СЪНЯТ 2.0: Дамски гамбит

Magniflex и Garmin отново обединяват сили, за да проверяват как се отразява сънят на представянето в спортовете на ума

0
 

Сподели

Shares
Виктория Радева и Белослава Кръстева
СЪНЯТ 2.0 / Виктория Радева и Белослава Кръстева

След успешното реализиране на първия проект, експертите по сън с над 60-годишен опит в производството на висококачествени матраци и възглавници Magniflex и водещата технологична компания за измерване на физиологични данни Garmin сега си партнират в ново издание на техния експеримент – СЪНЯТ 2.0. Компаниите обединяват сили, за да разберат по какъв начин подобреното качество на съня се отразява на ежедневното ни представяне.

В първото издание взеха участие трима души, обединени от общата им страст към спорта. Сега двата бранда се заемат с провеждането на втори експеримент, този път в нова насока – как сънят влияе на представянето и концентрацията в спортовете на ума.

Когато хората не спят достатъчно, вниманието и способността им за концентрация намаляват. Времето им за реакция се удължава, те са невнимателни и не реагират добре на сигналите от околната среда. Това означава, че те по-трудно приемат нова информация или не реагират достатъчно адекватно в стресови ситуации.

Виктория Радева
Виктория Радева

Изброените аспекти са важни за всеки човек, но с особена сила те рефлектират представянето на хората, практикуващи спортовете на ума. Ето защо искаме да ви споделим наблюденията на отборните европейски шампионки по шахмат Виктория Радева и Белослава Кръстева над взаимовръзките между качеството на съня и качеството на тяхното представяне в турнирите по шах и в активното им ежедневие. 

Гросмайстор Виктория Радева е европейска шампионка по шахмат с женския отбор на България през 2023 г. и шампионка по шахмат за жени на България през 2018, 2019 и 2023 г., от 2015 г. е Майстор на ФИДЕ за жени. В експеримента тя си партнира с Mатрака Armonia Dual, снабден е със специална Dual core технология, която позволява да се съчетаят две нива на твърдост за индивидуален комфорт на всеки партньор. Виктория избира да спи на възглавница Riviera със сърцевина от високоеластична пяна.

Белослава Кръстева
Белослава Кръстева

Третата в света от световния шампионат за девойки от 2023 г. и европейска шампионка отборно от първенството по шахмат на нациите Белослава Кръстева, също е Майстор на ФИДЕ. Тя е третият български състезател и 99-ият играч в света с оценка ЕЛО от 2350 точки. В проекта СЪНЯТ 2.0 Белослава спи на среднотвърд матрак Magnistretch с иновативно ядро и специални прорези, чиято патентована структура обтяга гръбнака по време на сън и осигуряват активна грижа за здравето му. Допълнение към него е избраната от нея възглавница Classico с анатомична форма, изработена от 100% мемори пяна. 

За да се провери как се променят техните резултати, жизнените показатели на двете шахматистки са следени от тракера Vivoactive 5, създаден да проследява здравето и фитнес активностите на своя притежател. Сред най-важните му функции са Мониторинг на съня и Body Battery.

Данни за съня на Виктория Радева
Данни от тракера на Виктория Радева

Нека да разберем от първо лице по какъв начин качественият сън се е отразил на ежедневието и представянето на шахматната дъска на Виктория и Белослава. Ето какво отговориха те на нашите въпроси:

Каква е най-интересната промяна, която забеляза?

Виктория: Физически се чувствам по-добре. Аз съм човек, който винаги се е преуморявал с каквото и да е, така че това е едно изключително положително нещо, което се случва с мен. Определено се чувствам много по-отпочинала.

Белослава: Осъзнах огромното значение на съня, тъй като преди това не му отдавах толкова голямо значение. Още в първите дни се почувствах по-добре, ставайки от сън.

Колко време отне, за да усетиш разликата с новия матрак?

Виктория: Започнах да усещам физическа промяна доста бързо, след като започнах да спя на матрака. Изминаха една или две седмици и започна да се чувствам много по-енергична, когато се събудя. С много по-голямо желание да започна деня. Чувствам се по-добре и психически. Вкъщи ми казаха, че съм по-организирана, целеустремена. Това за мен е значително подобрение.

Какво беше усещането от новия ти матрак?

Виктория: Винаги си лягам на него с изключително голямо желание, защото ми е супер удобно. Събуждам се без никакви болки и се чувствам перфектно! Когато се събудя, се чувствам отпочинала, готова за деня, заредена с енергия.

