Как Агата Кристи помогна за популяризирането на сърфа

Въпреки че често е смятана за хилава, известната криминална авторка Агата Кристи е имала малко известно и радикално за епохата си хоби

0
 

Сподели

Shares

Човек никога не знае какво има в главата на автора на криминални романи. По-скоро бихме предположили, че зад напрегнатите сюжети стои проницателен ум на не особено интересна персона. Дали е така?

Агата Кристи
Агата Кристи – първи стъпки в сърфа / снимка: The Christie Archive Trust

Агата Кристи, известната британска писателка на криминални романи, създала Еркюл Поаро и мис Джейн Марпъл, съвсем не била скучна и безинтересна. Тя се научила да сърфира през 1922 г.

Колекция от непубликувани досега писма и снимки разкрива, че Кристи е тръгнала на едногодишно околосветско пътешествие със своя съпруг Арчи, като част от търговска мисия – да популяризират предстояща изложба на Британската империя.

Майсторката на напрегнатите сюжети посещава Хавай, Канада, Америка, Нова Зеландия, Австралия и Южна Африка и снима с преносимия си фотоапарат.

Кристи пише за своите приключения в дневници и писма, изпратени до майка ѝ, Клариса Маргарет Бьомър. Тя описва първите няколко дни сърфиране като болезнени, примесени с моменти на пълна радост.

„След десет дни започнах да ставам смела. Започнах да се повдигам внимателно на колене на дъската и след това се опитвах да се изправя. О, моментът на пълен триумф бе в деня, когато запазих равновесие и стигнах до брега, изправена на дъската си!“

Агата Кристи в Мюзенберг, 1922 г.
Агата Кристи в Мюзенберг, 1922 г. / снимка: The Christie Archive Trust

След този си успех Агата Кристи е повече от възхитена и споделя:

О, това беше рай! Не може да се сравни с нищо подобно това да се движиш през водата със скорост, която ти се струва около двеста мили в час.

„Понякога беше болезнено, когато се гмуркахме с нос в пясъка, но като цяло беше лесен спорт и страхотно забавление“, споделя още романистката.

Дъската, използвана от писателката на вече известното място за сърфиране Мюзенберг, Южна Африка, е някаква кръстоска между дъска и водни ски – тънка, тясна, гладка и със заоблен нос. Тези дъски са били използвани от 1904 г. – дълги около 150 см и широки 45 см.

Агата Кристи
снимка на Агата Кристи от 1922 г / източник: museumofbritishsurfing.org.uk

Подобряване на уменията 

През август 1922 г. Кристи стига до плажа Уайкики, Хонолулу. Но този път тя яхва истински сърф. Интересното е, че заема дълга дървена дъска, принадлежаща на сърфист на име Фред. Писателката избира името Фред, защото това е името на нейния баща Фредерик Алва Милър, който умира, когато тя е на десет години.

Британската писателка, от чиито 80 романа са продадени над милиарда копия, в крайна сметка се оказва пионер във водните спортове – тя е една от първите сърфистки във Великобритания.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.