10 от най-живописните екопътеки в България (част 2)

Разгледайте няколко от най-хубавите места за разходка през почивните дни

0
 

Сподели

Shares

Разходките по екопътеки са любими за малки и големи. От една страна усамотени, от друга – облагородени, те могат да ви заведат на места, за които не бихте се сетили или пък не бихте имали силите да достигнете. Най-хубавото е, че дават възможност да споделите прекрасните емоции с най-близките, защото почти винаги са достъпни и за малки деца, и за по-бавно придвижващи се.

След като ви представихме първите ни 10 предложения с красиви екопътеки, днес ви предлагаме още 10 идеи за разходка по облагородени маршрути, които ще ви отведат до красиви местности с живописни гледки. Те са чудесен вариант за разходка със семейство или приятели през уикенда или ваканцията.

#1 Екопътека “Чилингира”

Екопътека “Чилингира”
Екопътека “Чилингира” (снимка: Гинка Русекова, Фейсбук)

Тази екопътека очарова сетивата с безброй красиви гледки. Вие се над язовир “Въча”, до който се стига по асфалтов път, по направлението Кричим – Девин.

Докато се разхождате, пред очите ви ще се разкриват надиплените гънки на околните хълмове. Според сезона – чувствено пламтящи през есента или тучно зелени през пролетта, те се отразяват в гладката повърхност на водата. Наоколо покрай бреговете пък се мяркат покривите на романтични хотелчета и вили.

Най-хубавото обаче ви очаква като се качите на високото. Ще бъдете неустоимо привлечени от божествената панорама, която се открива от хълма. От крайната точка се виждат като на приказна картина всички извивки на язовира, закътали малки романтични заливчета. По водата намигат малки рибарски лодки, а около малките полуостровчета ще видите да се носят двайсетина къщички на понтони. Отидете по-рано, за да имате време да се насладите на това кътче от рая.

Вижте още: 10 язовира, подходящи за бягство през уикенда и не само

#2 Екопътека „Комин дере“ – Лъки

Екопътека "Комин дере" - Лъки
Екопътека „Комин дере“ – Лъки (снимка: Габриела Петрова, Фейсбук)

„Комин дере“ се намира в Западните Родопи. Отстои на разстояние 35 км от Асеновград. Началната ѝ точка е град Лъки, по-точно махала Брайковица.

Тази екопътека е същинска „перла“ на Родопите. Предлага спокойствие и красота. Районът на „Комин дере“ е екологично чист, има доста мравуняци. Един такъв по-голям мравуняк може да видите при Назърова чешма.

Екопътеката е дълга 4 км с денивелация приблизително 280-300 метра. В началото е равна, но на места има стръмни участъци. Разстоянието се изминава за около час – час и половина. Крайната точка е красива панорамна площадка.

Гората наоколо със състои от бор, ела, бук. Има шипки и редица други планински растения.

Вижте още: 10 от най-живописните екопътеки в България

#3 Екопътека „Стената“ или „Сърница Ай“

Екопътека "Стената" или "Сърница Ай"
Екопътека „Стената“ или „Сърница Ай“ (снимка: Калоян Монев, Фейсбук)

Екопътека “Стената” или по известна като “Сърница Ай”, е още едно родопско бижу. Тя е пленително красива, заобиколена от вековни дървета и огласяна от песента на птиците. Намира се над град Сърница и язовир Доспат.

Разходката по нея трае около 2 часа. Маршрутът ще ви отведе до местност “Стената”, на 1500 метра н.в. Мястото ще ви разрие магнетична гледка, разкриваща величието на природата.

До гледната точка “Сърница Ай” може да стигнете по два начина. Първият е по черен път с високопроходим автомобил (паралелно на него има римски път), а вторият е пеша и разбира се по него ще имате повече време да се наслаждавате на околните природни дадености, гледки и аромати.

Щом стигнете крайната точка, пред вас ще се открие целият язовир Доспат, ще забележите в далечината и малките къщи в Сърница. След дългия преход можете да седнете и да си починете.

