10 язовира, подходящи за бягство през уикенда и не само (част 2)

Поемете към тях за свежа разходка и прохладна почивка през летните месеци

0
 

Сподели

Shares

Във втори пореден материал ще спрем вниманието си на 10 от нашите красиви язовири. Макар те да не са естествени водоеми, водната им шир има голяма притегателна сила. Язовирите са подходящи както за кратък отдих, така и за практикуване на спорт, риболов, един уикенд на палатка или дори къмпингуване за повече дни. 

Язовир Пчелина (на Струма)

Язовир Пчелина
Снимка: Михаела Стоянова

Язовирът е в експлоатация е от 1974 г. и носи името „Лобош“ до 1976 година. Намира се в Югозападна България, област Перник, община Ковачевци.

Стената му е земнонасипна и с дължина над 600 м, дълбочината на язовира е над 18 м, а цялата му обиколка е 34 км. Река Струма се влива в него от югоизток и изтича при стената му на югозапад, близо до село Лобош. Името на язовира е свързано с намиралото се преди на това място изселено и заличено село Пчелинци.

Природата в околността е много красива. За това допринася не само огледалната повърхност на водата, но и скалните образувания, както и една интересна постройка…, тази на средновековната църква „Свети Йоан Летни“. В нея може да видите стенописи от 16 век. Тя е единствената запазена част от потъналото през 70-те години село.

Църква „Свети Йоан Летни“ на яз. Пчелина
Църква „Свети Йоан Летни“ на яз. Пчелина (снимка: Sarbinska, Wikipedia)

В резултат на процеса на утаяване, на дъното на язовира са натрупани големи количества утайки. Край него има почивни станции на БАН, както и изграден развлекателен комплекс с басейни и дискотека. На брега на язовира се намира средновековната църква „Свети Йоан Летни“.

Вижте още: Идея за активен уикенд: разходка до язовир Пчелина

Язовир Пчелина (до Разград)

Язовир Пчелина е част от Лесопарк Пчелина, на територията на Разградски регион. Разположен е на около 10 километра, югозападно от Разград, сред смесена борова и брезова гора.

Язовир Пчелина (до Разград)
Язовир Пчелина (до Разград) / снимка: Razgrad Photo News

Долината е с дължина 4 км, разположена е в посока юг-север върху полупланински терен. Именно там са разположени и два язовира. Наименованието на околността произлиза от това, че е място за отглеждане на пчели. Хората я наричат още Варнело, защото пътят през гората е между Русе и Варна. Старото му име пък е било Кувънлък.

Двата язовира са разположени един след друг на Пчелинската река. Те са истинско богатство, защото дават възможност за развитие на различни видове воден спорт и риболов. Околността е подходяща за практикуване на планинско бягане и колоездене, като там се провежда и „Лудогорски маратон“.

Освен че околността е много красива и всяка разходка е много зареждаща, язовир Пчелина е единственият в България, в който е разрешено плуването.

Язовир Калин

Язовир Калин е един от най-високо разположените язовири на Балканския полуостров. Намира се на внушителните 2394 м н.в. и определено е гледка, която не се вижда всеки ден.

„Калин“ е язовир в югозападна България, част от Каскада „Рила“, разположен в землището на село Пастра. Собственост е на Националната електрическа компания.

Язовир Калин
Язовир Калин (снимка: Martin8430, Wikipedia)

Язовирът е построен между 1940 и 1947 година,  като разширение на съществуващо дотогава ледниково езеро. Язовирната стена е бетонна, с височина 15 метра и дължина по короната 390 м. Съставена е от няколко прави сегмента, образуващи начупена линия. Залятата площ е 35 ха.

Язовир „Калин“ събира води по естествен начин, както и подавани от по-високо разположения язовир „Малък Калин“, и от водохващане на река Дебращица по дългия 2,4 км събирателен канал „Калин“.

Вижте още: Магията на Рила: Язовир Калин

Пътят към язовир Калин
Пътят към язовир Калин (снимка: meteo-ride.com)

До местността се достига по живописен път, започващ от село Пастра и преодоляващ около 1700 м денивелация по склоновете на Рила. Пътят е частен служебен и не е отворен за обществен достъп с автомобили.

