Природните феномени на България: Чудните скали

Красивата скална композиция се намира в област Варна, на 4 км южно от село Аспарухово

0
 

Сподели

Shares
Природните феномени на България: Чудните скали
Чудните скали (снимка: Σταβρέφ Γκόραν)

Скалният феномен „Чудните скали“ се намира в област Варна, на 4 км южно от село Аспарухово, община Дългопол. Трите впечатляващи, издължени като игли, скални образувания се мият в бреговете на язовир „Цонево“.

„Чудните скали“ се намират на 170 м надморска височина и са високи между 15 и 50 метра. По своята същност са ерозионни скални образувания, често оприличавани от местното население на средновековен замък. Формирани са сред палеоценски варовици с кремъчни конкреции и включват четири, близко разположени, скални кули. Всяка от тях има собствено наименование – „Вълчата глава“, „Великана“ или „Рицаря“, „Ръката“ и „Замъка“. Феноменът е обявен за природна забележителност с  през 1949 г., и обхваща площ от 12,5 ха.

Вижте още: Природните феномени на България: Саръташ Каяли (Жълт камък)

Чудните скали и яз. Цонево
Язовир Цонево и Чудните скали (снимка: Anvisuals, Wikipedia)

Малко известен факт е, че на няколко километра от „Чудните скали“ е открита друга група скални образувания, скрита в гората. Нейната структура обаче е по-различна – отделните елементи са изградени от монолитни блокове, а не от варовик с конгломерати. Тези скални форми са оприличени от местните на „Мечката“, „Гъбата“ и „Професора“.

Язовир „Цонево“, от чиито води сякаш са се родили „Чудните скали“, е третият по големина язовир в България. Той е построен през 1974 г. на река Луда Камчия (основен приток на Камчия – една от най-големите реки в България).
Районът на язовира и проломът на река Луда Камчия са много живописни. За щастие на всички пътуващи по главния път, оттам има чудесна гледка към тях и нерядко хора слизат от автомобилите, за да им се насладят и да ги снимат.

Вижте още: 10 язовира, подходящи за бягство през уикенда и не само

Чудните скали
Чудните скали (снимка: Милена Чонкова)

В сърцевината на „Чудните скали“ има тунел, а пътят, преминаващ оттам, свързва  селата Аспарухово и Добромир. В съседство е главният път, който свързва градовете Провадия и Айтос, както и железопътната линия „Варна–Пловдив“.

Природният феномен е леснодостъпен. Невероятно красивият ландшафт наоколо, допълнен от водите на язовира, превръщат село Аспарухово в притегателен център за туристите в този регион.

Може да съчетаете пътуването и с редица дейности на открито: риболов, каякинг, колоездене, скално катерене и други. Наблизо се провежда и състезанието „Коджа Кая“.

Скално катерене в района на Чудните скали
Скално катерене в района на Чудните скали (снимка: СК „Чудните скали“)

В непосредствена близост до „Чудните скали“ се намира „Старата кариера“. Тя представлява изкуствено оформена стена, която се използва за тренировки и състезания от алпийските клубове в областта. Скалите са оборудвани с маршрути за скално катерене и до тях се стига след 10 минути пеша нагоре, по стръмна пътечка. Скалите са с формата на дъга, с характерен таван в горната си част. На тях се провеждат състезания по скално катерене и специално за целта са оборудвани 8 маршрута. Постепенно те са доекипирани и в момента има 18 оборудвани маршрута от 6-а до 10-а категория.

На територията на природната забележителност е забранено чупенето и рушенето на скалите, както и поставяне на рисунки върху тях.

Чудните скали и яз. Цонево
Чудните скали и яз. Цонево (снимка: Фейсбук/Bulgaria DropView)

Освен с естетическите си достойнства и възможностите за активен отдих, районът около Чудните скали привлича вниманието и на изследователите с разнообразния си и информативен геоложки строеж.

Флората и фауната в района на „Чудните скали“ също е много интересна. Пещерите и скалните масиви в района са местообитания за различни животни и птици. По скалите гнездят и грабливи птици, като някои от тях са редки за България, което ги прави обект на интерес от орнитолозите.

Вижте още: 10 язовира, подходящи за бягство през уикенда и не само (част 2)

Яз. Цонево
Яз. Цонево (снимка: Фейсбук/Анастасия Бончева)

Язовирът пък е обитаван от различни видове риба, което привлича вниманието на запалените рибари и въдичари. Може да се ловят бяла риба, уклей, платика, сом, костур, бял амур и други, с които язовирът е зарибяван периодично, за да се поддържа балансът на микрофлората в него.

Как да стигнете

Чудните скали се намират на около 90 км югоизточно от Варна и за да стигнете до тях, за предпочитане е да ползвате пътя през Провадия, заради по-добрата пътна настилка. Ако пътувате с кола, можете да стигнете непосредствено до скалния феномен, който е на 3 км от отбивката за с. Аспарухово, без да се влиза в селото. Указателна табела за природната забележителност има непосредствено преди отбивката вляво.

Може да стигнете и с влак от Варна в посока Аспарухово, а от жп гарата до Чудните скали се ходи пеша около час.

От Бургас до Чудните скали са 65 км, по пътя Бургас – Айтос – Провадия.

Вижте всички статии от рубриката Природните феномени на България!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.