10 красиви водопада в България (част 2)

Вижте 10 предложения за приятна разходка до красивите български водопади

0
 

Сподели

Shares

Водата винаги е оказвала голяма притегателна сила върху хората. Съзерцанието на кристално бистрата вода на реките и поточетата освобождава съзнанието и сякаш го извисява. Спокойствие изпълва ума на пътешественика, при шума на течащата вода. Падащите със сила струи на водопадите често „омагьосват“ тези, които ги наблюдават. 

Предлагаме ви да разгледате още 10 от красивите български водопади. Пожелаваме ви приятна виртуална разходка!

#1 Врачанска скакля

Величествените размери на Врачанска скакля му отреждат мястото на най-високия непостоянен водопад в България. Кристалната вода, идваща от малка рекичка, при пълноводие е бурна и шумяща, при своя пад от 136 метра височина (измерена официално през 2023 г.).

Водопад Врачанска скакля
Водопад Врачанска скакля (снимка: Мариана Генова)

Водопад Врачанска скакля е впечатляващ с величието си. Той е разположен в един от най-живописните дялове на Стара планина – Врачански Балкан, сред зелени вековни гори и непристъпни скали.

През лятото водата намалява дотолкова, че почти пресъхва, но пръските, спускащи се вълнообразно по отвесната скала, образуват под слънчевите лъчи приказна дъга, за радост на туристите.

Врачанска скакля
Врачанска скакля (снимка: Дими Червенлиева)

Преди да се отправите към водопада, за да не се объркате, е важно да знаете, че в Искърския пролом има още един водопад със същото име. За да стигнете до Врачанска скакля, трябва да излезете от Враца и да стигнете живописното ждрело на река Лева и известния пролом Вратцата. Малко по-надолу вляво ще откриете отбивка, където може да паркирате автомобила си. От тук всъщност ще започне приключението ви, пеша през каменния мост. Ще видите дървена указателна табела, с информация за маршрута „Водопад Скакля – Войводин дол“. Оттук води началото си и екопътеката, по която ще минете. Маршрутът не е от най-леките и е важно да имате подходяща екипировка, достатъчно храна и вода. Времето, за което се изминава пътят, е около 3-4 часа.

Вижте още: 10 пещери в България: магията на подземния свят (част 1)

#2 Боров камък

Още един много красив и спиращ дъха водопад във Врачанския Балкан. Водите му се спускат от 63 метра по отвесна скала. Освен, че може да му се насладите от разстояние, там имате възможността да минете под него, също като в приказките. Ще се почувствате малки, спрямо тази величава природна структура, но безмерно щастливи от магичното преживяване.

Водопад Боров камък, Врачански Балкан
Водопад Боров камък (снимка: Детелина Радославова)

Преходът започва от село Згориград и е изключително красив, по специално изградена екопътека с множество дървени стълби. Ще стигнете за 1-2 часа, в зависимост от темпото, с което се движите. Имайте предвид, че по пътя няма вода и в топло време е добре да си носите.

Вижте още: Защитени територии: Природните паркове на България

#3 Момин скок

Водопад Момин скок се намира в живописния Еменски каньон, където водите на река Негованска се спускат от 10-меторви скали.

Водопад Момин скок
Водопад Момин скок (снимка: Сияна Савова, Фейсбук)

Водопадът не е много голям, но представлява живописна картина. Закътан е сред високи отвесни скали в края на екопътеката, преминаваща край Еменския каньон, близо до селата Емен и Михалци.

Името на водопада обяснява легенда, разказваща за три девойки, които скочили в него, за да се спасят от преследващите ги османци. Оттам водопадът получава името си, макар че е известен и като Еменски водопад.

