С благотворителен преход Туристическо дружество „Понория“ отбелязва рожден ден

Набраните средства ще отидат за строежа и ремонт на църквата “Св. Георги” в с. Бракьовци

0


Дата на събитието: 13.10.2024

Сподели

Shares

Месец октомври е един от най-подходящите за посещение на Понор планина – точно, когато е окъпана в топли есенни багри. А трите събития на Туристическо дружество „Понория“ на 13 октомври 2024 г. са един чудесен повод да го направите.

Планинарска среща в село Бракьовци

Туристическо дружество „Понория“ кани всички приятели на планината в центъра на село Бракьовци на 13 октомври 2024 г. (неделя), от 10 ч., на планинарска среща, за отпразнуване на един прекрасен ден в есенната планина, наситен с няколко събития:

  • Благотворителен преход с изкачване на един от най-високите върхове в Понор планина – Царечка могила (1477 м н.в.). От неговото чело ще може да видите непознати гледки, където лунни долини и изчезващи в губилища реки делят двата планински дяла: Козница и Понор. Преходът е с благотворителна цел – за събиране на средства за строежа и ремонт на църквата “Св. Георги” в с. Бракьовци;
  • Официално откриване на туристическа спалня “Планинарска спирка” в с. Бракьовци. „След 2 години на ремонтни дейности, ще имаме възможността да ви покажем за първи път туристическата спалня (заслон), която се надяваме да се превърне в място за нощувки и дейности на малки групи планинари при техните преходи и маршрути в тази част на Понор планина“, споделят от дружеството.
  • Отбелязване на 5-ия рожден ден на ТД Понория!

По време на прехода ви очаква среща с характерни Понорски пейзажи и форми на карстовия релеф, ще надникнете над каньона Вранево и ще видите едно от местата високо в планината, където в далечното минало се е намирало самото село Бракьовци. Връх Царечка могила е панорамен и изключително обзорен – от него може да се видят връх Ком, дял Козница, масива на връх Препасница и Лупова глава, Чепън, Витоша.

Маршрутът е подбран така, че да се погледне към няколко типични понора – този на Воденичната река и няколко други. Ще се мине и през параклис “Св. Петка”, разположен високо на билото. При доза късмет ще може да се видят някои от дивите обитатели на Понор и фосили, напомнящи за произхода на скалите и релефа наоколо. Общата дължина на похода е около 12 км с малко над 600 м положителна денивелация.

Защо точно тази кауза за благотворителен преход? Село Бракьовци е единственото село в община Годеч, без църква, годна за отслужването на Божествена Литургия. Поради редица причини строителството на църквата “Св. Георги” така и не е било завършено през десетилетията от започването на градежа, до наши дни. Към момента Църковното настоятелство е събрало 1600 лв., които не са достатъчни за започване на ремонта на съществуващата сграда.

Църквата „Св. Георги“ в Бракьовци

ТД „Понория“ сме съпричастни и искаме да помогнем за доизграждането на храма, който е молитвен дом за всички жители на селото, техните роднини и всички православни християни. Църквата е една от културните забележителности на селото и е чудесен акцент при посещение и престой в Бракьовци. Преходът е благотворителен, но всички са добре дошли на него, дори да нямат възможност или желание да дарят средства. Дарението е доброволен акт и ще се погрижим да си остане такъв.

Участието в прехода е безплатно. Необходимо е да съобразите екипировката си с метеорологичната прогноза за деня и да си носите храна и вода. Всички подробности относно прехода ще намерите на страницата на дружеството тук.

Фосили намерени по маршрута

Програма на планинарската среща

09:30 Събираме се в центъра на с. Бракьовци (GPS координати 43.06029, 23.15801)
10:00 Начало на благотворителния преход към връх Царечка могила
12:00 Почивка на върха
12:30 Тръгване от върха към с. Бракьовци (маршрутът е частично кръгов)
15:00 Официално откриване на туристическа спалня “Планинарска спирка” и почерпка за рождения ден на ТД Понория. Преброяване на събраните средства от благотворителния преход и предаване на сумата на кметския наместник на село Бракьовци – г-н Иван Господинов. Разходка до църквата “Св. Георги” (при желание).
Очакван краен час на събитията: 17:00 ч.За улеснение на организацията на събитието, е необходимо предварително да заявите своето участие в специална форма тук.Новини и актуализации по темата следете в линка към СЪБИТИЕТО ВЪВ FACEBOOK.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.