В близост до язовира се намира туристическата хижа Иван Вазов. Оттам е най-популярният и най-лесен маршрут до язовира.

Язовир Въча

Язовир Въча е в Родопите. Намира се северно от Девин, в близост до Осиково, на границата между областите Смолян, Пазарджик и Пловдив. Част е от Каскадата „Доспат-Въча“ на Националната електрическа компания.

Язовир Въча
Язовир Въча (снимка: Вера Александрова, worldofvera.com)

Стената му е най-високата сред язовирите в България – 144,5 м, дължината ѝ е 420 м. Язовирът е дълъг около 18 км.

Язовир Въча е годишен изравнител и е второто по значимост водохранилище (след язовир Доспат) на Каскада „Доспат-Въча“, като събира преработените води от ВЕЦ „Девин“, заедно с допълнителния приток на река Въча.

Язовир Въча е подходящ за улов на бял амур, платика, бяла риба, бабушка, каракуда, кефал, костур, шаран, червеноперка, скобар, сом, уклей, слънчева риба и щука.

Язовир Въча
Язовир Въча (снимка: Ненко Темелков, Фейсбук)

В язовира има голям брой понтони с постройки, включително риборазвъдна ферма. Някои от понтонните къщи се отдават под наем и през лятото се посещават от туристи. Около тях може да се кара водно колело, лодка или джет.

Край бреговете на язовир Въча има добри условия за туризъм, с наличните почивни станции и хотели. Край язовира минава пътят Кричим – Девин. Красива гледка към местността се разкрива от връх Свети Илия.

Вижте още: Рафтинг и каяк през лятото: къде?

Язовир Горни Дъбник

Язовир Горни Дъбник
Язовир Горни Дъбник (снимка: Велислав Великов, Фейсбук)

Язовир Горни Дъбник е сред най-големите язовири в Северна България. Залятата му площ е 11 800 декара. Намира се на 30 километра от Плевен и на 130 километра от София. До него може лесно да се стигне по път Е83 София-Русе.

Язовирът е с подходящи условия за риболов. Може да се хване бибан, платика, каракуда, бяла риба, уклей, шаран и червеноперка. Предлага добри условия и за практикуване на водни спортове.

Вижте още: С бодра крачка: 5 трекинг маршрута, около Плевен

Язовир Огоста

Язовир Огоста се намира в Северозападна България. Събира водите на реките Огоста, Бързия и Златица, и се намира на 600 метра югозападно от крайните квартали на Монтана, и на 60 метра над нивото на града. Със своите 23,6 кв. км е четвъртият по площ и вторият по обем изкуствен водоем в страната. Неговият общ обем е 506 млн. куб. метра.

Язовир Огоста
Язовир Огоста (снимка: Станислава Стоева, Фейсбук)

Въведен е в експлоатация през 1986 г. Под водите му остават две села – Живовци, където са родени писателят и художник Иван Давидков и поетът, писател и журналист Анастас Стоянов и Калиманица, родното село на писателя Йордан Радичков. Жителите на тези села са изселени в Монтана и Берковица

През 1999 г. язовирът е определен за подходящ за промишлен риболов. В него има голямо разнообразие на риба – шаран, платика, костур, каракуда, червеноперка,  скобар, мряна, сом, щука. В настоящето водата от язовира почти не се използва за напоителни цели, а предимно за производство на електрическа енергия в двете водноелектрически централи – Кошарник и Огоста.

Поради опасения, че язовирът е опасен за разположения в непосредствена близост областен център и околните села, от 2003 година язовирната му стена се охранява от жандармерия.

Вижте още: Защитени територии: Природните паркове на България

Язовир Тича

Тича е язовир на река Голяма Камчия, намира се в Североизточна България, на територията на Шуменска област, на по-малко от 10 км до Велики Преслав.

Язовир Тича
Язовир Тича (снимка: Пламен Пенчев, Фейсбук)

Той е седмият по големина в страната. Стената му е с височина 55,50 м. Обиколката му е надхвърля 100 км, което я прави най-голямата язовирна обиколка в България.

