„Черноморски път“: От Констанца до Истанбул с колело или пеша

Сдружение "Черноморски път" и Велоклуб "Устрем" - Варна, част от Туристическо дружество "Родни Балкани", разработват нов туристически маршрут по Черноморието

0
 

Сподели

Shares

Туристически маршрут "Черноморски път"В процес на разработване е туристически маршрут по дължината на нашата крайбрежна ивица. Той е с работно наименование Туристически маршрут „Черноморски път“. Над идеята и нейното популяризиране от години работят сдружение „Черноморски път“ и велоклуб „Устрем“ – Варна, част от Туристическо дружество „Родни Балкани“.

Целта на инициативата ни е да привлечем вниманието на туристическата и спортна общност, бизнеса и държавните институции към създаването на туристически маршрут по Черноморското крайбрежие на Румъния, България и Турция.

Бойко Стоянов, заместник-председател на велоклуб „Устрем“ пояснява още, че маршрутът ще бъде по подобие на международните трансконтинентални пешеходни маршрути E3, E4 и E8 (които преминават през територията на България), както и системата от трансевропейски велосипедни маршрути ЕвроВело.

Туристически маршрут "Черноморски път"В своя цялостен вид маршрутът ще свързва градовете Констанца (Румъния), Варна, Бургас (България) и Истанбул (Турция) и така ще бъде връзка и между велосипедните маршрути ЕвроВело 6 и ЕвроВело 13. 

Зад инициативата стои желанието „Черноморски път” да се развие като отделен маршрут в системата на европейските пътеки за дълги разстояния и в системата на ЕвроВело, като се обособи за споделено ползване от пешеходци и велосипедисти, а в бъдещ етап на развитие да осигури възможност за преминаването му и от хора в неравностойно положение.

Вижте още: „Чудобой“ – състезание за всички приключенци

Туристически маршрут "Черноморски път"По думите на Бойко Стоянов маршрутът свързва малките и големи населени места с основните туристически центрове и курортни зони по крайбрежието, като преминава максимално близо до морето, предимно по черни и горски пътища и пътеки, а там, където не е възможно, и по асфалтови.

Използвани са материали на Радио Варна и Радио Бургас

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.