6 от най-красивите национални паркове в Европа

Кои са най-вълнуващите приключения в тях?

0
 

Сподели

Shares
Национален парк Екрен , Франция
Национален парк Екрен (снимка: Daniel Roche – PNE)

Всички европейски национални паркове са девствени зони на дива природа и имат строги закони за използване за отдих. В някои обаче може да откриете модерни барове, сервиращи аперол, с паркирани отвън веспи. В един хърватски национален парк има зоопарк, обитаван от слон, щрауси и зебри. И докато Словения има само един парк, Финландия разполага с десетки.

Всички те обаче имат едно общо нещо. Заслужава си да бъдат посетени, за да се види нещо смислено, независимо дали това са блестящи ледници, грандиозни планински върхове, висящи мостове над пълноводни гърмящи реки или древни лозя, залепени за скалите над морето. Днес се спираме на 6 от тях:

1. Национален парк Триглав, Словения 

Връх Триглав, Словения
Връх Триглав, Словения

Защо да отидете?

Словения е страна, която ще ви очарова с пасищата, красивите църкви, разположени на фона на планини и сини езера, и столицата на университетския град Любляна, която със своите авангардни метални конструкции и талисман на дракон, определено придава пънк усещане. Но национален парк Триглав (Triglavski Narodni Park) е съвсем друго нещо.

Сгушен срещу италианската граница и почти докосващ Австрия, Триглав е дом на гъсти гори, реки, планински села и големи върхове, които ще ви накарат да се влюбите в планината. Връх Триглав е перлата в короната на парка, но много други също са впечатляващи. Ски курортът Vogel е притегателен център за много туристи.

Вижте още: 11 вълнуващи дестинации в Словения

Национален парк Триглав, Словения
Национален парк Триглав, Словения (снимка: Barnabas-hertelendy, Unsplash)

Най-добрите приключения:

Повечето посетители на парка се тълпят в района на езерото Бохин, ледниково издълбана долина, пълна с наситено синя вода, където можете да наемете традиционни дървени гребни лодки, наред с други плавателни съдове. Фогел е в този район и можете да вземете кабинков и седалков лифт, и да се разходите до върха. Дългата 9 км пътека Vogel Summit не е технична, но е стръмна на места, обезопасена с кабели и колчета. Дръжте очите си отворени за козирозите и дивите кози, които живеят тук.

В няколко традиционни хижи в планината можете да се насладите на местно сирене и планински ястия. Въпреки че районът на Бохин е най-популярен, навлизането по-навътре в парка абсолютно си заслужава. Насочете се нагоре и над стръмния и тесен проход Vršič, към по-отдалечената западна страна на Триглав, където е толкова вероятно да срещнете стадо овце, блокиращо пътя, колкото и велосипедисти, каращи по него.

Вижте още: Словения – прекрасна за летене, почивка и туризъм

Национален парк Триглав, Словения
Национален парк Триглав, Словения (снимка: Barnabas-hertelendy, Unsplash)

Преминете към 15-километровия маршрут на река Соча, преход, който може да бъде извършен в рамките на ден или на части, като в този случай да прекарате нощта в едно от няколкото села по пътя. Красивата пътека следва реката, която е толкова чиста и ярка, че почти боли да я гледаш. Спуснете се постепенно надолу по долината под кичести дървета и по люлеещи се мостове.

Ако наистина искате да избягате от цивилизацията, може да го направите по някой от  дългите трекинг маршрути, включително червения маршрут Via Alpina (над 2000 км) и Alpe Adria Trail (750 км), минаващи през Триглав. Ако търсите не толкова дълги преходи, отидете в долината на Седемте езера на многодневна екскурзия, където можете да прекарате нощта в няколко поддържани малки хижи (не е разрешено къмпингуване в провинцията).

Как да стигнете:

Словения има отлична система за обществен транспорт, която улеснява стигането от Любляна до Блед с влак (40 минути) и след това от Блед до Бохин с автобус (40 минути), така че можете да отседнете в столицата и да продължавате да разглеждате парка. Автобусите се движат и до други части на Триглав, но обърнете внимание на разписанията, тъй като те са по-рядко и взимането на такси или споделено пътуване няма да е опция в отдалечени части на парка.