В язовир Тича могат да се ловят разнообразни видове риба. Богат е на бабушка, бяла риба, слънчева риба, сом, каракуда, кефал, костур, уклей, шаран и червеноперка. Рекордът на Тича, а и на България, за улов с въдица е 112 кг сом с дължина 254 см. Язовирът се използва за напояване.

По долината на река Камчия са най-гъсто разположените в Североизточна България тракийски могилни некрополи от периода V – III в. пр.н.е. Немалък брой от тях се откриват край бреговете на съвременния язовир „Тича“.

Вижте още: Екопътека до Скалните манастири край Шумен

Язовир Ивайловград

Язовир Ивайловград е в Източните Родопи, по долното течение на река Арда. Заедно с вградения в стената му ВЕЦ „Ивайловград“, образуват третото и последно стъпало на Каскада „Арда“ на Националната електрическа компания.

Язовир Ивайловград
Язовир Ивайловград (снимка: Иво Лалчев, Фейсбук)

Построен е през 1964 г. Бреговата му ивица е дълга 64 км, като голяма част от нея е покрита с широколистни гори. Площта на езерото е 15,1 км², а реалният обем е 156 млн. куб. м.

Язовирът е подходящ за риболов, тъй като във водите му плуват различни видове риба – сом, шаран, бяла риба, кефал, костур, червеноперка, уклей и други сладководни видове.

Язовир Ивайловград предлага условия, подходящи за водни спортове. Всяка година там се провежда Републиканската регата по кану-каяк.

Вижте още: Горски център „Чатъма“ – оазис сред дивата природа на Родопите

Язовир „Александър Стамболийски“

Язовир „Александър Стамболийски“ се намира на територията на областите Велико Търново и Габрово. Построен през 1954 г., той е първия голям язовир в България. До 1953 г. е носел името „Росица“.

Язовир "Александър Стамболийски"
Язовир „Александър Стамболийски“ (снимка: Петър Георгиев, Фейсбук)

Изграден е на мястото на село Бара и при спад нивото на водата, дъното могат да се видят следи от постройки и кръста на селската църква.

Общата му дължина е 18 км. Язовирната стена е с височина 66 м и дължина по короната 380 м. Общата залята площ е 17 кв. км. Покрай северния му бряг, по протежение на около 6 км, между селата Крамолин и Горско Косово, преминава участък от Републикански път III-3011.

Язовирът е построен на средното течение на река Росица и събира води от горната част на водосборния ѝ басейн. Освен Росица, в язовира се вливат реките Крапец, Магъра и Каракайнак.

Язовирът е подходящ за плаване с лодка, риболов и къмпинг. В него плуват различни видове риба: бабушка, бибан, бял амур, бяла риба, слънчева риба, сом, каракуда, костур, кротушка, морунаш, распер, скобар, уклей, червеноперка, шаран, щипок, щука и др.

Вижте още: С бодра крачка: 5 маршрута около Велико Търново

Язовир Тополница

Язовир Тополница
Язовир Тополница (снимка: facebook/Σταβρέφ Γκόραν)

Язовир Тополница е построен на река Тополница. Намира се в южната част на дълбока долина между източната и средна част на Средна гора. За построяването му през 1965 г. са изселени 12 махали от община Панагюрище. Водоемът има площ от 570 хектара и капацитет от 137 млн. куб. м вода. Водите му се използват за напояване на обработваема земя.

Недалече от язовир Тополница се намира историческото място „Оборище“. Язовирът е на 75 км от София и на 18 км от Панагюрище. В близост е и ВЕЦ Тополница.

В района има много вили и бунгала, удобни за туризъм и пренощуване. Има добри условия за риболов на шаран, бяла риба, каракуда, червеноперка, костур.

Вижте още: 

10 от най-живописните екопътеки в България
10-те планински първенци на България: опознай родината отвисоко
10 каньона в България: истории за силата на водата
10 пълноводни водопада в България, които да посетим през пролетта
10 идеи за запомняща се ваканция в Гърция
10 от най-красивите езера в България (част 1)
10 пещери в България: магията на подземния свят (част 1)
10 пещери в България: магията на подземния свят (част 2)
10 язовира, подходящи за бягство през уикенда и не само
10 красиви водопада в България (част 2)

Както и цялата поредица: 10 идеи за пътуване

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.