Отворено писмо на велоклуб „Крива спица“ за бъдещето на Велопарк Пловдив

Писмото е адресирано до кмета на р-н „Западен“ в гр. Пловдив и председателя на КК „Курбел“

0
 

Сподели

Shares

На 23.08.2024 г. Велоклуб „Крива спица“ разпространи отворено писмо, адресирано до кмета на р-н „Западен“ в гр. Пловдив г-жа Тони Стойчева, председателя на КК „Курбел“ Георги Георгиев и колоездачната общност в гр. Пловдив. Писмото касае съдбата на изградения през 2011 г. от клуба Велопарк, впоследствие дарен на общината. Въпреки, че „Крива спица“ поддържат велопарка и имат визия за него, както и реален проект, депозиран в общината в началото на тази година, сега става ясно, че друг велоклуб от Пловдив (КК „Курбел“) е предложил на общината да обнови спортното съоръжение. Публикуваме писмото без редакторска намеса:

ДО:

КМЕТА НА РАЙОН ЗАПАДЕН
Г-ЖА ТОНИ СТОЙЧЕВА

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА КК КУРБЕЛ
Г-Н ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ

КОЛОЕЗДАЧНАТА ОБЩНОСТ НА ГРАД ПЛОВДИВ

Отворено писмо

Относно: Историята и бъдещето модернизиране на “Велопарк Пловдив”

Уважаеми госпожи и господа,

Сдружение с нестопанска цел Велоклуб “Крива Спица” е един от първите клубове по планинско колоездене в България. Неформално създаден в гр. Пловдив през 2004-та година и официално учреден като сдружение с нестопанска цел в обществена полза през 2008-ма, към днешна дата клубът има зад гърба си 20 години опит и традиция в областта на планинското колоездене и планинския велотуризъм. Клубът е организирал множество велосипедни събития през годините, както с локален, така и с национален мащаб, както в планинска, така и в градска среда. Редом с това Велоклуб “Крива Спица” участва в разговори и консултативни съвети и работи с редица организации и институции от регионално и национално значение по въпроси, касаещи практикуването на планинско колоездене и планински велотуризъм – от Министерство на земеделието и храните до редица държавни горски стопанства. Към 2024-та година клубът има над 70 активни членове и над 5000 последователи в социалните мрежи и представлява и се грижи за интересите на значителна част от колоездачното общество не само в Пловдив, но и в страната.

През 2011 г. клубът изгради за своя сметка и изцяло с доброволен труд от своите членове спортно съоръжение за планинско колоездене в градска паркова среда – “Велопарк Пловдив”. След завършването си съоръжението беше дарено безвъзмездно на общината. Проектът бе осъществен по силата на Решение №378 на ОбС, взето с протокол 26/23.09.2010 г. и Споразумение за Сътрудничество №РЗ-А-24 от 14.10.2010 г. между Район “Западен” и Велоклуб “Крива Спица”. Съоръжението се намира в парк “Отдих и култура” в непосредствена близост до “Розариума” и “Братската Могила” и се радва на голяма популярност сред колоездачи от всички възрасти. Превърна се в едно от най-посещаваните места в парк “Отдих и култура” и всяка вечер над 30 деца, младежи и родители подобряват велосипедните си умения там.

От изграждането му до днес, в продължение на всички 13 години Велоклуб “Крива Спица” поддържа Велопарка, ремонтира съоръженията в него и се грижи за неговата чистота и безопасност. Всичко това се върши с изцяло доброволен труд и със собствени средства. Дори след изтичането на цитираното по-горе споразумение с Общината работата продължи. За посочения период Велоклуб “Крива Спица” е инвестирал над 17,000 лв собствени средства и над 12,000 човекочаса в поддръжката на Велопарка.
Въпреки вложените средства и усилия Велопаркът днес вече се нуждае от основен ремонт. Във връзка с това от края на 2022 г. Велоклуб “Крива Спица” в партньорство със световно признат лидер в областта на проектирането и изграждането на подобни съоръжения разработва проект за модернизиране на парка.

Проектът включва цялостно преработване на всички велосипедни съоръжения по съвременни световни стандарти: изработка по нова технология и запечатване с  дълготрайно асфалтово покритие с цел повишена устойчивост и по-ниска необходимост от поддръжка; разширяване на групата ползватели на съоръженията, правейки ги достъпни за тротинетки, ролери и скейтборд. Предвижда се и осветление за нощно каране, както и обособяването на специална зона за най-малките колоездачи. Ведно с това, за да се гарантира добра интеграция с останалата част на парк “Отдих и Култура”, в проекта е заложено и възстановяване и облагородяване на околните паркови алеи и прилежащото им осветление, парково озеленяване и поставяне на паркова мебел (пейки и кошове за отпадъци).

Партньорът на Велоклуба в този проект е единствената организация в света, чиито съоръжения са сертифицирани от Международния колоездачен съюз (UCI) за провеждане на международни състезания в дисциплината “pump track”. В този си вид проектът предвижда град Пловдив да се сдобие с най-модерното и най-мащабно съоръжение за планинско колоездене в градска среда не само в България, но и на Балканския полуостров.

В момента проектът е на ниво завършен функционален архитектурен план, изработен върху актуално геодезично заснемане, който прилагаме към писмото. На базата на този план е изработена и количествено-стойностна сметка. В този вид проектът е представен пред г-н Костадин Димитров – кмет на гр. Пловдив, и г-жа Стойчева в началото на 2024 година за преглед и потенциално заделяне на средства от общински бюджет през 2025-та година.

