Плитвичките езера – тюркоазената огърлица на Хърватия

Освен на приказни разходки в националния парк, може да се отдадете на трекинг, колоездене и гребане. Може да посетите Плитвичките езера и през зимата

0
 

Сподели

Shares
Плитвички езера
снимка: Mike Swigunski, Unsplash

Плитвичките езера са една от най-привлекателните забележителности в Хърватия. Върху огромна площ, сред красивата гориста местност на едноименния Национален парк, са разположени 16 езера и 92 водопада. Притегателна сила за туристите освен невероятно красивите гледки, са и разнообразието от занимания, като разходка с лодка, къмпингуване наблизо или трекинг по специално маркираните пътеки, за да бъде разгледан районът.

Eзерата се намират в едноименния Националния парк „Плитвички езера“, Хърватия, между Загреб и Задар. Паркът, разположен върху 296 кв. км., е един от най-красивите в Европа и е обект на световното наследство на ЮНЕСКО от 1979 г.

Плитвички езера
снимка: Megan Wilson

История

До 1958 г. районът е бил непристъпен и до езерата се е стигало само през горски просеки. По тази причина и броят на посетителите е бил малък. Тогава управата на парка решава да бъде изградена система от дървени мостчета и пътеки, с които да се даде възможност на по-голям брой хора да го разглеждат, а по този начин и да се увеличат приходите за неговата поддръжка.

Характеристики

Национален парк „Плитвички езера“ е уникален пример за физико-биохимична лаборатория на открито. Особен интерес представлява създаването на шуплестия варовик в резултат на строго определени процеси в карстовата акватория. Посредством образуването на варовикова кора върху подводната растителност, в местата на преливане на водата възникват естествени бентове, от които долината на река Корана се е преобразувала в каскада от 16 стъпаловидно подредени проточни езера.

Основна характеристика на езерната система е значителната динамика на непрекъснато нарастване и преобразяване на всички нейни елементи. Под влияние на натрупващия се шуплест варовик при водопадите, дълбочината, големината, формата, и дори броят на езерата постоянно се променят.

Вижте още: Езерото Кадо и неговите мистични гиганти

Плитвички езера
снимка:

Посещението на Плитвичките езера – как да се ориентираме на място

Посещението на езерата е организирано много добре и всички подробности могат да бъдат открити в сайта на Национален парк „Плитвички езера“. С помощта на технологиите, може да си имате джобен пътеводител в лицето на специално разработено приложение.

За удобство на посетителите са създадени 8 различни маршрута, които са означени с различни букви от азбуката. Обхождането на тези маршрути отнема различно време и така можете да изберете най-подходящия за вашата програма и физическо състояние.

Плитвички езера
снимка: Vedran Božičević

Важна и много удобна част за посещението на парка са наличните влакче и корабче, които превозват туристите. Лодките се движат на 30 минути, а влакчето – на 15 минути през летния сезон. Придвижването с тях е включено в цената на билета за парка.

Паркът най-общо е разделен на Горни и Долни езера, като границата между тях е около Вход 2 за националния парк. Горната каскада се състои от 12 езера и общата денивелация между тях е 100 метра. В долната каскада има 4 езера, с по-малка денивелация помежду им и разходката, макар и дълга, не е много изморителна.

Вижте още: 10 от най-красивите езера в България (част 1)

Плитвички езера
снимка: @dronephotos_dado

Дейности на открито

Плуването в Плитвичките езера е забранено, но разнообразието от други дейности, които се предлагат в парка, са достатъчни, за да оставят незабравими спомени у посетителите. Можете да обиколите езерата с лодка или просто да се разходите по многобройните дървени пътеки и мостове над кристално чистите езерни води. Има възможности и за наблюдение на местната флора и фауна. В северозападната част на парка се предлагат планинарски занимания, като изкачване на върхове, от които се откриват невероятни гледки към Плитвичките езера. В двата му края пък (северния и южния) има възможност за колоездене по обозначени пътеки.

  • Ако сте опитни любители на пешеходните преходи и искате да отделите цял ден на Национален парк „Плитвички езера“, можете да направите пълна обиколка на парка.
  • Предлагат се и няколко трекинг маршрута (най-дългият е 21 км), които ви дават възможност да се отклоните от отъпкания път и да надникнете в потайните му кътчета. Ако имате късмет, може да ви се открият някои представители на фауната, като елен, лисица или рис. Паркът е обитаван и от кафява мечка, но е малко вероятно да срещнете представител.

Вижте още: Проклетия – планината с опасен чар

Плитвички езера
снимка: Ilse, Unsplash
  • За любителите на колоезденето е възможно каране на велосипед по маркирани трасета в южната и северната част, близо до границата на парка.
  • През зимата посещението на Националния парк „Плитвички езера“ може да се осъществи, след като сте оставили багажа си в Мукине, където ски курортът предлага каране на ски, сноуборд и забавни сесии с шейни.
  • И накрая, този път в рамките на парка, на езерото Козяк можете да наемете лодки за гребане, което е особено приятно занимание в слънчевите дни. 4-местна лодка струва 15 евро на час.

Вижте още: 11 вълнуващи дестинации в Словения

Плитвички езера
снимка: Željko Mihić

Между редовете

Както споменахме, в Национален парк „Плитвички езера“ се предлагат няколко различни маршрута, така че всеки да си избере подходящия. Важно е да се има предвид обаче, че там правилата са строги и не може да се напускат обозначените пътеки. Така че преценете предварително от кой тип туристи сте и дали такива строго организирани и подредени разходки са за вас. Все пак, ако много искате да се докоснете отблизо до тези красоти, то отидете възможно най-рано, за да избегнете тълпите – паркът отваря още в 7 ч.

Националният парк „Плитвички езера“ се отличава със своето богато биоразнообразие. Важно е да уважавате тази изключителна природна среда и да изхвърляте отпадъците си в кофите за боклук, разположени по цялата територия на парка.

Вижте още: 5 места на Балканите, където да бичим каяк

Плитвички езера
снимка: Добринка Ушева, Фейсбук

Как да стигнем

Плитвичките езера (Хърватия) и по-конкретно входовете към парка, се намират на около 130 км югозападно от столицата Загреб, което е около 2 часа път. От София разстоянието с автомобил е 913 км и може да се измине приблизително за 10 часа с автомобил. В определени дни обаче, като например празничните, границите са доста натоварени и може да се наложи да чакате с часове.

До парка може да се стигне и с обществен транспорт, с автобус от Загреб до Плитвичките езера. През лятото се реализират десетки курсове дневно, през зимата са по-малко.

Плитвички езера през зимата
снимка: Lili Basic Photography

Работно време

Паркът е отворен от 7:00 до 20:00 ч., а билети на място се продават до 17:00 часа. Работното време на паркингите е до 21:00 ч.

Цени

Цената на входния билет включва транспорт с електрическа лодка и панорамно влакче, в рамките на избраната опознавателна програма, туристическа застраховка и ДДС. Входните билети за националния парк са достъпни за закупуване онлайн. В зависимост от сезона цените за възрастен варират от 10 до 40 евро за еднодневен билет. Може да откриете информация на сайта на парка тук.

Вижте още: Най-трудният туристически маршрут в Европа: GR 20

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.