Вижте още: 10 от най-живописните екопътеки в България

#4 Сини вир, Медвен

Живописният водопад се намира на Медвенска река, в близост до с. Медвен. Водният пад е едва около 3-4 метра, но композицията от скалите и синия вир, образуван от водата, придават красив завършек на мястото. Китното селце Медвен е на 14 км от архитектурно-историческия резерват „Жеравна“. То също е съхранило своя възрожденски стил с типичните тесни улички и стари дървени постройки.

Водопад Сини вир, Медвен
Водопад Сини вир, Медвен (снимка: Фейсбук/Нашето имение

Водопадът Сини вир се заражда в дълбоко стъпаловидно ждрело. В пролома нагоре по ждрелото има още няколко малки водни пада, а, ако продължите нагоре по течението на самата река, ще откриете водопадите „Скоковете“.

За да стигнете водопада, следвайте табелите за Екоселище „Синия вир“. След като изминете няколко калдъръмени улички, пътят се стеснява и отвежда точно до екоселището. Оттам започва пътека, която се спуска надолу, отляво на реката. След около 15-20 мин. пеша се стига до водопада. До него пък има стръмна, тясна пътечка, която води до най-горната точка на високите скали, където се открива друга интересна перспектива към водопада.

Вижте: Първа част, посветена на най-пълноводните водопади в България

#5 Орлов камък, Горен Чифлик

Водопад Орлов камък се намира в дебрите на красивата гора край с. Горен чифлик, в сърцето на резерват „Шерба“, по поречието на р. Армера. Характерен за него е буйният воден пад, който му придава неподправено обаяние.

Водопад Орлов камък, Горни чифлик
Водопад Орлов камък, Горни чифлик (снимка: provaton.bg)

До водопада се стига по горски път, минаващ край селскостопански постройки, изоставена ловна хижа, както и изоставени постройки, до които са се провеждали съборите на село Горен Чифлик. Нагоре по пътя указателна табела показва пътеката към водопада.

Водата се спуска плавно през две различни нива на скална тераса с обща височина около 10-15 м. Отстрани по обрасла пътечка може да слезете долу, достигайки езерцето под водопада.

Достигането до водопад Орлов камък е много лесно, което го прави подходящ за семейна разходка. По маршрута до него пък има множество удобни места за пикник.

Вижте още: Водопад Скакавица – впечатляващ и лете, и зиме

#6 Христовски водопад

Христовският водопад се намира в Еленския балкан, на река Мийковска. През 1974 г. той е обявен за защитен природен обект. Намира се на надморска височина 400 м. Христовски водопад е разположен южно от махала Христовци, до село Руховци.

Христовски водопад
Христовски водопад (снимка: facebook/Dimitar Tzankov Dimitrov)

Водопадът има пад от 9 м, но е доста широк и при пълноводие падащата водна маса представлява удивителна гледка. В слънчев ден ще може да се насладите на на гледката на бляскавите фойерверки от ситни водни капчици. В най-топлите дни водата намалява, но вирът в подножието е подходящ за къпане.

Водопадът е сред най-известните и посещавани туристически обекти. Местността предлага чудесна възможност за отдих сред природата – наоколо има просторни поляни, подходящи за лагеруване или пикник с приятели.

Вижте още: Идея за активен уикенд: водопад Бигора

#7 Боаза, Търговище

Известен още като Пеещия водопад или Дервентски водопад, водопад Боаза се намира в Търговищкия проход Боаза, на 500 м от пътя София-Варна и на 3 км след село Пролаз, в случай, че се движите в посока Варна, и на около 10 км от центъра на Търговище.

Водопад Боаза, Търговище
Водопад Боаза, Търговище (снимка: Иво Фотев, photo-forum.net)

Боаза е целогодишен водопад, но през по-топлите месеци на годината нивото му спада почти наполовина. Висок е около 5 метра и се захранва от безименна рекичка, водеща началото си от пещера Марина дупка и вливаща се в р. Врана.

До водопада се стига по отбивка от първокласния път между Търговище и Омуртаг. Добре е автомобилите да бъдат паркирани преди началото на гората и преходът да продължи пеша по павираната горска пътечка. Водопадът се достига след не повече от пет минути.

