ХУХЛА ФЕСТ 2024: Празникът, който смесва традиции и модерна култура

Събитието ще се проведе от 6 до 8 септември има за цел да популяризира едноименното ивайловградско село

0
 

Сподели

Shares

 

Източните Родопи и Ивайловградският край са прочути със своите екзотични природни и исторически забележителности, а отскоро съществува и още една причина да посетите този район. Хухла фест 2024 е второто поредно издание на едно събитие, което освен да забавлява е натоварено и с благородната мисия да съживи едноименното село. 

Хухла фест 2023

Фестивалът, който тази година ще се проведе между 6 и 8 септември на връх Св. Илия над селото, представлява увлекателен “фюжън” между модерната музика и традициите, съчетавайки някои от най-популярните изпълнители от българската алтернативна сцена и местните обичаи. 

Какво ще видим на Хухла фест 2024?

Хухла фест 2023

Както споменахме фестивалът е симбиоза между новото и старото. В рамките на три дни, на живо ще можем да видим (и чуем) музиканти като Soulfia, Rado Gergoff, SurMata Harry and Co, Таралеща, VBOY SELECTA и други. Едновременно с това ще се потопим и в особеностите на хухленския бит, който тукашните хора ще ни разкрият чрез фолклорните си песни и танци, кулинарно изложение, базар на местни производители, експозиция на стари предмети от бита. Очакват ни още лятно кино, различни турнири като този по табла, арт работилница за деца и още много забавления. За всички, които обичат да нощуват под звездите ще има и обособена къмпинг зона. Входът е свободен, а всеки който желае може да дари средства по избор, които ще послужат за развитието на фестивала и облагородяване на село Хухла. 

Защо Хухла фест е важно събитие?

Хухла фест 2023

Организаторът Десислав Лафчиев от “Околоселски пътешествия” разказва: “Към днешна дата събитието гони няколко цели – да популяризира село Хухла и региона, неговите традиции, култура и бит сред гости от други краища, да дава достъп до културни събития на трийсетте останали местни жители, да се явява повод, хора с корени от селото се завръщат макар и за няколко дни, и да дава гласност на проблемите на селото като липсата на вода през летните месеци.

Миналогодишното издание събра над 300 гости от цялата страна, бе отразено от национални медии и се превърна в истинско събитие за местните, които постепенно стават свидетели на завръщането на все повече хора в селото. Тази година забелязах, че хората тук са още по-ентусиазирани и всеки има желание да помогне с каквото може. Голяма част от финансирането на събитието идва от дарителска кампания, участие в която взимат както много хора с корени от селото, така и много от посетителите – доказателство за все по-голямата подкрепа, която получаваме. 

Миналогодишният ни успех е и мотивация тази година да надградим събитието, като искаме да дадем гласност на конкретен проблем – липсата на водопроводна и канализационна система. Целим фестивалът да се превърне в ежегодно събитие, което да спомага за облагородяването на Хухла, създаването на общности и развитието както на туризма в региона, така и на условията за живот в селото.”

Хухла фест 2023

За село Хухла

Хухла се намира на 8 км от Ивайловград. В района е известно като селото на поетите. Родом оттук са творци като Ивайло Балабанов и Петър Василев. Традицията продължава в наши дни със 79-годишния Майстор Манол и с 14-годишния Димитър Кондузов, който през миналата година представи стихосбирката си „Млада поезия“.

Сред забележителностите в района са връх Св. Илия, на който има построен параклис, античната римска вила „Армира“, на около 15 км в посока Ивайловград, крепостта „Лютица“ и разбира се, река Арда с язовир Ивайловград, само на 4 км под селото, които са идеално място за риболов и отдих.

Хухла фест 2024 се провежда от 6 до 8 септември на връх Св. Илия над село Хухла.
Организира се от фондация “Околоселски пътешествия”, с подкрепата на Община Ивайловград.
За повече информация относно Хухла фест 2024 следете страницата на събитието във Фейсбук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.