Тридневни чествания по повод 129 години организиран туризъм в България (23-25 август 2024)

Очаква се над 2000 любители на планината да се включат в активностите в София и на Витоша

0


Дата на събитието: 23.08.2024

Сподели

Shares

129 години организиран туризъмТри дни ще продължат честванията по повод началото на туристическото движение в България, поставено от Алеко Константинов на 25 август 1895 г. На тази дата видният роден писател и общественик отправя покана към всички любители на планината да се съберат на Черни връх и заедно да поставят основите на организирания туризъм у нас.

На знаменитата покана е отделено специално място в новата история на България – тя е отпечатана върху банкнотата от 100 лв. – купюрата с най-високата стойност в нашата валута. С това образът на Щастливеца и неговата роля за развитието на туризма у нас носят своето дълбоко символно значение и до днес:

129 години организиран туризъмВсяка година в последната неделя на август хиляди туристи тръгват по стъпките на първите 300 ентусиасти, последвали призива на писателя преди 129 години в първия организиран поход на Витоша. Традиционно любителите на планината се събират на Черни връх за Националния туристически събор, за да отбележат Празника на българския туризъм.

129 години организиран туризъмПрез 2024 г. обаче, освен атрактивните дейности в рамките на традиционния туристическия събор, от Българския туристически съюз са предвидили и богата тридневна програма, в която освен на официалните чествания, посветени на Алеко Константинов, ще бъде поставен акцент и върху новата визия и дългосрочна стратегия на БТС за развитие на туризма в България. Тя включва активното участие на локалните туристически дружества в страната, наброяващи по данни на съюза 140 организации с над 20 000 членове.

Искаме да знаем, че всички редови членове на дружествата са запознати и ще могат да спомагат за реализацията на тази визия. Тя трябва да стане наша обща цел и заедно да я подобряваме и изпълняваме.

– сподели председателят на БТС Венцислав Венев.

129 години организиран туризъм​​За реализирането на идеята, от централата на БТС са запазили всички хижи на Витоша за представители на дружествата от цялата страна, като нощувките и изхранването са напълно безплатни за тях през целия уикенд – на 24 и 25 август. Членовете на съюза и планинарската общност ще могат да вземат участие в отворена дискусия и кръгла маса за дългосрочните приоритети, проекти и дигитални инструменти, чрез които БТС планира да превърне България във водеща световна туристическа дестинация.

Тазгодишните чествания ще стартират още на 23 август (петък) от 17:30 ч. в централната част на София, когато в присъствието на официални лица ще бъдат положени цветя на могилата на Алеко Константинов до Народния театър „Иван Вазов“. Именно оттам през 1895 г., на 27 август, по призива на Алеко тръгват природолюбителите, които изкачват Черни връх, за да дадат началото на организирания туризъм в България.

Шабан Мустафа на финала на Витоша РънВ празничните дни на 24 и 25 август всички желаещи ще могат да се включат в туристически походи по три маршрута до Черни връх и състезания по планинско бягане, а в рамките на културната програма – да се насладят на сърцатите изпълнения на туристически хорове. Очаква се в честванията да вземат участие над 2000 туристи, сред които представители на туристическите дружества, популярни личности и гости от чужбина. За всички гости и участници на тържеството на Черни връх, в неделя, 25 август, е предвиден празничен обяд.

За удобство на всички, които нямат резервирани нощувки в хижите, ще бъдат организирани палаткови лагери около хижа „Алеко”, хижите „Планинарска песен” и „Борова гора“, които ще оформят епицентъра на активностите в празничната програма.

Тридневните чествания за 129 години организиран туризъм и годишнината на БТС се организират съвместно с Министерството на младежта и спорта, фондация „София – европейска столица на спорта“, Природен парк „Витоша“ и Столична библиотека.

129 години организиран туризъмПРОГРАМА по дни

23. 08. 2024 година (петък):
17:30 ч.: Полагане на цветя на могилата на Алеко Константинов до Народния театър „Иван Вазов“;
18:00 ч.: Изпълнения на туристически хорове;
19:00 ч.: Полагане на цветя на паметника на Алеко Константинов на булевард „Витоша“;
24.08.2024 година (събота):
10:00 – 20:00 ч.: Пристигане на участниците в Национален туристически събор по повод 129 години организиран туризъм в България на хижите във Витоша.
17:00 ч., поляната пред хижа „Планинарска песен” и хижа „Борова гора“: Откриване на празника с песни на туристическите хорове; Представяне на дългосрочната визия на БТС пред членовете; Голяма кръгла маса; Художествена програма;
25.08.2024 година (неделя):
Начало на походите за изкачване на Черни връх:
07:00 часа – Старт преход от Железница (стартова точка обръщалото на автобусите в Железница) Това е маршрутът, направен от Алеко Константинов и Никола Тантилов преди основаването.
08:00 – Старт преход от Златните Мостове (Обръщалото на Автобуса). Поради голямото скупчване на хижи и палатков лагер, се очаква да тръгнат доста хора.
09:00 Старт преход от х. Алеко – основен лъч, традиционно събиращ най-много хора.
09:00 ч.: Старт на състезанието „Витоша рън 2024″ – от билетния център на НДК до Черни връх;
11:45 ч.: Финиширане и награждаване на първите състезатели от „Витоша рън 2024″;
12:00 ч.: Поднасяне цветя на барелефа на Алеко Константинов на морената на Черни връх. Звучат Националният химн на БТС „Балкани, вдигайте се в небесата“ и откриване на официалното тържество;
12:05 ч. Слово на председателя на БТС Венцислав Венев;
12:10 ч.: Приветствие от официалните лица;
13:00 ч.: Награждаване на покорителите на 10-те планински първенци в България и връчване на грамоти на туристически дружества;
13:30 ч.: Концерт на туристически хорове от страната и музикална програма;
15:00 ч.: Закриване на събора;
16:00 ч.: Организирано прибиране на туристите към София.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.