Роденият без ръце и крака Ник Вуйчич: „Ти можеш всичко!“

След като едва не слага край на живота си на 10-годишна възраст, днес той мотивира милиони да надминат границите си

0
 

Сподели

Shares

Чувствали ли сте се отчаяни? Смятате ли, че сте достигнали своя лимит и не можете да се развивате повече? Ако подобни мисли понякога минават през главата ви, запознайте се с историята на австралиеца Ник Вуйчич, който е роден без крайници.

Ник Вуйчич
Ник Вуйчич кара сърф (снимка: profimedia.cz)

Той е един от известните седем души, които живеят със синдрома „тетра-амелия“ – рядко заболяване, характеризиращо се с липса на ръце и крака. Включен е в списъка на Wealthy Gorilla като един от 10-те най-добри мотивационни лектори в света. Ник Вуйчич има бакалавърска степен по търговия в университета Грифит, където специализира планиране и счетоводство.

Ник Вуйчич е роден 4 декември 1982 г. в Мелбърн. Първоначално пръстите на краката (има малки израст му са съединени, но той отива на операция, за да ги раздели и така да може да ги използва като пръсти, за да изпълнява други функции, като обръщане на страница и хващане на чаша. Днес той дори пише на своя лаптоп, използвайки пръстите на краката си. С тяхна помощ управлява електрическа инвалидна количка, компютър и мобилен телефон и извършва други рутинни дейности.

Дори без ръце и крака, той все още има решимостта да извлече най-доброто от живота. За негов късмет родителите му са го отгледали с любов и по начин, който му помага да преодолее трудностите.

Ник цитира думите на баща си – „Ти си подарък, само различно опакован“.

Вижте още: Сила за живот: Да изгубиш двата си крака и седем пръста на ръцете и да изкачиш Еверест

Заради подигравките, на 10-годишна възраст, Ник Вуйчич прави опит за самоубийство
Заради подигравките, на 10-годишна възраст, Ник Вуйчич прави опит за самоубийство (снимка: 60 minutes Australia)

Невъзможните ученически години

В училище той е първото дете с увреждания, интегрирано в австралийската училищна система. Бил е подлаган на огромен тормоз. Присмиват му се, избягват го и го изключват от игрите. Страховете му нарастват с всеки изминал ден.

На 6-годишна възраст Ник опитва някои протези, но те са по-скоро ограничение, отколкото помощ, защото ограничават движенията му.

За съжаление Ник се бори с тежка с депресия на 8-годишна възраст. Чувства, че ще бъде бреме до края на живота си и никой няма да иска да се омъжи за него. Всяка добра перспектива му изглежда като мираж. Има само едно желание – ръце и крака.

На 10-годишна възраст, въпреки че домът му е убежище от външните бури, той не може да се справи с отхвърлянията, които среща навън. Тогава прави опит да се удави във ваната вкъщи, но любовта, която изпитва към родителите си, го обезсърчава да продължи.

Вижте още: „Ако аз мога, всеки може“: Вдъхновяващата история на Борис Сарабеев за силата на човешкия дух

В плуването Ник Вуйчич открива свободата
В плуването Ник Вуйчич открива свободата (снимка: Фейсбук, Nick Vujicic)

Повратната точка: плуване

Майката на Ник забеляза, че ситуацията му се отразява тежко и един ден решава да му покаже статия във вестника за мъж, който има тежко увреждане, много по-сериозно от това на Ник. От този момент нататък Ник Вуйчич изпитва благодарност към живота. Той също така споделя, че е намерил мир, след като е установил връзката си с Бог.

Въпреки че не може да накара някои неща да се случват лесно, Ник вярва, че не е важно какво имаш, а какво правиш с него. Затова той често си казва, че не се страхува да се провали и да опита отново. Кой би повярвал, че Ник вече може да си мие зъбите и косата си без протези?

Днес той пише до 43 думи в минута, може да хвърля тенис топки, да свири на барабани, да бръсне брадата си, да вземе чаша вода, да отговори на телефонно обаждане, да си включи лампата и да се качи на инвалидната си количка.

Ник Вуйчич кара сърф
Ник Вуйчич се влюбва в сърфа, след като разбира, че „няма страшно“ (снимка: Фейсбук, Nick Vujicic)

Хобитата на Ник

Той обича да прекарва свободното си време в плуване, голф, сноуборд, скачане с парашут, сърф и риболов. Не се спира да опитва нови неща, преодолявайки страховете си.

Вижте още: 21-годишен със Синдром на Даун стана първият човек, успял да завърши триатлона Ironman

Ник Вуйчич има любяща съпруга и 4 деца
Ник Вуйчич има любяща съпруга и 4 деца (снимка: Фейсбук, Nick Vujicic)

Любовният му живот

Въпреки състоянието си, Ник се ожени на 30 години за любовта на живота си на 12 февруари 2012 г.

Когато хората питат съпругата му защо е избрала да се омъжи за мъж без крайници, тя казва, че е имала връзки с физически перфектни мъже, но те не са имали нищо съществено, което да ѝ дадат. Тя вижда в него „добро сърце, любов, състрадание, щедрост и чувство за хумор“.

Когато Ник изпада в криза, поради провалени бизнеси и кражби, съпругата му не се отказа от него. Тя работи и го издържа, докато „дойдат добрите времена“.

Предложението му към нея е доста запомнящо се: „Скъпа, мога ли да ти целуна ръцете?“ Няколко секунди по-късно тя усеща, че Ник хапе пръстите ѝ, докато се опитва да сложи пръстена. Тя казва „да“ и плаче от радост.

Вижте още: Трим със синдром на Даун: Арктическият шампион по плуване

Ник Вуйчич
Скоковете във вода са едно от забавленията на Ник Вуйчич (снимка: Фейсбук, Nick Vujicic)

Благотворителна дейност

Ник Вуйчич е основател на организация с нестопанска цел Life Without Limbs – със седалище в Лос Анджелис, Америка, която има визия да дава надежда и оптимизъм на хората с увреждания и младежите, които тепърва оформят конкретен път в живота. Той вярва, че да живееш в разбит дом без любов е по-лошо от това да нямаш крайници.

През 2007 година създава компанията си за мотивационни лекции “Attitude is Altitude”, чрез която изнася мотивационни речи по целия свят, които се основават на живота с увреждания, надеждата и откриването на смисъл в съществуването.

Той говори пред пълни стадиони. Лекциите му се посещават от разнообразни групи от студенти, учители, младежи, бизнесмени и други.

Книги
Вуйчич е написал над 10 книги, издадени на няколко езика (английски, испански, португалски, немски, корейски, виетнамски и китайски). Книгите му са достъпни в Amazon, две от тях са издадени на български и се предлагат на книжния пазар.

Повече за невероятния живот на Ник Вуйчич вижте във видеото:

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.