По пътят има и доста чешми. На места по маршрута е сенчесто, ветровито и по-студено. Затова, ако искате да си подарите разходка там, изберете летните горещи дни или поне избягвайте мрачните прогнози за времето.

Вижте още: 10 язовира, подходящи за бягство през уикенда и не само (част 2)

#4 Екопътека „Пещери и извори“

Екопътека "Пещери и извори"
Екопътека „Пещери и извори“ (снимка: Ина Станкова, Фейсбук)

Красивата и живописна екопътека „Пещери и извори“ се промъква виртуозно край странджанското село Младежко, като така неусетно ви отвежда до изворите на едноименната река. Началото на маршрута е в западната част на селото и се гмурва в буйната зеленина в района.

В началото на пътеката ще може да се възхитите на скално образувание Целувката. По-натам пък ви очаква дървен замък. Ще преминете и по едно впечатляващо отклонение, което поема вляво и пресича дълбоко и стръмно дере, а после ви извежда на южния склон на речния каньон. Трасето дотам е доста стръмно и предизвикателно, но усилието си струва.

Скален феномен "Целувката" Странджа
Скален феномен „Целувката“ – Странджа (снимка: Илиян Михалев, Фейсбук)

От най-високата точка се разкрива неповторимата гледка, присъща за този планински район. Там се намира и голяма дървена кула, от която може да се насладите на гористия ландшафт наоколо. На това място е съществувало и древно укрепление, а крепостните му стени все още се виждат ясно по протежение на платото. В центъра на калето се намира една дълбока пропастна пещера – входът ѝ е обезопасен и заключен.

Вижте още: 10 пещери в България: магията на подземния свят (част 1)

#5 Екопътека „Загражденска“

Екопътека "Загражденска"
Екопътека „Загражденска“ (снимка: Любо Шишков, Фейсбук)

Отправяме се към сърцето на Родопите, нависоко в планината, сред тишината на гората и живописните гледки. Тук има много завои, но приключението е незабравимо.

„Загражденска“ екопътека се намира в близост до село Загражден, община Баните, област Смолян. Пътеката минава на границата между Западните и Източните Родопите, на приблизително 1300 метра надморска височина.

Тази екопътека е много живописна. Може да се досетите от името на селото – то, както и пътеката, са обърнати към слънцето, погълнати в прегръдката на зелените Родопи.

„Загражденска“ екопътека  е изградена през 2007 година. Машргутът е кръгов, с дължина 13 км и денивелация 300 метра. Има трудни участъци, затова отидете с подходящи обувки и си носете вода.

Вижте още: Природните феномени на България: Смолянските езера

Може да стигнете до нея по няколко начина:

От Асеновград, през село Белица – около 33 км. След Белица следва водопад Гюмберджията, после се редуват черен с лош асфалтов път. Достигате село Планинско, а после и Загражден, където е началото на пътеката.

Вторият път е през град Лъки, в посока село Давидково и Загражден. Маршрутът е с около 20 км по-дълъг, но е хубав и затова се изминава по-бързо.

Вижте още: С бодра крачка: 5 маршрута около Смолян

#6 Екопътека „Струилица – Калето – Лъката“

Екопътека "Струилица - Калето - Лъката"
Екопътека „Струилица – Калето – Лъката“ (снимка: Joana Gusiyska, Фейсбук)

Тази атрактивна екопътека се намира по поречието на река Девинска в Западни Родопи и е любимо място за разходка на туристите и жителите на Девин и областта.  Началото на екопътеката е от местността Струилица, известна с терапевтичните си басейни с топла минерална вода.  Пътеката се вие край живописните меандри на реката. На места са изградени метални мостчета, позволяващи да се върви край (и над) реката, към изворите ѝ.

