Сънят. Откровено с Габи Терзиева

Заедно със специалистите в науката за съня Magnifleх проучваме навиците за сън на момичето, чиято любов и страст са конете, Габи Терзиева

0
 

Сподели

Shares

Активните хора са открили истината за ползите от съня и ги прилагат, за да възстановяват по-добре своите сили и да се поддържат в баланс и добро здраве ежедневно. Ето защо, за да научим повече в тази насока, в рубриката ни с Magniflex, посветена на съня, се срещаме с Габи Терзиева, основател на туристическа агенция „Бронко“ – насочена към конен туризъм извън страната. 

Сънят. Откровено с Габи ТерзиеваГаби е завършила История на изкуството в Лондон, специализирала е Арабска история на изкуството и архитектура в Ливан, Бейрут. В продължение на няколко години се е занимавала с туризъм в България. Става инструктор по конен спорт и се обучава в обяздване на диви коне.

Пътува до различни дестинации по света на кон. Прекосява дадени терени заедно с местните племена и народи. След инцидент при обяздване, прекратява ездата за 6 месеца и точно в този период се ражда идеята за „Бронко“ и възможността да се предлагат приключенски изживявания с коне и в България.

Конни преходи в Йордания, Монголия, Сърпрайз турове в България са само част от нещата, с които тя се занимава. Преход от 1000 км на гърба на коня през пустинята Намиб не е нещо, което би стреснало Габи.

След като знаем всичко това сме любопитни да разберем как се поддържа в кондиция в ежедневието и по време на дълги преходи, и какви са  навиците ѝ за съня.

Габи Терзиева
Габи Терзиева (снимка: Личен архив)

Какво е сънят за Габи Терзиева

Сънят е равносилен на здраве и енергия, казва Габи, като 7-8 часа обикновено са ѝ достатъчни. Става сутрин към 6:00 – 7:00 ч. и опитва да си ляга между 22:00 и 23:00 ч. Не ѝ е необходимо много време, за да се разбуди.

В момента, в който отворя очи – вече кипя от енергия и съм готова за деня, естествено, ако съм имала здрав сън.

Да почете книга е едно от предпочитаните занимания на Габи вечер преди лягане. За вечерята пък, която обикновено е около 20:00 ч., избягва сладкото, както и по-тежки храни.

С усмивка Габи споделя, че спи много дълбоко и, „ако падне бомба до мен, няма да я чуя със сигурност“. Върти се, но не става през нощта.

Като всички активни хора и тя се опитва да подобри съня си. Старае се да си ляга по-рано, опитва се да не заспива и да не се буди с телефон в ръка. Признава обаче, че с пътуванията и часовите разлики понякога е трудно. Затова и се случва да не си доспи и да се чувства уморена, да не може да фокусира мислите си върху нищо конкретно.

Чувствам се непродуктивна, ако съм недоспала, всичко ме дразни и ставам нетърпелива,

– признава Габи.

Габи Терзиева
Габи Терзиева (снимка: Личен архив)

Една от историите ѝ, свързани с недоспиване е когато веднъж трябвало да се снима рекламно видео с коне в 05:00 ч. сутринта в близост до София, за да се хване изгрева.

„Предишния ден трябваше да се върна от Италия, но самолетът закъсня и стигнах вкъщи в 03:00 ч. сутринта – имах 30 – 40 минути за нещо като сън, след което трябваше да се подготвя за снимките. Беше ужасно – трябваше да яздя бързо, в галоп, трябваше да снимаме сцени с коне, които изискват и физическа подготовка, времето беше много студено и валеше дъжд, което прави терена по-хлъзгав и опасен за езда. Изобщо не си спомням нищо от този снимачен ден. Имах чувството, че за първи път се качвам на кон и не мога да яздя.“ – разказва с усмивка Габи.

Габи Терзиева
Габи Терзиева (снимка: Личен архив)
Попитахме Габи няколко конкретни неща за съня:

Разкажи ни как наваксваш съня си след недоспиване.
Спя и отивам някъде сред природата, на диво, за пълен релакс и спокойствие.

Колко часа спиш, когато си преуморена?
Отново максимум 8 часа. Не мога да спя повече, не се чувствам добре след това.

Случва ли се да спиш през деня?
Понякога, ако съм много уморена, мога да преспя един час следобед.

Следиш ли съня си с някакъв уред? Ако да, какви данни следиш?
Не

Кое е най-странното място, на което някога си спала?
Под една барака в монголските степи.

На какъв матрак спиш у дома? 
Твърд, не мога да спя на меки матраци.

Кой е най-интересният/запомнящият се сън, който си имала?
Много са.

Повече за съня и на други активни и целеустремени хора може да научите на: magniflex.bg/сънят.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.