Водопадът е обявен за природна забележителност през 1978 г. В близост има подходящи места за пикник, но няма изградени маси и пейки. На брега на река Врана има малко заслонче.

Вижте още: 10 язовира, подходящи за бягство през уикенда и не само (част 2)

#8 Фотински водопади

Фотинските водопади се намират в северозападни Родопи, на разстояние около 3 км североизточно от село Фотиново, което е в близост до град Пещера и град Батак. От село Фотиново (в долната му част, от Джамията) тръгва път, който следва реката. До водопада се стига за около час ходене. Самият водопад е трудно достъпен, но много красив.

Фотински водопади
Фотински водопади (снимка: Живка Станкова/Фейсбук)

Малка, пълноводна река преминава през скали, като оформя 3 пада, най-големият от които е с височина около 16 м.

Последната част пътеката до Фотинските водопади доста стръмна и се разделя на две. Наляво се слиза към първия от трите водопада, като това е по-стръмният от двата варианта. Пътеката вдясно също е стръмна, но е по-лесна за изминаване и води към другите два водопада и до площадка, от която се открива красива гледка към водопадите.

Вижте още: Пътеводител из Еко селищата на България

#9 Лястовичи вир

Водопад Лястовичи вир е много красив, образуван от водите на река Сушица, висок е около 10 метра. Намира се на приблизително 500 метра надморска височина в Източните Родопи, близо до Асеновград.

Водопад Лястовичи вир
Водопад Лястовичи вир (снимка: facebook/mytasteforliving)

Според местните, името на водопада идва от труднодостъпния терен и поради това, че „само лястовиците могат да стигнат до там“. Разходката до водопад Лястовичи вир обаче е приятна и предлага много красиви гледки.

За да отидете до водопада, трябва да стигнете до село Долнослав. То се намира на 13 километра югоизточно от Асеновград и достъпът до него е по асфалтов път. Малко след селото се завива надясно по тесен асфалтов път, който преминава близо до язовир и продължава нагоре към Родопите. Във финалната част на прехода, до водопада се стига по десетки стъпала, изкопани от идващите хора.

Наблизо за водопадът „Свети Георги“ и светилището Белинташ.

Вижте още: Древните светилища в България (част 1)

#10 Ситовски водопад

Ситовският водопад е в Родопите, на 30 км от Пловдив, намира се на разклона между красивите родопски села Ситово и Лилково. До там се стига по черен, но сравнително равен път. Под моста на разклона, по който се завива за село Лилково, преминаващата река е образувала каскада от водопади – изключително живописни, с максимален пад от около 2 метра.

Ситовски водопади
Ситовски водопади (снимка: Младен Георгиев, photo-forum.net)

Красив завършек на гледката на водопада придава арката на моста, издигаща се над него като венец. Пространството около водопада е оградено от стръмни брегове, а зеленината по тях и по речните камъни, създават усещане за свежест и заедно с шума от падащата вода, настройват пътника за едно съзерцание и освобождаване на ума от мислите и безпокойствата.

Водопадът е захранван от Дормушевска река, а тя е образувана от сливането на две по-малки: Ситовска и Лилковска. Двете реки се сливат в северното подножие на възвишение, носещо името Щудград.

Достъпът до водопада не е лесен, затова се препоръчва да отидете дотам с туристически обувки със стабилна подметка.

Вижте още:

10 от най-живописните екопътеки в България
10 каньона в България: истории за силата на водата
10-те планински първенци на България: опознай родината отвисоко
10 язовира, подходящи за бягство през уикенда и не само
10 идеи за запомняща се ваканция в Гърция
10 пълноводни водопада в България, които да посетим през пролетта
10 от най-красивите езера в България (част 1)
Древните светилища в България (част 1)

Както и цялата поредица: 10 идеи за пътуване

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.