“Велопарк Пловдив” не е единственият Велопарк, по който клубът е работил. През 2012-та година в партньорство с г-н Костадин Димитров (тогава кмет на район “Тракия”) клубът проектира и изгради втория велопарк в гр. Пловдив – “Велопарк Тракия” срещу  СОУ “Черноризец Храбър”, в район Тракия, гр. Пловдив.

А през 2021-ва съвместно с Велоклуб “Блу Рок” – гр. Сливен клубът проектира и изгради Велопарк “Блу Рок” в парк “Юнак”, гр. Сливен, където приложихме ценен опит, натрупан след посещение на множество подобни съоръжения в Швейцария. “Велопарк Блу Рок” се счита от колоездачното общество в страната за едно от най-добрите и най-атрактивни съоръжения от такъв тип на родна почва.

През месец юли 2024 г. научихме, че друг пловдивски клуб, Колоездачен клуб “Курбел” е входирал в Община Пловдив самостоятелно инвестиционно намерение за модернизиране на “Велопарк Пловдив”. Въпреки че ръководството на КК “Курбел” е запознато с дългогодишната ни работа по Велопарка, както и с вече съществуващите планове за модернизация му, Велоклуб “Крива Спица” не е информиран, нито поканен, за мнение или консултация по разработения от КК “Курбел” проект.

В допълнение, така входираното инвестиционно намерение не съдържа специфична информация, която да разкрие конкретния мащаб и характер на предлаганата от КК “Курбел” модернизация. В случай че става въпрос за запечатване с дълготрайно асфалтово покритие, е редно да се отбележи, че това е високоспециализирана дейност, която изисква специфичен опит в областта, както по отношение на проектиране, така и на изграждане. За да бъдат съоръженията подходящи за употреба и дълготрайни за ползване,  асфалтовото покритие трябва да бъде изпълнено по специална рецепта, различна от стандартната за пътна инфраструктура. В инвестиционното намерение не е посочена партнираща организация или подизпълнител с необходимия опит в областта, което поражда съмнения относно качеството и целесъобразността на така представените планове. Налице е съществен риск, ако модернизацията бъде изпълнена некачествено, без необходимите гаранции за безопасност, съоръженията да са неизползваеми и така да пострада не само имиджа на града и общината, но и да бъдат начислени допълнителни разходи към бюджета на общината за премахване на неподходящи и/или небезопасни съоръжения.

На фона на положените усилия по изграждането и отстояването на каузата “Велопарк Пловдив”, на инвестираните над 13 години доброволен труд и средства в неговата поддръжка, както и на над 20-те години клубна история в полза на обществото по редица други направления, така и в името на колоездачното общество, което представляваме, ние, Велоклуб “Крива Спица” считаме, че нашият опит и знания не бива да бъдат пренебрегвани или заобикаляни. Конкуренцията е нормална практика, когато става въпрос за бизнес интереси. Но в сферата на нестопанските организации, декларирали своите цели в обществена полза – още повече когато целите на организациите съвпадат – ние, Велоклуб “Крива Спица” смятаме, че конструктивното поведение предполага сътрудничество и обединение в името на най-доброто за града и колоездачите в него.

С оглед на гореизложеното:

  • Велоклуб “Крива Спица” декларира пълна готовност за сътрудничество в посока модернизиране на “Велопарк Пловдив” по световен стандарт. Велоклуб “Крива Спица” е утвърдена и доказана организация с нестопанска цел с над 20 години опит в планинското колоездене и планинския велотуризъм. Работата ни винаги е била насочена към благото на колоездачното общество. Считаме за наша главна кауза град Пловдив да се сдобие със съоръжение за планинско колоездене в градска среда, отговарящо на най-високите стандарти в света, и сме готови за сътрудничество с всяка организация и институция в град Пловдив и извън него, за постигане на тази цел.
  • Настояваме за пълна прозрачност, максимална взискателност и широко гражданско участие при разглеждането на инвестиционното намерение на колегите от КК “Курбел”. “Велопарк Пловдив” е място с традиция и име. Той се намира в един от най-големите паркове на град Пловдив и като такъв е обект със сериозно регионално значение. Съоръженията за колоездене в градска среда не са прости ландшафтни образувания или купчини пръст. Липсата на достатъчно експертиза може да се превърне в сериозен риск за устойчивостта, сигурността и ползваемостта на Велопарка. Проектирането и реализирането му изисква както солидни инженерни познания и значителен опит в тази специфична сфера, така и опит в практикуването на спорта. Доброто функциониране и безопасното ползване на съоръженията зависи от прецизната и качествената изработка на елементите във Велопарка. Велоклуб “Крива Спица” и неговите партньори, благодарение на големия си опит и практическа работа, могат да бъдат гаранти и активен участник в ефективното и добросъвестно изпълнение на проект за модернизация. 

Уважаема г-жо Стойчева, обръщаме се към Вас с молбата да осигурите и организирате процес и среда, чрез които усилията за модернизирането на “Велопарк Пловдив” да доведат до най-добри резултати за града и колоездачното общество в него. През 2011-та година гр. Пловдив се прочу като градът с най-мащабния и иновативен Велопарк в страната. Редно е този успех да бъде повторен и надграден, като това може да се случи само с обединение на всички заинтересовани страни и преследване на максимално високи стандарти за качество.

С уважение,

Владимир Конушлиев 
Председател на УС на Велоклуб “Крива Спица”

info@kriva.org | тел. 0888 001 598

Гр. Пловдив, 23.08.2024 г.

Приложение:

Извадка от функционален архитектурен план за зониране с легенда, по разработения от Велоклуб “Крива Спица” проект за модернизация.

Велопарк Пловдив
Източник: велоклуб „Крива спица“

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.