5 от най-добрите виа ферати в Европа

Може да не сте катерач, но с добра физическа подготовка и смело сърце, може да изкатерите трудни върхове

0
 

Сподели

Shares
Виа ферата
снимка: res.cloudinary.com

Ако все още не знаете, виа ферата (via ferrata) представлява система от метални въжета, въжени мостове, стълби и парапети, която позволява достигането на места, които преди са били достъпни само за професионални катерачи.

Виа фератите са разделени на нива на трудност от А (не много трудно) до F (екстремен участък). Подробности за тяхната категоризация ви разказваме в статията Via Ferrata – Железният път.

А, в случай, че отдавна ви се върти в главата идеята за ферато-туризъм, то вижте нашите 5 предложения на територията на Европа.

Селваджио Блу, Сардиния

Местоположение: Залив Орозей, Сардиния
Начална точка: Педра Лонга
Входна такса: Не

Пътеката Selvaggio Blu е създадена в края на 80-те години на миналия век от двама италиански алпинисти – това е труден, немаркиран маршрут, който включва участъци от катерене, спускане с въже и две виа ферати. Първата е 30-метров участък между Punta Caroddi (128-метрова скална игла) и естествената скална арка Su Tasaru. Втората е към края на прехода: 40 метров участък през морските скали преди Cala Sisine. Добре е да си наемете водач, без значение колко опитни сте.

Вижте още: 5 главозамайващи маршрута виа ферата

Бу дю ла Фрема, Франция

Виа ферата Baus de la Frema Via Ferrata, Франция
Виа ферата Baus de la Frema Via Ferrata, Франция (снимка: viaferrata-fr.net)

Местоположение: Приморските Алпи, Франция
Начална точка: La Colmaine
Входна такса: Да

Може да ви е странно, че има входна такса… Всъщност около маршрута Бу дю ла Фрема (Baus de la Frema) няма голяма ограда и будка за билети. Но има будка за билети в туристическия офис в La Colmaine и на паркинга за виа фератата през лятото. Мислете за това, че макар да е напълно възможно да не плащате, то плащането ви отива за поддръжка на маршрута и в този случай за кабелите, на които поверявате живота си.

В тази виа ферата има няколко акцента. В дъното има дълъг телен мост, между два скални върха, но той е само за да загреете. Тогава изкачването става вертикално. Ще прекарате доста време на метални стъпала, изкачвайки се по скалата с главозамайващ пад под вас. Това е сравнително лесно да се игнорира, докато не стигнете до двутеловия „мост“ (две телени въжета – едно за краката, едно за ръцете). Споменахме ли, че мостът се люлее?

Вижте още: Маршрути виа ферата в България

Виа ферата Baus de la Frema Via Ferrata, Франция
Бу дю ла Фрема / снимка: cybevasion.fr

След това имате да се катерите още вертикално, по метални стъпала, плюс някои забавни и маршрути по високото, докато стигнете билото на планината. Ще изкачите върха на Baus de la Frema (2246 м), за да бъдете посрещнати, от 360-градусова гледка.

Инсбрук скайлайн, Австрия

Виа ферата Инсбрук скайлайн
Виа ферата Инсбрук скайлайн (снимка: Innsbruck Tourismus / Christian Vorhofer)

Местоположение: Инсбрук, Австрия
Начална точка: станция на кабинковия лифт Hafelekarbahn, Nordkette
Входна такса: Не (но вземете пари за лифта)

Време да си поемем глътка въздух. Това е доста лесна виа ферата. Но липсата на технически предизвикателства, се компенсира с повече от страхотни гледки. Целият маршрут минава през планинския хребет с изглед към Инсбрук отляво – и, разбира се, планините зад него. Това е идеалният начин да прекарате един ден, ако сте отметнали  забележителностите в Инсбрук или искате да се разхладите с алпийска обиколка преди пътуването до дома.

Вижте още: 6 от най-красивите национални паркове в Европа

Виа ферата Инсбрук скайлайн
Виа ферата Инсбрук скайлайн (снимка: Amanda K)

Достъпът до началото на виа фератата е много лесен. Можете да хванете планинския кабинков лифт директно от центъра на Инсбрук, до няколкостотин метра от началото на маршрута. В разгара на сезона си струва да се качите на първия кабинков лифт – това е популярен маршрут  и не искате да стоите на опашка по обяд.

Маршрутът започва стръмно, с метални стълбове, за да стигне до върха. След това ще продължите по вълнообразни пътеки по билото на планината. Няма висок адреналин, въпреки че има един малък пешеходен мост, но той е като детска игра, спрямо някои от другите мостове в тази статия. В истински алпийски стил, металните въжета, държащи кръста на върха, са просто продължение на жиците, в които сте се захващали цял ден.

Маршрутът се спуска до планински проход в края на първия участък, което ви позволява да направите ляв завой по пътеката обратно към станцията на кабинковия лифт. Като алтернатива, ако имате време, можете да продължите към втория участък, за да продължите със забавленията.

Вижте още: Виа ферата за начинаещи

Даубенхорн, Швейцария

Виа ферата Даубенхорн, Швейцария
Виа ферата Даубенхорн, Швейцария (снимка: swissguides.com)

Местоположение: Лойкербад, Швейцария
Начална точка: станция на кабинковия лифт Daubenhorn
Входна такса: Не (но вземете пари за кабинковия лифт)

Сега се насочваме към екстремното… Даубенхорн виа ферата (Daubenhorn Via Ferrata)  не е за хора със слаби сърца. Или за начинаещи. Това е най-дългият виа ферата маршрут в Швейцария, със своите 9 километра и е класифициран като „изключително труден“. Това, което го прави още по-екстремно, е, че след около осем часа изкачване, достигате върха на Даубенхорн (2941 м)… и след това трябва да се върнете, при това и да пресечете ледник! Ако сте почитател на наистина ранните стартове или късните вечерни епоси в планината, тогава това може да е за вас. Така или иначе, продължавайте да четете.

Ако това вече донякъде ви е притеснило, за ваше успокоение, има начин да не изкачвате цялата планина от морското равнище. Можете да хванете кабинков лифт от град Лойкербад, до около 2400 м, след което да се спуснете няколкостотин метра пеша, за да стигнете до началото на виа фератата. Като алтернатива, ако обичате да страдате, има пътека от Leukerbad, директно до виа фератата. Вие си решавате.

Вижте още: The Ladder To Heaven: стълбата към рая в австрийските Алпи

Фелиз Навида, Испания

Виа ферата Фелиз Навида
Виа ферата Фелиз Навида (снимка: ytimg.com)

Местоположение: Каталуния, Испания
Начална точка: Àger, Lleida
Входна такса: Няма

Feliz Navidad Via Ferrata e кръстена от някой зевзек „Честита Коледа“. Тази виа ферата е класифицирана с най-високо ниво на трудност „екстремна“ и далеч не е за всеки.

Няма да ви кажем нищо повече, защото предпочитаме да не ви насърчаваме. Но ако искате да се изплашите безумно, гледайте видеото…

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.