Приказното езеро на Доломитите: Кареца

Някога влюбен в русалката от езерото магьосник разпилял приказно богатство в езерото...

0
 

Сподели

Shares

Понякога на човек не му стигат думите, за да опише красотата, сътворена от природата. Има такива места, на които просто ти се иска да останеш и съзерцаваш, докато душата ти запее. Ще ви разкажем за едно такова място…

В западните Доломити, на надморска височина от 1520 м, има малко изумруденозелено езеро – Кареца, което е известно и като „Езерото на дъгата“ и „Приказното езеро на Доломитите“. В превод от италиански пък Сarezza означава „милувка“.

Езерото Кареца, Доломити
снимка: Rriccardo Chiarini, Unsplash

В синьо-зелените му води се отразяват величествените върхове на планината Латемар, както и част от планинската верига Катинацио. То се намира във Вал д’Ега, само на 6 километра от Нова Леванте, в Южен Тирол, Италия.

Езерото Кареца е с дължина 300 м и ширина 130 м се захранва от подземни извори, произхождащи от Латемарската група, а през лятото и от топенето на снеговете. Това обуславя непрекъснатата промяна в нивото му. Най-високото ниво се постига през пролетта с дълбочина от 22 метра, докато най-ниското ниво през октомври достига само 6 метра.

Вижте още: Доломитите в снимки и кратки факти

Езерото Кареца, Доломити
снимка: Kristopher Roller, Unsplash

През зимата „Приказното езеро на Доломитите“ е замръзнало и покрито със сняг. Но дори тогава има посетители, а водолази се гмуркат под дълбоките ледове, за да снимат играта на цветовете.

Това високопланинско езеро е не само красиво за разглеждане, но за него има и много легенди и приказки. Няколко художници и писатели са избрали езерото като тема за своите картини и истории.

Вижте още: Фотогалерия: Доломити – между лятото и зимата

Езерото Кареца
снимка: Lukas Leitner, Unsplash

Легендата

Преданията разказват за красива русалка, живееща в езерото, в която се влюбил магьосникът Масаре. Той бил посъветван от местната вещица да се облече като търговец, да вземе много бижута и да направи дъга от единия до другия край на езерото. Магьосникът без колебание направил дъгата, но забравил да се предреши като търговец, а изплашената русалка изчезнала завинаги в изумрудените води на Кареца. Магьосникът се разгневил, счупил дъгата и изхвърлил бижутата в езерото. Така се получили различните цветове на водата, а местните по-късно нарекли езерото „Дъга“. И до днес някои вярват, че русалката продължава да се крие във водите на кристалното езеро.

Вижте още: Пролет или есен над Доломитите

Езерото Кареца, Доломити
снимка: Manuel Venturini, Unsplash

Достъп

По кръгова пътека за 20 минути ще обиколите езерото. До самите му брегове обаче е трудно да се стигне, а плуването е забранено. До Кареца може да се стигне както с градски транспорт, така и с кола, като за автомобилите е предвиден голям паркинг.

Езерото Кареца, Доломити
снимка: Cristian Cimbir, Unsplash

Активности

  • Може да предприемете пешеходен преход от ски курорта Обереген до езерото Кареца.
  • На 10 км се намира ски зоната Кареца, в Нова Леванте. Това е сравнително малък курорт с 40 км писти и 12 лифта. Той обаче е част от гигантската мрежа Доломити Суперски, в която влизат още 11 курорта, за общо 1200 км писти. Най-близо и с пряка връзка е Вал ди Фаса, който има седем отделни зони с 210 км писти. Любопитен факт е, че от 2022 г. там се движи лифт, чиято модерна кабина превозва 60 пътника, а над нея има балкон. Лифтът свързва Сан Чиприано с Фром Алм, като за 7 минути изминава 3,8 км с изкачвате от 644 метра.
Лифт с балкон в Кареца
Лифтът с балкон в Кареца (снимка: Doppelmayr Seilbahnen GmbH)
  • Зоната е добре разработена и целогодишно има занимания за малки и големи. На разположение на туристите има маршрути за пешеходни и вело преходи, има чудесен сноупарк, помислено е и за семействата с деца и тяхното забавление.
Езерото Кареца, Доломити
снимка: Alex Mesmer, Unsplash

Как да стигна до там?

Долината Егентал се намира в Южен Тирол, в сърцето на Доломитите, обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Независимо дали с влак, автобус, кола или самолет, до Егентал може да се стигне по много различни начини. Кареца е на около 25 км от Болцано, в региона Трентино, Южен Тирол.

Вижте още: Зелените очи на Ливан: Езерата Акура

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.