25 причини: защо мъжете и жените имат различни постижения в спорта

Особеностите на всеки пол му осигуряват уникални силни страни, които му помагат в най-важната задача – оцеляването

0
 

Сподели

Shares

Мъжете и жените са един и същи вид, от една и съща планета, но със сигурност не са еднакви. Разликите между представителите на двата пола са реални и важни.

Тези разлики помагат за изпълнението на биологични функции и биха ви помогнали да разберете по-добре вашите здравни нужди. Особеностите на всеки пол му осигуряват уникални силни страни, които помагат с най-важната задача – оцеляването.

Анатомичните разлики между мъжете и жените са значителни и обхващат набор от физически характеристики и структури.

Тези разлики са резултат от вариации в хормоналните нива, генетиката и процесите на развитие.

Цялостната форма на тялото е една от най-очевидните анатомични разлики между мъжете и жените. Мъжете обикновено са по-високи, с по-мускулесто телосложение и по-широки рамене. Жените, от друга страна, са по-ниски, с по-висок процент телесни мазнини и по-широки бедра. Тези разлики се дължат на вариации в хормоните и генетиката.

Мускулната система на мъжете и жените се различава значително. Мъжете имат повече мускулна маса, особено в горната част на тялото, което им придава по-изразена „V-образна“ физика. Жените, от друга страна, имат по-висок процент телесни мазнини, което им придава по-извит, по-закръглен външен вид (често известен като „фигура на пясъчен часовник“). Разликите в мускулната маса се дължат на вариации в нивата на тестостерон, които насърчават мускулния растеж при мъжете.

В тази статия ще разгледаме като начало базовите различия между мъжете и жените, какво ги обуславя и какви са техните функции. Ще се спрем и на спецификите при спортното представяне на двата пола – защо мъжете доминират при спортните постижения.

25 факта за разликите между мъжете и жените
снимка: media.licdn.com

Да започнем с приликите между мъжете и жените

Ето две, които може би не знаете: генетично ДНК на мъжете и жените е 98,5% идентична. Те дори имат еднакви хормони, но съотношенията на тези хормони обясняват някои от разликите помежду им.

25 факта за разликите между мъжете и жените

Съществуват важни физиологични, биологични и метаболитни разлики между мъжете и жените. Нека видим кои са по-значимите:

1. Мъжете обикновено имат по-дебела кожа – с около 25 процента. И също така имат по-висока плътност на протеина колаген.

2. Разликите в плътността на колагена надхвърлят границите на кожата. Обикновено мъжете имат и по-плътни, по-здрави кости, сухожилия и връзки от жените.

3. От около 14 до 51 години жените обикновено се нуждаят от повече желязо, отколкото мъжете. Това се дължи на тяхната загуба на кръв по време на менструация, която обикновено се случва в цикъл от 28 до 40 дни.

4. Средно мъжете обикновено имат по-голяма мускулна маса от жените. И скелетните им мускули са по-бързи и по-мощни. От друга страна женските мускули по-лесно издържат на умората и по-бързо се възстановяват.

Вижте още: Катрин, след която маратоните вече не бяха същите

25 факта за разликите между мъжете и жените
снимка: npr.brightspotcdn.com

5. Вторият най-дълъг пръст за повечето жени е до палеца – показалецът. При мъжете това обикновено е безименният пръст.

6. Фолиевата киселина (фолат) е основен витамин. Така че и мъжете, и жените имат нужда от него. Но това е особено важно за жени в детеродна възраст. Ако забременеят, жените се нуждаят от достатъчно фолат, за да поддържат нервното развитие на бебетата си.

7. Има разлики в начина, по който са структурирани мъжките и женските мозъци, как обработват информация и взаимодействат с химическите сигнали. Най-общо може да се каже така:

Предимства на женския мозък – в какво са по-добри жените:

  • в изпълнението на много задачи едновременно;
  • в съсредоточаване на вниманието;
  • в запаметяването на събития, числа, имена, лица, думи и т.н.;
  • в координацията на фината моторика
  • в работата с имплицитната дългосрочната памет;

Предимства на мъжкия мозък – в какво са по-добри мъжете:

  • в изпълнението на една задача;
  • в пространствената обработка на информацията;
  • във визуализацията;
  • в работа с експлицитната дългосрочна памет;
  • в развиването на физическа скорост.
Разликите между мъжете и жените
снимка: AdobeStock

8. Циркадният ритъм на жената е по-вероятно да бъде по-кратък от 24-часа. Мъжете са по-склонни да бъдат „нощни птици“/“сови“. Но пък жените функционират по-добре по време в периоди на недоспиване.

9. По време на тренировка основното гориво на жените са мазнините. За мъжете това са въглехидратите.