Най-добро време за посещение:

Юни до септември е активен сезон за пешеходен туризъм и има подходящи хижи. Но имайте предвид, че именно тогава има и най-много посетители.

Вижте още: Защитени територии: Природните паркове на България

2. Национален парк Оуланка, Финландия

Оуланка, Финландия
Оуланка, Финландия (снимка: Datingscout, Unsplas)

Защо да отидете:

Ако искате да попаднете в някои от най-отдалечените кътчета на континента, отидете до Национален парк Оуланка във Финландия.  Той се намира на територията на Северна Остроботния и Източна Лапландия в Североизточна Финландия.

Планирането на пътуване до тази отдалечена земя, пълна с бореални гори (смърч, бор, лиственица и ела), бързи реки и варовикови клисури, не е лесно, но най-трудната част ще бъде да изберете кой сезон да посетите – зимата или лятото? През дълбоката зима паркът е обгърнат от вечна нощ и тогава можете да ходите със снегоходки, да карате ски и да имате шанса да видите Северното сияние. Лятото, в разгара на топлите месеци, там има много дневна светлина и е чудесно за каране на кану и пешеходен туризъм.

Най-добрите приключения:

Посетителите през лятото имат два основни избора да изследват територията: по вода или по суша. Любителите на водните спортове могат да наемат канута и екипировка за къмпинг от Oulangan Taika, за да се впуснат в пътуване по река Oulankajoki. По протежение има няколко къмпинга и хижа. В горната част на реката има бързеи, така че я пропуснете, ако не сте опитен в гребането.

Вижте още: На стоп до Финландия

Оуланка, Финландия
Оуланка, Финландия (снимка: Datingscout, Unsplas)

Ако сте от пешеходните туристи, опитайте 7-километровата пътека Pieni Karhunkierros, обиколка, която минава по някои от известните висящи мостове на парка. През летните месеци пътеката е еднопосочна (по часовниковата стрелка).

Любителите на дълги преходи могат да се отправят към 80-километровия Bear’s Ring, известен още като Karhunkierros Trail. Най-популярният преход във Финландия пресича парка от север на юг, като всеки етап завършва с автобусен маршрут, в случай че предпочитате да спите в истинско легло. За по-непретенциозните вариантите са къмпинги и малки хижи по пътя. Гърмящи реки, спокойни потоци, тресавища, висящи мостове и нежнолилави орхидеи ви очакват. А може и да срещнете пастири и техните северни елени…

Използвайте приложение като My Aurora Forecast, за да наблюдавате условията на северното сияние – кога има най-добър шанс да забележите цветове на дъгата, покрили нощното небе.

Вижте още: Фотогалерия: Най-приятните начини да се насладите на Северното сияние

Северно сияние във Финландия
Северно сияние във Финландия (снимка: Vincent-Guth, Unsplash)

Как да стигнете:

Най-близкото летище до парка е Куусамо, което има няколко полета от Хелзинки всеки ден, плюс няколко други големи европейски града, като Брюксел и Франкфурт. Въпреки че наемането на кола в Куусамо е най-лесният начин за пътуване, автобусен маршрут от летището води до пътеката Karhunkierros, посетителския център на националния парк Oulanka и Ruka, ако желаете да добавите ски спускане към маршрута си. Ски курортът Ruka е най-известният във Финландия и има дълъг сезон от октомври до май.

3. Национален парк Чинкуе Тере, Италия 

Чинкуе Тере (сн.: exoticholiday.bg)

Защо да отидем:

Ярко оцветените италиански къщи, прилепнали към скали над лазурно море, на петте селца, съставляващи Cinque Terre, които сигурно сте виждали в интернет, всъщност са национален парк. Стръмните хълмове, водещи направо в морето, са терасирани и култивирани повече от 1000 години. Е, гледката е смайваща, на живо дори повече.

