Кои храни са естествени антиоксиданти и как ни помагат

Деликатният баланс между свободните радикали и антиоксидантите е необходим за поддържането на нашето здраве и предотвратяването на множество заболявания

0
 

Сподели

Shares
Храни - естествени антиоксиданти
снимка: Dan Gold, Unsplash

В забързаното ежедневие телата ни са под непрестанен „обстрел“ от негативни фактори, които повлияват нашето здравословно състояние – замърсяване на въздуха, на почвите, ниско качество на хранителните продукти или прекалено преработени храни, в комбинация с хронично недоспиване и стрес. Всички те водят до натрупване в организма на свободни радикали.

Свободните радикали

Свободните радикали представляват отрицателно заредени частици, молекули, атоми или йони, които имат свободен електрон, което ги прави изключително реактивни с други молекули. Това може да стане причина за поредица от химични реакции, известни като оксидативен стрес, който има потенциала да навреди на ДНК и други важни клетки и молекули в тялото.

Свободните радикали могат да се открият почти навсякъде в тялото. Различните видове радикали, като кислородни и азотни, играят различни роли в биологичните процеси.

Свободни радикали и антиоксиданти
снимка: medicalnewstoday.com

Как се образуват свободните радикали?

  • в резултат от естествени биологични процеси в процеса на клетъчно дишане;
  • от външни фактори, като замърсяване, UV лъчи, тютюнопушене, алкохол;
  • консумация храни, съдържащи транс-мазнини и някои видове месо, обработени с нитрити или опушване;

Въпреки че тези малки нестабилни частици се срещат нормално в организма, е важно да поддържаме баланс между свободните радикали и антиоксидантите.

Храни - естествени антиоксиданти
снимка: Joanna Kosinska, Unsplash

Антиоксиданти

Антиоксидантите са молекули, които могат безопасно да „дарят“ положителна частица на свободните радикали (и да ги направят нереактивни), без самите те да стават реактивни.

Този деликатен баланс е необходим за поддържането на нашето здраве и предотвратяването на множество заболявания.

Макар организмът да има механизми за освобождаване от свободните радикали, нашият „градски“ начин на живот може сериозно да ги компрометира.

Именно тук идва важната роля на антиоксидантите, които могат да противодействат на тези свободни радикали.

Вижте още: Средиземноморската диета – път към здраве и дълголетие

Храни - естествени антиоксиданти
снимка: Alexandr Podvalny, Unsplash

Видове антиоксиданти 

Два са подходите при класификацията на антиоксидантите. Първият ги дели на ензимни и неензимни, а вторият – на водноразтворими и мастноразтворими.

Ензимните, както и става ясно от името, са ензими и тук няма да навлизаме излишно в научната терминология. В групата на неензимните влизат различни витамини, минерали, феноли, каротеноиди.

Вторият вид разделение на водноразтворими и мастноразтворими е  важно, за да знаем как да приемаме антиоксидантите в комбинация с подходящи храни и напитки за оптимално действие.

Така например добре е водноразтворими антиоксиданти като полифеноли, глутатион и витамин C да се приемат с по-голямо количество течности. Мастноразтворимите антиоксиданти, като каротеноиди, витамини A, E и К, и коензим Q10, от друга страна, ще се усвоят по-добре при увеличен прием на мазнини.

Вижте още: Метаболизъм: Как да бъдем в добра физическа форма?

Храни - естествени антиоксиданти
снимка: Arturrro, Unsplash

Най-полезните храни, богати на антиоксиданти

В търговската мрежа се предлагат стотици разновидности антиоксиданти, под формата на хранителни добавки и препарати, но те далеч не бива да бъдат първия ни избор. Медицинските специалисти и диетолозите са на мнение, че

най-добрите антиоксиданти са естествените, приемани в натурален вид с храните и напитките, които консумираме

И причина за това е фактът, че природният комплекс в натуралните храни с антиоксиданти осигурява правилното усвояване, стабилността и ефикасността на съставките.

И така – кои продукти да консумираме, когато решим да направим услуга на здравето си:

Храни, богати на мощни естествени антиоксиданти
Плодове Червени и черни боровинки, Червено грозде, Праскови, Малини, Ягоди, Смокини, Череши, Круши, Червено френско грозде,  Портокали, Грейпфрути, Киви, Кайсии, Манго, Пъпеш, Диня, Папая , Гуава, Нар, Сливи, Ябълки
Зеленчуци Броколи, Спанак, Домат, Моркови, Артишок, Зеле, Аспержи, Картофи, Батат, Авокадо, Цвекло, Репички, Маруля, Тиква, Кейл, Лапад, Коприва
Билки и подправки Карамфил, Мента, Канела, Риган, Мащерка, Бахар, Градински чай, Розмарин, Шафран, Естрагон, Куркума, Зелен чай, Черен чай, Сумак, Хибискус, Женско биле
Суперхрани Гъби Рейши, Гъби Чага, Кордицепс, Мака, Спирулина, Хлорела, Алфалфа (люцерна), Алое вера, Нони, Астрагал
Ядки, зърнени и бобови Чия, Бадеми , Тиквено семе, Конопено семе, Слънчогледово семе, Елда , Боб, Леща, Орехи, Пекани, Кестени, Шамфъстък, Ленено семе, Сусам, Маково семе

 

Вижте още: Митовете в храненето: Порция разум в чинията на активния човек

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.