Грант за облагородяване на зоната и пътеките около хижа/заслон с БТС

Стойността на гранта е 5 000 лева и се предоставя от новосъздадения от Български туристически съюз Фонд за финансиране на туристически маркировки и маршрути

0
 

Сподели

Shares

Грант за облагородяване на зоната и пътеките около хижа/заслон с БТСВсички знаем колко е важно да има добра маркировка в планината, опасните участъци да са обезопасени и да има информация за интересните обекти наоколо. Колко е приятно освен гостоприемни хижари, да ни посрещне и красива гледка около хижата – на поддържани зелени площи, места, където да поседнем и да се любуваме на залеза или да посрещнем изгрева с чаша уханен планински чай.

За да стане още едно място в планината по-привлекателно, сигурно и удобно, Български туристически съюз се включва в кампанията „Хижа на годината“ с грант за облагородяване на зоната и пътеките около хижа/заслон, на стойност 5 000 лева. 

Грантът ще бъде реализиран в колаборация със спечелилата хижа/заслон и ще включва изграждане на по-приветливи пространства около хижата, поставяне на маси, пейки, алеи, оформяне на градинки и др. Според нуждите на хижата победител, ще се обезопасят пътеките до обекта, ще бъдат поставени мостчета, информационни табели и маркировка, за по-голяма сигурност за туристите. 

За целта ще бъдат използвани средства от създадения от БТС миналата година Фонд за финансиране на туристически маркировки и маршрути.

БТС е организацията, грижеща се за маркировките в българските планини. До 1989 година са изградени хиляди километри маркирани туристически пътеки. В следващите 30 години различни организации и любители на планината самоинициативно поемат тази функция. Създава се дори и нова маркировка и се подновява частично наличната, но за съжаление реалността е, че днес не малко от създадената маркировка остава неподновена и частично загубена. През 2023 година ръководството на БТС успя да възстанови лиценза за национална спортно-туристическа организация и да създаде Фонд за туристически маркировки и маршрути. 

Всички номинирани за грантове хижи и заслони през 2024 г. година са избрани за отговарящи на критериите за съответната помощ от номиниращите организации, които добре познават спецификите на планинският туризъм. За да дадем още по-голяма представителност, тази година в етапа на номинации допуснахме за разглеждане и публични предложения, направени чрез анкета до планинарската общност.
До всички предложени за номинации хижи и заслони бяха изпратени мотивационни анкетни карти за събиране на необходимата за изпълнението на гранта информация. На база отговорите на анкетите е финализиран списък с хижите и заслоните, които се борят за грантовете. Всички номинирани за подкрепа хижи може да видите тук

За да допълним гранта, към дейностите свързани с изпълнението му ще могат да се запишат и участват доброволци, които да допринесат за ще още по-голям резултат. За по-висока ефективност, дейностите по реализирането ще се координират и подпомагат от организаторите на кампанията „Хижа на годината“. Записването за участие в доброволческите акции ще става на сайта https://huts.360mag.bg/dobrovolci/, където е поместена и цялата информация за тазгодишната кампания, подкрепяща планинския туризъм

Победителите във всички грантове ще бъдат избрани с публично гласуване, което се провежда онлайн на huts.360mag.bg, в периода от 15.05.2024 г. до 25.09.2024 г.

ГЛАСУВАЙ И ТИ – Помогни да изберем най-достойните за подкрепа

Всичко за механиката за изпълнение на грантовете тази година четете ТУК!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.