Най-добрите приключения:

Най-популярният пешеходен маршрут е Синята пътека (наричана още Sentiero Azzuro или SVA). Това е основната пътека, която исторически е свързвала всичките пет села. През 2019 г. свлачище отнася участъка между Корнилия, Манарола и Риомаджоре, и работата по поддръжката продължава, въпреки че участъкът от Манарола до Риомаджоре е отворен отново през юли.

Винаги, когато решите да пътувате, започнете възможно най-рано през деня или планирайте пътуване късно следобед, за да избегнете претъпканите обедни часове. Връщането с влак също винаги е опция.

Вижте още: Алпийски курорти: Италия

Чинкуе Тере, Италия
Чинкуе Тере, Италия  / снимка: Karsten Winegeart, Unsplash

Участъкът от Синята пътека, от Корнилия до Вернаца (вземете фокача, направена с прочутото песто в региона за закуска по средата на прехода) и до Монтеросо е 6,5 км в едната посока с 600 м денивелация. По-малко популярен, но може би още по-добър преход по нея е високият маршрут между Корнилия и Манарола. Ще се изкачите до малкото градче Воластра, кацнало над Чинкуе Тере, а след това ще се върнете надолу към Манарола. Намерете време да се разходите за чаша вино и брускета в Cantina Capellini, винарна, произвеждаща бялото вино Cinque Terre DOP. Семплият вътрешен двор е точно на пътеката, разположен сред лозите и гледа към морето. Уверете се, че имате място в раницата си за бутилка за вкъщи.

Cantina Capellini (снимка: winedering.com)

Насочването на юг от Корнилия и завършването в Манарола е 6 км в едната посока, с 450 м денивелация. Спускането по този маршрут е трудно, ако не сте в добра физическа форма.
Докато сте по пътеката, може да се възползвате от невероятна храна (корнети, песто, вино, пържена аншоа, фокача) или може направо да се насочите към водата. Всеки град има достъп до морето за плуване, въпреки че няма да намерите голяма плажна ивица никъде, освен в Монтеросо. Но можете да разстелите кърпа върху скалите и да си направите слънчеви бани.

Как да стигнете:

С полет до Флоренция, Милано или Рим. Влаковете се движат директно от тези големи центрове до La Spezia Centrale, най-близкия град до Чинкуе Тере (Cinque Ter), или можете да шофирате до La Spezia Centrale и да паркирате колата си под наем в големия гараж на гарата. Оттам е 7 минути с влак до първото село, Риомаджоре. Всяко следващо село е само на няколко минути по-нагоре по пътя. Ако планирате да използвате както влака, така и пътеките, закупете карта Cinque Terre предварително, която позволява неограничени пътувания с влак между селата, достъп до пътеките и безплатно използване на тоалетните на всяка гара.

4. Доломити, Италия

Национален парк Доломити
Национален парк Доломити (снимка: thenaturaladventure.com)

Защо да посетите Национален парк Доломити:

Всеки регион на европейските Алпи има свое неповторимо очарование. Италианските Доломити обаче са особено впечатляващи. Скалистите планини, обвитите в мъгла долини и обширните гори осигуряват един незабравим пейзаж.

Неслучайно Доломитите са обявени за част от Световното природно наследство на ЮНЕСКО. Като за начало може да се запознаете с езерото Брайес, в чиито кристални води се оглеждат околните върхове. Високо над Кортина, перлата на Доломитите, можете да видите на длан някои от най-зашеметяващите върхове на Алпите.

Вижте още: Доломитите в снимки и кратки факти

Доломити
Доломити (снимка: Sara Nudaveritas, Unsplash)

Най-добрите приключения:

Доломитите са известни с внушителните скални върхове, издигащи се високо над планинските долини. Тези върхове предоставят много възможности за алпийско катерене. Те представляват характерната “доломитна скала” – вертикални образувания в светли цветове, които създават уникални пейзажи.

Летният период предлага възможности за планински туризъм, планинско колоездене и дълги трекинги. В това число може да се възползвате от многото виа ферати там.