Вижте още: 10 съвета: Как да се възстановим след тежко физическо натоварване

10. Средно жената има около 15-70 нанограма на децилитър (ng/dL) тестостерон. Средният възрастен мъж има около 270–1070 ng/dL. Всяка година след 30-ата, нивата на тестостерон при мъжете спадат с около един процент. Това не се случва при жените. Но при жените падат нивата на естроген след менопаузата.

11. Мъжете имат изразена адамова ябълка. Тъй като ларинксът (гръклянът) расте по време на пубертета, щитовидният хрущял се нуждае от пространство, за да се разшири, така че се изтласква напред.

12. И двата пола достигат пикова костна маса около 30-годишна възраст. На 40 години мъжете и жените започват да губят от костната си маса. Менопаузата ускорява загубата на костна маса при жените. Така жените на възраст 51-70 години се нуждаят от 200 милиграма (mg) калций повече от мъжете на същата възраст. Това е 1200 mg на ден за жени и 1000 mg на ден за мъже.

13. Дневната нужда от калории за мъжете е по-висока от тази за жените. Има няколко причини за това: по-висока мускулна маса, ръст и базов метаболизъм. Мускулите изгарят над два пъти повече калории, отколкото мазнините.

Вижте още: Метаболизъм: Как да бъдем в добра физическа форма?

Разлики между мъжете и жените
снимка: Turbosquid

14. Мъжете и жените имат различно процентно съдържание на телесни мазнини. По-високото количество телесни мазнини при жените – около 10% – поддържат най-вече репродуктивната физиология. Един пример: когато нивата на телесните мазнини на жената станат твърде ниски, нейната менструация спира.

15. Жените обикновено трупат телесни мазнини на ханша и бедрата. При мъжете това натрупване става в коремната област.

16. Разликата между големината на тялото, мускулната маса и нуждите от калории на мъжете и жените означава, че мъжете се нуждаят от диети с по-високо съдържание на протеини.

17. Едно проучване установява, че мъжете имат по-нисък пулс в покой спрямо жените. Но жените пък имат по-нисък максимален пулс. Сърдечната честота на мъжете обикновено се повишава по-бързо по време на тренировка и се забавя по-бързо след това.

18. Мъжете обикновено имат повече червени кръвни телца (4,7–6,1 милиона клетки на микролитър в сравнение с 4,2–5,4 милиона клетки на микролитър за жените).

19. Жените обикновено имат по-ниско кръвно налягане от мъжете – независимо от расата или етническата принадлежност.

Вижте още: Свива ли се сърцето при продължително плуване и дълъг престой в космоса?

20. През по-голямата част от живота си мъжете и жените имат едни и същи нужди от витамин D. Но по-възрастните жени трябва да увеличат приема му, защото той насърчава по-доброто усвояване на калций.

21. Проучвания сочат, че мъжете са по-малко склонни да търсят редовни медицински прегледи и когато отидат на лекар, е по-вероятно да скрият или да излъжат за симптомите си.

22. Нуждите от цинк като цяло са сходни за мъжете и жените. Но бременните жени и жените след менопауза се нуждаят от повече от този микроелемент. И двата пола съхраняват цинк в костите, но мъжете съхраняват основния минерал и в простатата си.

23. Мъжете са по-малко чувствителни към ниски температури или иначе казано, по-добре понасят студа.

24. Жените имат по-добри обоняние и вкус. Те притежават 50 клетки повече (неврони) в техните обонятелни луковици – частта от мозъка, отговорна за обработката на миризми. Жените обикновено имат повече вкусови рецептори от мъжете.

Вижте още: Треперите от студ? Обвинявайте хипоталамуса си.

25. Има разлики в начина, по който мъжете и жените виждат света. Средно мъжете са по-склонни да бъдат далтонисти, но очите им по-добре регистрират движение. Жените различават по-добре малките нюанси в даден цвят.

Различията между половете при практикуване на спорт

Мускулна сила

Разликата се открива в разпределението на определени видове мускулни влакна. По време на пубертета (с увеличаването на тестостерона) при момчетата увеличеното тегло е за сметка на натрупване на повече мускулна маса. В края на пубертета момчетата имат мускулна маса приблизително един и половина пъти по-голяма, отколкото тази при момичетата. Ето защо спортисти, които по времето на пубертета са били от мъжки пол, имат подчертано мъжки физически характеристики: скелет, мускулна структура и характеристики.

Хормоните наистина играят роля, но това не е пълната причина за разликата в силата.

Мъжете имат по-голямо количество бързо съкращаващи се мускулни влакна. Тези мускулни влакна позволяват по-големи изблици на физическо натоварване. Жените имат повече бавни мускулни влакна, което означава, че имат по-голяма издръжливост.

