Ивано Дибона – най-красивата виа ферата в Кортина д’Ампецо

Част от нея е 30-метровият висящ мост, който героят на Силвестър Сталоун взривява във филма "Катерачът"

0
 

Сподели

Shares
Виа ферата Ивано Дибона (Ivano Dibona)
снимка: George Cristian Ursache

Виа ферата Ивано Дибона (Ivano Dibona) е може би най-доброто преживяване за авантюристите в италианските Доломити. Кой не би искал да ходи по същия 30-метров висящ мост, който героят на Силвестър Сталоун взривява във филма „Катерачът“ (Cliffhanger)? През 2016 г. кабинковият лифт, осигуряващ лесен достъп до началото на маршрута, затваря за неопределено време, което значително намалява трафика. Днес само тези с достатъчно издръжливост дават шанс на Via Ferrata Ivano Dibona.

Вижте още: Via Ferrata – Железният път

виа ферата Ивано Дибона
снимка: inafarawayland.com

Виа ферата Ивано Дибона е най-красивата виа ферата в Кортина д’Ампецо (Cortina d’Ampezzoо) в Доломитите. Това е един от маршрутите, които не бива да се пропускат от любителите на виа ферати. Тя съчетава прилично количество трудност с много красиви и величествени гледки. С право е една от най-известните ферати в Доломитите, отличаваща се с великолепния 30-метров висящ мост, който предлага незабравимо изживяване. Маршрутът е по Монте Кристало, който все още пази следите, оставени от Първата световна война, и предлага възможност за самотно изкачване с панорама над Кортина д’Ампецо.

Вижте още: Маршрути виа ферата в България

Виа ферата Ивано Дибона (Ivano Dibona)
снимка: George Cristian Ursache

Виа ферата Ивано Дибона не е технически трудна, но е дълга, физически натоварваща, на голяма надморска височина и с постоянно изложение на юг. Тя се изкачва до 3008 м н.в. Преодоляват се 1300 м положителна денивелация, а отрицателната е 1700 м. Обичайно се изминава за 8-9 часа.

Хижа Rifugio Lorenzi
Хижа Rifugio Lorenzi – до 2016 г. оттам е стартирала виа ферата Ивано Дибона (снимка: George Cristian Ursache)

Как да стигнете

До нея се  достига с кола към прохода Тре Крочи. След това от Рио Гере със седалков лифт до Сон Форка (2235 м), където ще намерите едноименната хижа с нейните невероятни гледки. От Сон Форка (Son Forca) тръгнете по стръмната пътека, която ви води нагоре по сипеите до седловината Forcella Staunies: тази част от маршрута отнема около два часа (900 метра вертикално изкачване). След като стигнете до седловината, зад историческата планинска хижа Rifugio Lorenzi (затворена), ще намерите първата желязна стълба и началото на виа фератата.

Вижте още: 5 главозамайващи маршрута виа ферата

Сипеите преди началото на виа ферата Ивано Дибона
Сипеите преди началото на виа ферата Ивано Дибона (снимка: George Cristian Ursache)

Маршрут

Маршрутът започва с невероятния, емблематичен „Ponte Cristallo” (Мостът Кристало), дълъг 30 метра: преминаването му предизвиква уникални и несравними емоции, а околният пейзаж ще ви спре дъха. След това по металната стълба ще стигнете до билото. От тук виа фератата продължава по билата на групата Кристало, откъдето се открива невероятна панорама.

30-метровият мост „Ponte Cristallo” по виа ферата Ивано Дибона (снимка: dolomiti.org)

Артефакти от Първата световна война

По протежение на траверса могат да се видят някои останки от Първата световна война, засегнала този район. Още при Forcella Grande ще се натъкнете на руини, бивши военни убежища. Към средата на маршрута се достига малък бивак, прилепнал към скалата като с магия: Buffa di Perrero, на 2760 м – отлична точка за спиране за тези, които искат да прекъснат маршрута или да си починат. Бившата военна казарма, датираща от 1915 г. и възстановена през 2022 г., е кръстена на полковник Карло Буфа от Переро, който ръководи действията в този участък на фронта и е награден със златни и сребърни медали за военна доблест.

Виа ферата Ивано Дибона (Ivano Dibona)
снимка: George Cristian Ursache

От бивака продължете първо леко нагоре към Vecio del Forame, друго място, богато на военни реликви, след това надолу към Forcella Alta (2650 м) и Forcella Bassa; Продължавате напред под дългия хребет Zurlon с непрекъснато „присъствие“ на италиански военни постове до Col dei Stombi, откъдето, спускайки се в долината Падеон, пресичате пътека №. 203. От тук е възможно да изберете по-близкото решение Ospitale или началната точка Рио Гере (Rio Gere), което обаче е много дълго.

Вижте още: 5 от най-добрите виа ферати в Европа

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.