Имайте предвид, че Поречието на река Девинска всъщност е защитена местност и е забранено ловенето но риба. Риболов може да се практикува само на обособена 3-километрова платена зона. Такса от 40 лв./човек за цял ден се заплаща в ДЛС „Извора“ (ул. „Освобождение“ №18). Методът на риболов е „хвани-пусни“, като се се една пръчка за риболов, но ако рибарят желае, може да задържи до 10 броя стандартни риби.

По поречието на реката има запазени местообитания на видрата и на дивата коза, а по близките скали растат Родопският силивряк (Haberlea rhodopensis Friv.), Родопската горска майка (Lathrea rhodopea Dingl.), Снежното кокиче (Galanthus nivalis L.), Вълнестата камбанка (Campanula lanata Friv.) и др.

Край реката са изградени кътове за отдих.

Вижте още: Идея за активен уикенд: Харамийска пещера

#7 Екопътека „Горица

Екопътека "Горица"
Екопътека „Горица“ (снимка: Надя Стоянова, Фейсбук)

Екопътека „Горица” се намира в подножието на Кабулския дял на Рила. Тя започва в село Овчарци (1145 м н.в.), община Сепарева баня. Селото е на 72 километра от София. Пътеката следва коритото на живописната река Горица, откъдето носи името си.

Екопътеката преминава покрай два от седемте водопада, намиращи се в близост до село Овчарци, това са: Овчарци и Горица. Пътеката достига до връх Голям камък, който има надморска височина от 1284 метра, после отново се спуска към селото.

Екопътека „Горица” не е с голяма трудност и е къса – около 2 километра. Този факт, както и наличието на множество природни забележителности, я превръща в привлекателен маршрут за семеен туризъм.

Вижте още: Топъл минерален басейн в студен зимен ден – перфектната комбинация

#8 Екопътека „Райски изглед

Екопътека "Райски изглед" - над яз. Кърджали
Гледка към яз. Кърджали от екопътека „Райски изглед“ (снимка: Antonio Skenderski, Фейсбук)

Екопътека „Райски изглед“ е в Източните Родопи, на запад от град Кърджали и предлага уникални възможности за излет сред природата, с  впечатляващи панорами.

Маршрутът ѝ започва на около 1,5 километра западно от село Пъдарци, което се намира на около 18 километра западно от Кърджали. Пътят до селцето е добър, но с доста завои.

Пътеката е обозначена с жълта маркировка. В едната посока и ще изминете около 1,6 километра и малко над 200 метра денивелация. Още в началото обаче има стръмен участък и по тази причина обходът изисква около 1 час в посока. Когато достигнете края на маршрута, ви очакват няколко красиви пейки и уникална гледка над язовир Кърджали.

Екопътеката е особено привлекателна през летните месеци, когато наоколо е изпъстрено със зеленина и свежест. Ако планирате да я посетите през топлите дни, то е препоръчително да носите достатъчно количество вода, тъй като маршрутът може да бъде доста горещ.

По пътеката има хлъзгави участъци, така че е важно да бъдете внимателни. Въпреки това, може да бъде преодоляна дори от деца, които обичат разходките на открито. Така че екопътека Райски изглед е една отлична идея за активна почивка и наслаждаване на красотата на Родопите.

Вижте още: С бодра крачка: до извора на река Арда

#9 Екопътека „Тектонски гребен Калето“

Екопътека "Тектонски гребен Калето"
Екопътека „Тектонски гребен Калето“ (снимка: Любомира Гюрова, Фейсбук)

На около 1 км от село Реселец, община Червен бряг, се намира причудливият природен феномен – тектонският грабен „Калето“. Той представлява район с дължина приблизително 750 метра и ширина 30-40 м. (до него пък е Пропадалото – каменна долина, образувана преди 40 млн. години от потънала с 60 м земна кора между два тектонични разлома, обградена от всички страни с отвесни скали).

Първото разклонение на новосъздадената екопътека отвежда към върха на скалното възвишение „Калето“. Вървейки натам може да видите останките от късноантичната крепостна стена и находища на див чемшир, горски билки и цветя. Много скоро се стига до пещери, причудливи скали, сред които и скалното образование „Гъдулката“.

