Две алпинистки са спасени след три дни без храна на скала на 6000 м

Фей Манърс и Мишел Дворжак са били блокирани, когато въжето, повдигащо храната, палатката и оборудването им за катерене, се скъсва, оставяйки ги без провизии

0
 

Сподели

Shares
Фей Манърс и Мишел Дворжак
Мишел Дворжак и Фей Манърс (снимка: Fay Manners)

Британска алпинистка и нейната американска спътничка, които бяха блокирани в Хималаите три дни без храна, са били спасени.

37-годишната Фей Манърс и 31-годишната Мишел Дворжак са изкачвали планината Чаукхамба в Северна Индия, когато са изпратили SOS съобщение. Двойката съобщава, че са загубили палатката и екипировката си за катерене, след като тя е била завлечена в дере от скален пад.

В крайна сметка двете са били намерени блокирани на надморска височина от около 6000 метра.

Фей Манърс предоставя изображение, показващо подхода от базовия лагер до началото на маршрута

По време на изкачването на Чаукхамба опитната алпинистка, живееща в Шамони, Фей Манърс и Мишел Дворжак са били блокирани, когато въжето, повдигащо храната, палатката и оборудването им за катерене, се скъсва, оставяйки ги без провизии.

Двете са изпратили спешно съобщение от височина над 6000 м, но екипите за търсене и спасяване първоначално не са успели да ги намерят.

Манърс казва пред BBC, че двете са били ужасени, докато са се опитвали да направят част от спускането сами, преди да бъдат посрещнати от спасители.

„Нямахме останали никакви предпазни средства. Нямахме палатка. Нямахме котлон, за да топим сняг за вода. Нямахме топли дрехи за вечерта. Нашите сечива и котки за оттегляне обратно в базовия лагер ги нямаше. Нямахме фенерче за движение през нощта.“

Вижте още: Спасеният под Анапурна Анураг Малу поиска лимонада и сладолед на път към Интензивното

Условията, при които са се намирали Мишел Дворжак и Фей Манърс, са били крайно неблагоприятни и са възпрепятствали тяхното откриване от хеликоптер (снимка: Fay Manners)

Манърс и Дворжак посрещат утрото на 5 октомври на малък скален перваз на 6400 м н.в., високо по склоновете на хималайски връх Чаухамба III (6995 м). Били са блокирани на ръба в продължение на 48 часа, без жизненоважните си провизии е екипировка – изтощени и зъзнещи.

Катерачната двойка напуска лагера си на 27 септември и на следващия ден достига до върха. През следващите пет дни се изкачват с въжета по 600-метрова гранитна стена,  от категория до 7а+.

На 3 октомври, в 13:00 ч.,  докато Манърс тегли торбата с екипировка, въжетата се заклещват. Дворжак, изкачвайки се отдолу, опитва да освободи торбата, но тогава скалата под нея се разпада и скални късове прерязват въжето.

Макар, че inReach (сателитен комуникатор на Garmin) на Манърс е изгубен заедно с денка, Дворжак има подобно устройство – ZOLEO. То няма собствен екран и изисква сдвояване със смартфон. За щастие батерията на телефона на Дворжак е била достатъчно заредена, за да позволи изпращане на само едно SOS съобщение.

Мишел Дворжак и Фей Манърс
Мишел Дворжак и Фей Манърс (снимка: Fay Manners)

Двете са имали достатъчно въже и екипировка, за да се спуснат по стената. Тъй като обаче са имали само с един чифт котки и сечива, слизане по ледника до лагера им се е сторило прекалено рисковано.

Жените се сгушват на перваза, когато започва да вали сняг, споделяйки единствения спален чувал, който имат.

„Чувствах признаци на хипотермия, постоянно треперех и поради липсата на храна тялото ми губеше енергия, за да се стопли“, казва Манърс.

Вижте още: Хипотермия: процеси в тялото, стадии и оказване на първа помощ

На следващата сутрин хеликоптер прелита, но не може да ги намери – което означава, че им предстоят още 24 часа в планината.

„Опитаха се да ни спасят, но условията бяха брутални – лошо време, мъгла, голяма надморска височина. Не можаха да ни намерят, тъй като скалата беше толкова огромна“, обяснява тя.

След като успяват да се спуснат с рапел надолу по стената до топящ се лед, двете жени успяват да си набавят малко вода в бутилките.

Хеликоптерите не успяват да ги открият и на следващия ден.

Знаехме, че трябва сами да се опитаме да слезем, тъй като хеликоптерът нямаше да ни помогне.

Те започват предпазливо да се спускат с рапел надолу по скалния шпор, осъзнавайки, че слабото им състояние може да доведе до грешки. Напредвайки внимателно, виждат на ледника екип от катерачи.

„Осъзнахме, че трябва да хванем тези момчета. Това може би е единственият ни шанс да се измъкнем оттук“, казва Дворжак.

Четиримата алпинисти са от елитна военна група от Шамони. Поради лошото време те са се отказали от собствения си опит за изкачване на източния стълб на върха и от приятели научават за изчезналите Манърс и Дворжак. С тяхна помощ бедстващите алпинистки успяват да се спуснат до френския базов лагер на около 5150 метра. Хеликоптер ги взима оттам на следващия ден.

Манърс разказва:

Те споделиха своето оборудване, храна и спални чували с нас и се свързаха с хеликоптера с точното местоположение. … Плаках от облекчение. Те ни подкрепиха да преминем през стръмния ледник, което би било невъзможно без нашата екипировка котки и ледени сечива. Щяхме или да замръзнем до смърт, или да се опитаме да пресечем стръмните ледници без подходящото оборудване и да се подхлъзнем.

През 2022 г. Фей Манърс е първата жена, която изкачва маршрута Phantom Direct по южната стена на Гран Жорас (Grand Jorasses) на Монблан. През последната година тя  успешно изкачва върхове в Пакистан и Гренландия.

Вижте още: Оцеляването на Холечек и Грох

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.