През зимния сезон Доломитите се превръщат в рай за ски и сноуборд. Снегът и множеството ски писти в региона предлагат невероятно изживяване за любителите на зимните спортове, като най-предпочитаната дестинация за зимните спортове е Вал Гардена.

Разбира се, преход до Трите Чими на Лаверадо заслужава да бъде специално споменат. Обиколката гарантира страхотни впечатления от Секстенския масив – долината на планинарите и планинските водачи.

Вижте още: Първото изкачване на северната стена на Чима Гранде

Трите Чими
Снимка: Wikipedia

Не е лесно човек да обхване в едно пътуване най-доброто от тази планина. Ако сте фенове на адреналина и височинните изкачвания, може да се включите към някое организирано, като например това до Пунта Пеня, в масива Мармолада. Друг добър вариант може да бъдат зашеметяващите виа-ферати на масива Падон, масива Сассолунго и масива Тофана.

Велосипедистите могат да изпробват силите си на изтощителния етап 20 от маршрута Giro d’Italia (2022 г.), който се простира на 168 километра от Белуно до Мармолада, пресичайки парка по SR203.

Каквито и дейности да решите да предприемете, не забравяйте да отделите малко време в двата края на пътуването си за бързо отклонение до така наречения Път на просекото и да направите дегустация.

Как да стигнете:

От България може да стигнете и с кола. Иначе във Венеция е най-близкото голямо летище, а услугата с влак до Белуно отнема приблизително два часа. Оттам автобусът Dolomiti обслужва много от пътищата в парка.

5. Национален парк Самария, Гърция

Национален парк Самария, Гърция
Национален парк Самария, Гърция (снимка: Gabriel M)

Защо да отидете:

Обхващайки най-дългия пролом в Европа, Националният парк Самария показва най-доброто от Средиземноморието, от извисяващите се скали, до ароматните кипариси и от белите варовикови речни корита, до самото искрящо море.

Тъй като паркът се състои почти единствено от един дълъг, стръмен проход от около 14 км, можете да се насладите на мястото в неговата цялост – от Белите планини до Средиземно море, за един ден. Дефилето на Самария се намира в западната част на Крит, най-големият гръцки остров.

Вижте още: Катерачен гидовник: Кастели, Гърция

Национален парк Самария, Гърция
Национален парк Самария (снимка: Lea Sun, Unsplash)

Най-добрите приключения:

Паркът е отворен от май до октомври. Входът отваря в 7 часа сутринта и е отлична идея да тръгнете тогава, преди жегата на деня. Голяма част от пътеката е открита и напечена от слънцето, така че е разумно да отидете през първия или последния месец от сезона, за да избегнете големите горещини. Паркът се затваря по време на прекалено горещи периоди или ако е вероятно наводнение в дъждовен период.

Обикновено преходът се минава за пет до седем часа и е добре да си носите храна и много вода. По маршрута има извори, но не разчитайте на тях. Разбира се, ще имате силна нужда от слънцезащита, под формата на козметика и шапка с голяма периферия. За каменистия терен е важно да обуете туристически обувки.

Вижте още: На планина в Гърция: 8 от най-впечатляващите туристически маршрути

При прехода в каньона ще се насладите на гледки към околните Бели планини, преди да продължите през борова и кипарисова гора и да стигнете до църквата „Свети Никола“ в руините на древен храм. Може да срещнете диви критски кози. Като пресечете няколко потока, ще се озовете в древното село Самария, което сега е обитавано само от служители на парка.

Национален парк Самария
Национален парк Самария, Гърция (снимка: Georgia F)

Паркът затваря в 18:00 ч., така че се уверете, че сте минали през изхода дотогава. Или извървете още 4 км пеша, или вземете транспорт, за да стигнете до село Агия Румели, където можете да вечеряте в един от няколко ресторанта и, ако времето позволява, да се потопите в Средиземно море .

Единственият ферибот тръгва от селото в 17:30 ч., така че не го пропускайте или ще трябва да вземете таксиметрова лодка, или да останете в селото.