Вижте още: 10 каньона в България: истории за силата на водата

Екопътека "Тектонски гребен Калето"
Екопътека „Тектонски гребен Калето“ (снимка: Любомира Гюрова, Фейсбук)

По второто разклонение се преминава покрай „Отсечената скала“ – голям, леко наклонен монолитен блок, обект на местни легенди. Една от тях разказва за девойка, която не пожелала да приеме турската вяра и се хвърлила от върха на скалата, а от мъка скалата се разцепила.

Най-характерната пещера по маршрута е „Темната дупка“ – тя има форма на тристенна пирамида с височина около 70 метра. Пътеката преминава и през друга забележителност – „Кошарата“ (в миналото е била кошара, оградена от едната страна от скалите).

По поречието на река Ръчене пък са изградени места за отдих, беседки, мостчета. Реката е много живописна и има естествени прагове, водопади и красив син цвят. Третото разклонение на пътеката отвежда до „Реселешките кукли” и изкуственото езеро „Баража”. Освен посочените забележителности, в близост до екопътеката могат да се видят повече от 30 обекта, попадащи в списъка с археологически и исторически паметници на културата или защитени природни обекти.

Екопътека „Тектонски гребен Калето“ е леснодостъпна. Маршрутът е кръгов, с дължина 6 км. Част от него минава по древен римски път.

Вижте още: 10 пещери в България: магията на подземния свят (част 2)

#10 Екопътека „Боров камък“

Екопътека "Боров камък"
Екопътека „Боров камък“ (снимка: Мартина Иванова)

Екопътеката се намира във Врачанския Балкан, стартира на 2 км от центъра на с. Згориград, следва каньона на р. Лева и завършва над водопад „Боров камък“.

След преход по поляни и красиви горски пътеки, се достига причудлив дървен „лабиринт“, който обаче води нагоре. Изграден е от дървени мостове, множество  дървени стълби и парапети, построени от двете страни на реката, току кръстосващ падащи водни потоци. Това е изключително забавна част, която ще зарадва всяко дете и ще върне всеки възрастен към преживяванията от детството.

Вижте още: Защитени територии: Природните паркове на България

Част от стълбите по Екопътека "Боров камък"
Част от стълбите по екопътека „Боров камък“ (снимка: Мартина Иванова)

След като изкачите стълбите и походите още малко в гората, ще стигнете до водопад Боров камък, който има височина 63 метра. Водният пад идва от върха на огромна каменна плоча и наоколо се чува само шумът на водата, а човек се чувства малък.

Всъщност забавленията по екопътека „Боров камък“ тепърва предстоят. Най-интерсната част е минаването под сами водопада. Не се бойте, няма да се измокрите, но със сигурност ще се почувствате като в приказките. И не забравяйте да се снимате.

После пътеката се изкачва по дървена стълба вдясно, а над водопада е изградена обзорна площадка. Следва красива поляна, на която има дървен заслон и барбекю.

Вижте още: Природните феномени на България

Водопад Боров камък
Водопад Боров камък (снимка: bulgarianontheroad.com)

След нея имате следните варианти да продължите разходката си: 1) по маркираната пътека до х. Пършевица – 1 час; 2) по маркирана с зелен цвят пътека към с. Згориград – 2 часа; 3) по маркираната с червен цвят пътека към вр. Околчица – 4 часа.

Пътеката е със средна трудност и се изминава за 3 часа.

Вижте още: 10 красиви водопада в България (част 2)

*Екопътеките са облагородени – укрепени и обезопасени планински маршрути, които отвеждат до някои от най-интересните кътчета на страната. Благодарение на изградената инфраструктура от мостчета, парапети, стъпала и пътекиq става възможно посещението на иначе недостъпни обекти.

Вижте и цялата поредица: 10 идеи за пътуване

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.