Белослава: Още когато легнах на него, разбрах, че това просто си е моят матрак. Започнах да усещам промяната още първия ден, в който легнах на него. Аз го чаках с нетърпение.

Данни за съня на Белослава Кръстева
Данни за съня на Белослава Кръстева

Имала ли си проблеми със съня?

Виктория: Никога не съм имала някакви конкретни проблеми със съня. Но съм имала случаи, в които усещам, че не се наспивам добре, че се натрупва една умора в мен. Но бих казала, че с новия матрак това не е налице и съм много доволна.

Има ли връзка между съня и шаха?

Виктория: Има огромна връзка между това как човек играе на турнир и как се представя, и това как спи. Така че винаги, когато се върна от едно тежко състезание, за мен е много важно да имам добър и пълноценен сън.

Белослава: Сънят и нивата на стрес са най-важни за един шахматист. Намирам съня за изключително важен, особено за шахмата.

Как влияе сънят на концентрацията по време на партия?

Белослава: За да издържиш на една партия от 5-6 часа и това в продължение на 2 седмици, колкото са дълги турнирите, най-важното е сънят и това колко си отпочинал. Сънят и нивата на стрес са най-важни за един шахматист.

Сънуваш ли шах?

Виктория: По време на сън са ми се привиждали фигури, присънвала ми се е стратегия за победа. Сънувала съм цялата дъска, дори конкретни ходове за даден опонент. Тогава изненадващо на другия ден до 20-ия ход нещата се получиха точно като в съня.

Белослава: На месец по няколко пъти сънувам стратегии за игра. Понякога се развива цяла партия. Един от големите ми кошмари е как закъснявам за партия и падам „по цайт“.

Данни от тракера на Белослава Кръстева
Данни от тракера на Белослава Кръстева

От колко сън имаш нужда?

Виктория: Бих казала, че за мен 9 часа са перфектни. Под 8 се чувствам уморена.

Белослава: За мен е най-важно всеки да намери своя режим. Основното е всеки ден да се наспива поне 8 часа.

Какво следиш на тракера?

Виктория: Първото нещо, което проследявам в тракера, когато се събудя, е колко процента Body Battery имам и колко всъщност съм спала. И нещо готино, което аз следих с тракера – дали пия достатъчно вода, защото понякога забравям. 

Белослава: Един шахматист трябва да си следи най-вече съня и нивата на стрес. Аз лично съм активен човек и спортувам, така че следя и стъпки, пулс.

Данни от тракерите на Виктория и Белослава
Данни от тракерите на Виктория и Белослава

Нещо в данните изненада ли те?

Белослава: Когато видях данните от тракера, бих казала, че това ме мотивира да бъда още по-активна и да спортувам. Той ми казва кога да стана и да се раздвижа, което подобрява активността ми.

Как избра матрака си?

Виктория: Когато отидох в магазина и пробвах за пръв път матрака Armonia Dual, и легнах на него, усетих един прекрасен уют и реших, че това е матракът, на който искам да си лягам всяка вечер.

Данни за съня на Виктория Радева
Данни за съня на Виктория Радева

Какво е определението за хубав матрак?

Белослава: Хубавият матрак е този, който нямаш търпение да скочиш върху него, и да потънеш, да се потопиш в него.

Обичаш ли да си поспиваш?

Белослава: Аз винаги очаквам с нетърпение да си легна. В момента, в който се сгушвам в завивката, това просто си е моят момент на почивка.

Виктория: Много обичам да си поспивам, няма да се лъжем. Още от малка това ми е нещо любимо – да си легна вечер, да си почина.

Вижте интервюто с Виктория:

Какво е мнението ти за проекта?

Белослава: Ако трябва да направя заключение на проекта през тези два месеца, то е, че трябва да се отделя повече внимание на съня.

Виктория: Моето заключение за този експеримент, защото знам, че той ще продължи доста по-дълго – аз съм още в началния етап, е, че на първо място нямам търпение да видя как допълнително ще се подобрява моят сън, моето физическо и психическо състояние. Много съм щастлива, че се включих в този експеримент и имам шанса да науча повече за съня и как той се отразява на нашия живот и колко всъщност е важно да бъде пълноценен. С много тренировки и упоритост човек винаги побеждава, дори и да има моменти, в които губи, и разбира се с добър сън и енергия.

Вижте интервюто с Белослава:

Надяваме се чрез този експеримент да Ви накараме да обърнете внимание на съня като важна част от постигането на резултати и ключов фактор за по-щастливо и пълноценно ежедневие.

Следете развитието на експеримента на magniflex.bg/сънят.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.