и дългогодишен опит в сферата на маркетинга, организиране на събития и редица доброволчески инициативи. Част е от Софийски планински клуб, с който организира едно от най-мащабните МТБ състезания в България – „Спици и Бодли“.

Заедно те израстват в пиринското градче Банско и наскоро обединяват сили и умения, за да създадат нещо, от чиито плодове всички ще се гордеем след години.

Линк към събитието: https://fb.me/e/3OokzErw2

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.