Как да стигнете:

От Атина с полет до летище Ханя, където можете или да наемете кола и да стигнете до дефилето, или да закупите автобусен билет до Ксилоскало, където е входът към дeфилето Caмария (от платотο Омалoc нa планинатa Лефка Ори), а изходът e близο дo южния бряг. Bceки ден имa ранни oбщински автобyси οт Хaня Таун дo Kcилосκалο, кaктo и организирани еκскурзии c гид. Общaта дължина нa нациoналния пaрк e 13-14 км, но за да cтигнете дο Aгия Рyмeли, имaте oще 3 κм в дeфилето, затοва се считa, чe маршрутът е 16 км. От Aгия Рyмeли мoже дa cи тръгнетe само с ферибοт или пеша, нямa път за кoли. Haй-чecтo маршрyтът се изминавa по следния начин:

– Bлизатe в дефилетο oт ceвер (Kсилоскaлο);
– Cтигате дo южния бряг и ceло Aгия Румели, къдетο мoжeте да си починетe/пοплувaте или дoри да пренощyватe в няκοй oт xотелите;
– Хвaщатe ферибοта oт Агия Румели до Хοрa Сфакиoн;
– Качвaтe се на автобуc οт Хoрa Сфакион дο Ханя Тayн или дo друго мястο на oстрова (рaзпиcанията сa направени тaκа, чe да имa автοбус cлед пoследния фeрибот οт Αгия Рyмели).

Вижте още: 10 идеи за запомняща се ваканция в Гърция

Трябвa да ce има предвид oбaче, чe и на отиване изкaчванетο дo начaлотο на нациoнaлния парк нe е малκо. Maршрyтът в Cамария e cъс среднa труднocт и не e подxοдящ за малки децa.

6. Национален парк Екрен, Франция

Национален парк Екрен
Национален парк Екрен (снимка: ТА 2М-КО, Фейсбук)

Национален парк Екрен (Parc National des Écrins), пълен с ледници алпийски рай с повече от 150 върха, достигащи 3000 метра, се намира близо до италианската граница в югоизточна Франция. Той е един от 10-те национални парка на страната. Покрива площ от 918 кв. километра високопланински местности с високи върхове, глетчери, алпийски пасища, субалпийски гори и езера, най-високата му точка е 4102 метра.

Най-добрите приключения:

В границите на парк Екрен има няколко ски зони, от които може да се възползвате през зимата.

Националният парк има около 160 км маркирани велосипедни пътеки. Велосипедният парк Les Deux Alpes е един от най-големите в Алпите и предлага курсове за различни нива – от начинаещи, до състезателни нива, във всички стилове – спускане, ендуро, крос кънтри и всичко това, сред девствени алпийски гледки.

Вижте още: Наслади се на чудесата на Френските Алпи

Дива коза в НП Екрен
снимка: J.P. Nicollet – PNE

Alpe d’Huez предлага едно от най-емблематичните изкачвания на Tour de France в допълнение към Megavalanche, състезание по планинско колоездене с масов старт на ледник.

Вижте още: Тур дьо Франс идва в България с два масови старта за любители

Как да стигнете:

Най-близкият голям град е Гренобъл, Франция. Летете до Лион, Женева, Марсилия или дори Париж и вземете високоскоростен влак до Гренобъл. От там може да наемете кола, но има и автобусна услуга до Les Deux Alpes, ако ще се придържате към курортите или ще наемате водач.

Национален парк Екрен
Национален парк Екрен (снимка: T. Maillet – PNE)

Къде да отседнете:

Ски курортите и селата в и около Екрен осигуряват достатъчно места за настаняване, но за да избягате от шума и суетата, резервирайте престой в планинска хижа. Някои от тях служат чисто и просто за подслон на преминаващите, в други има персонал през лятото, предлагайки топла вечеря и закуска. Сигурно, е че вечер, когато пътниците стигат за отмора, от всички тях се открива гледка на залязващото слънце в прекрасна високоалпийска обстановка.

Вижте още от нашите предложения за пътуване!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.