Португалски потайности: пещерата с плаж Бенагил

До приказната пещера се стига само по вода

0
 

Сподели

Shares
Пещерата Бенагил
Пещерата Бенагил (снимка: 777-s, Unsplash)

Пещерата с плаж Бенагил е едно от изумителните творения на природата. Намира се в южна Португалия, на брега на Атлантическия океан, в близост до едноименното селце. От Лисабон пътят с кола до там е около 3 часа.

До края на 20 век икономиката на селцето Бенагил е била базирана основно на океанския риболов, но скоро след това се превръща в туристическа зона с широко използван плаж Прая де Бенагил. Селцето има около 60 жители, а лятото прииждат туристи, заради разположения наблизо известен плаж Мариня.

Пещерата Бенагил
(снимка: Euro Bangla Traveler)

Пещерата Бенагил е основна туристическа атракция в региона. От всички морски пещери, осеяли крайбрежието на Алгарве между Лагос и Албуфейра, тя е единствената, която е ерозирала както отстрани, така и отгоре. Този уникален естествен процес е довел до отвор в тавана, който позволява на слънчевата светлина да озарява пещерата и плажа, който тя крие и да им придава приказна атмосфера.

Вижте още: Кладенецът на Яков: В изкусителната паст на една тайнствена бездна

Пещерата Бенагил
Пещерата Бенагил (снимка: Manujendra Sengupta)

За да се влезе в пещерата Бенагил, има само една опция и тя е откъм морето

Бенагил има два входа във формата на арки. Тя често бива сравнявана с катедрала, заради внушителните си размери и куполообразна форма.

Пещерата Бенагил е част от най-популярната и живописна туристическа пътека на Алгарве – Седемте висящи долини, която отвежда на 12-километрово пътуване по красивото крайбрежие.

Пещерата Бенагил
снимка: Kayaking in benagil

Доскоро приказно красивата пещера Бенагил бе обект на голям интерес и до нея достигаха много туристи, използвайки лодки или канута. През 2023 г. обаче, след като бяха изразени опасения от негативното влияние на свръхтуризма, канутата, каяците и сърфовете са забранени. Можете да влезете в Benagil само на обиколка с лодка. Плуването и карането на каяк в пещерата вече не е разрешено, дори има някои предложения за установяване на лимити и входна такса за туристи.

Вижте още: Чудесата на Азия: водопадът Баатара в Ливан

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.