Туристически маршрут „Черноморски път“ получи одобрението на Европейската федерация на туристите

Това е поредна стъпка напред към осъществяване на инициативата на двете варненски сдружения ТД "Родни Балкани" и Велоклуб "Устрем"

0
 

Сподели

Shares

Туристически маршрут "Черноморски път" получи одобрението на Европейската федерация на туриститеПо време на 55-тата годишна конференция на Европейската федерация на туристите ERA (European Ramblers Association), провела се в Монсерат, Испания, от 3 до 6 октомври, беше представена за първи път пред широка международна публика идеята за създаване на велосипеден и пешеходен маршрут по крайбрежието на България, Румъния и Турция, който впоследствие да се превърне в нов Е-маршрут под номер Е13.

Презентацията на маршрута бе водена съвместно от Steen Kobbero-Hansen, председател на Комисията за Е-маршрути, и Венцислав Венев, председател на Български туристически съюз. Бяха обсъдени концепцията зад туристическия маршрут; работата, която е свършена до момента; както и ползите, които ще има той за развитието на регионите, през които преминава.

Презентацията получи одобрението на делегатите от ERA, което се явява поредна стъпка напред към осъществяване на инициативата на двете варненски сдружения ТД „Родни Балкани“ и Велоклуб „Устрем“, след като идеята вече получи одобрението и подкрепата на Министерство на транспорта, Министерство на Туризма, Комисията по въпросите на младежта и спорта, Общините Варна и Бургас, Регионалните дирекции по горите, Дирекции на Природни паркове, редица туристически асоциации, медии, туристически и спортни сдружения, представители на бизнеса. В предстоящата година до следващата конференция на организацията през октомври 2025 предстои да бъде организирана работна група от заинтересовани страни, която да определи последващите стъпки за действие по съгласуване на предложения към момента маршрут, маркирането му и изграждането на прилежаща инфраструктура. За момента информация за „Черноморски път“ ще бъде поставена в секцията ERA Recommends, като по този начин ще се даде възможност маршрутът да бъде представен пред туристическата общност от Европа и света.

В Европейската федерация на туристите ERA членуват над 60 туристически дружества от 32 европейски държави. ERA извършва дейности по съгласуване, трансгранично сътрудничество, създаване и маркиране на национални и европейски пешеходни туристически маршрути. България бе представлявана от делегати на Български туристически съюз и Българска туристическа камара.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.