Това е причината мускулите на жените да бъдат по-устойчиви на умора. Жените могат да развият бързи влакна чрез тренировки с тежести, но мъжете имат по-добра база, с която да започнат. Жените са по-близо до мъжете по отношение на силата в долната част на тялото.

Мускулна сила при мъжете и жените
източник: femuscleblog.wordpress.com

Тренировки и генетика – съществени фактори

Активирането на мускулите, притокът на кръв и метаболизма играят роля. При изследване на мускулната активация, жените са имали по-голяма издръжливост. Установено е, че жените използват по-добре притока на кръв, което спомага за мускулната издръжливост.

Въпреки че тренировките с тежести могат да се справят с някои различия в абсолютната сила, обикновено най-силният мъж е по-силен от най-силната жена. Мъжете по време на пубертета преминават през „прилив на сила“. Това се случва по време на по-късните етапи на пубертета. Обичайно това се обяснява с по-високите нива на тестостерон.

Въпреки че е вярно, че мъжете имат по-голяма абсолютна сила, когато се сравняват мъже и жени със сходни физически параметри, разликата не е толкова голяма. Когато се изследва площта на напречното сечение на мускула, изглежда, че мъжкият и женският мускул трябва да са еднакви по сила. Жените реагират по същия начин на тренировки с тежести, но има някои хормонални и хистологични фактори, които могат да лимитират резултатите.

Костите и структурата на скелета също са причина за различията в спортните постижения

Различните сухожилия и връзки на скелета допринасят за биомеханичната функция. Жените имат по-малки кости в сравнение с мъжете. По-големите кости на мъжкото тяло позволяват по-голяма ставна повърхност и допълнителен лост, с който да се извърши по-голяма работа (от физиката).

Лигаментите на жените са по-хлабави, което означава, че трябва да внимават за наранявания. Жените, занимаващи се със спорт, страдат от по-висок процент на мускулно-скелетни наранявания. Ставите, раменете и коленете са основните точки на нараняване.

По-широкият таз при жените означава, че скоростта на бягане на жената ще бъде по-бавна от тази на мъжа. От друга страна това дава предимство в баланса, което се изисква в спортове като гимнастика.

Мускулите не са единственият играч в силата, но и костната маса. По-едрата костна структура на мъжете допринася за силата на чистата телесна маса. По-големият ръст на мъжете би им дал предимство в спортове като баскетбол или волейбол. Повече костна маса означава, че тялото може да издържа повече на травми.

Тренировки за издръжливост
снимка: themusclephd.com

Особености на сърдечно-съдовата система

Има разлика в нивата на сърдечно-съдовата годност. Жените имат по-малки бели дробове и сърца, което влияе върху това как се използва кислородът. Показателят Vo2 max описва как кислородът се транспортира до мускулите по време на тренировка. Жените имат по-ниски нива на хемоглобин и биха имали по-малък аеробен капацитет. Мускулите поемат транспортирания кислород и го използват за производството на аденозин трифосфат, който е от съществено значение за мускулната контракция.

Аеробната сила на мъжете е с около 50% по-голяма. Това се дължи на определени фактори. По-голямото сърце означава, че има повече кръв за изпомпване в тялото. По-големите бели дробове позволяват пълното окисляване на кръвта, идваща от други телесни тъкани. Ролята на хемоглобина (който е по-висок при мъжете) е на протеин в червените кръвни клетки, който транспортира кислород от белите дробове до други тъкани на тялото.

Вижте още: Какво се случва в тялото ни след като пробягаме маратон?

Подсигуряване на енергия

Издръжливостта може да се опише като способността да се устои на умората при периоди на дълго физическо натоварване. Свързана е с това колко ефективно тялото преобразува калориите в енергия. Жените по-лесно превръщат гликогена в енергия. Когато нивата на глюкозата спаднат, гликогенът действа като вторичен източник на енергия. Това може да обясни защо жените постигат съпоставими резултати в състезанията по ултра бягане.

Издръжливостта на жените може да бъде свързана с естрогена. Хормонът изглежда има защитна роля по отношение на мускулите след тренировка. Има някои индикации, че естрогенът може също да контролира умората, чрез индуциране на производство на серотонин. Все още се правят изследвания, за да се установи точната роля на естрогена за спортните постижения.

Видове мускулни влакна при мъжете и жените
Видове мускулни влакна при мъжете и жените (източник: femuscleblog.wordpress.com)

При изследване на елитните мъже и жени спортисти все още има разлика в представянето, която остава стабилна от 1983 г. досега, според олимпийските рекорди. Като цяло има приблизително десет процента разлика във всички дисциплини. Най-значима, 25 процента, е тя при вдигането на тежести, докато в конната езда и стрелбата е незначителна.

Източници: askthescientists.com, femuscleblog, Insights of Nature.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.