Жега в града, жега в планината – как да оцелеем

Научете какво се случва с тялото при прекомерно високи температури и как да се предпазим от негативните последици

0
 

Сподели

Shares

Топлото време поставя на изпитание всяка клетка на тялото ни. Не са пощадени и мозъчните такива, колкото са останали. Накрая ни удря по психиката и ни довършва. По-адаптивните прибягват до климатици, изчезват на почивка по някое лазурно крайбрежие или хващат гората. За съжаление никое не е идеалното спасение и освен ако не сте роден терминатор, ще се налага да се съобразявате с условията и да следите сигналите на тялото си, за да запазите функционалните си системи работещи, доколкото е възможно. За да разберем кое е най-важно в условията на естествена сауна, ще разгледаме какво се случва с тялото при много високи температури и как да му помогнем.

Има ли спасение от горещото време
снимка: solosupportservices.co.uk

Какво се случва в човешкото тяло при екстремно високи температури

По време на екстремни горещини тялото започва да отделя пот, която чрез изпаряване от кожата изтегля топлината и така предизвиква намаляване на телесната температура. Ето защо е лесно да се дехидратирате или тялото ви да прегрее. Топлината може да причини сериозни и потенциално фатални здравословни проблеми като топлинно изтощение и топлинен удар, да предизвика внезапни събития като инфаркт или инсулт, или да влоши съществуващи медицински състояния, като бъбречно или белодробно заболяване.

Със засилването на топлината могат да се появят симптоми, като треска, мускулни крампи или слабост, бледа или студена кожа, ускорен пулс и гадене.

Екстремните жеги могат да засегнат всеки. По-застрашените са хора над 65-годишна възраст, бебета и малки деца, бременни жени, хора с остри или хронични здравословни проблеми.

Общи съвети за поведение в горещо време:

За да останете в безопасност при екстремно горещо време, трябва да съобразите различни фактори, като: престой на хладно място, подходящи дрехи, хидратиране. Ако сте в града, избирайте да стоите в охладени помещения, обличайте леки, проветриви дрехи, пийте редовно вода и се разхлаждайте със студена вода. Ако обаче решите да правите преход в планината, има още няколко неща, на които да обърнете внимание и които ще разгледаме по-долу.

Вижте още: 5 идеи за оцеляването в градска жега

Разхлаждане с вода заради жегата
снимка: media.cnn.com

Жега в града

Ти целия облян от жега си, о, шумен и претоплен град! 

И така, ако сте останали в плен на бетона и придружаващата го мараня, ето няколко жизненоважни съвета:

  • Използвайте климатик, ако има такъв.
  • Електрическите вентилатори също могат да помогнат.
  • Поддържайте кожата си мокра с помощта на спрей или влажна гъба.
  • Накиснете кърпа в хладка чешмяна вода и я увийте хлабаво около главата си.
  • Вземете хладен душ или вани за крака с хладка вода.
  • Увийте кубчета лед във влажна кърпа и ги навийте около врата си.
  • Носете леки и широки дрехи.
  • Помислете за посещение на климатизирана сграда, като търговски център или обществена библиотека (в случай, че нямате климатик).
  • Използвайте щори или завеси, за да попречите на слънцето да грее директно през прозорците.
  • Отворете прозорци и врати, ако смятате, че на закрито е по-горещо, отколкото на открито.
  • Останете хидратирани: пийте вода, преди да почувствате жажда, особено ако сте на открито и извършвате физическа активност. Приемайте достатъчно вода или изотонични напитки, но избягвайте кафето и алкохола, които дехидратират.
  • Ако вашият лекар е поискал да ограничите приема на течности, попитайте го колко вода трябва да пиете в горещо време.
  • Яжте лека храна, която помага за хидратирането: зеленчуци, плодове, кисело мляко.
  • Когато излизате от вкъщи, винаги носете бутилка вода със себе си.
  • Следете за признаци на дехидратация като чувство на жажда, замайване, сухота в устата, умора, тъмна урина със силна миризма или отделяне на по-малко урина от обикновено.

Вижте още: Твърде горещо за спорт?

Съвети за туризъм в планината в горещо време

Ако сте решили да потърсите хлад в планината, то имайте едно на ум, че екстремно горещите вълни засягат малко или много и по-високия пояс и с това са предпоставка за дискомфорт и някои неприятни физиологични състояния.

Туризмът в горещо време е свързан с множество предизвикателства и понякога всичко зависи от това да знаете своите граници и да направите правилния избор дали да отидете на прехода сега или да изчакате, докато температурите паднат малко.

Летният туризъм е страхотен, но понякога трябва да вземете допълнителни предпазни мерки, за да избегнете топлинен удар:

снимка: cdn.shopify.com

Проверете прогнозата за времето

Първият ни съвет за туризъм в горещо време е да проверите прогнозата за времето, преди да изберете в кой ден (дни) да отидете на преход. Проблемът е в това, че през лятото, можете да видите огромни разлики в температурите от един ден до друг. Така, като проверите предварително, можете да избегнете най-горещите дни и тъй наречените горещи вълни.

Затова, ако не разполагате с други свободни дни, е добре да вземете решение дали настоящата ви кондиция позволява да направите прехода безопасно и дали здравето ви не е застрашено.

Бъдете гъвкави

Едно е да сте гъвкави, преди да тръгнете на преход, но трябва да сте гъвкави и докато сте на пътеката. Ако прегреете, останете без вода или се почувствате изтощени, сменете маршрута или се върнете. Важно е да имате предвид, че изкачването на хълмове се усеща много по-трудно през летните жеги, отколкото през по-хладните периоди от годината.

Изберете пътеки с вода и естествена сянка

Друг от основните съвети за туризъм в горещо време е да избирате внимателно маршрутите си. За да избегнете прегряване по време на туризъм, изберете пътеки, по които има естествени водоизточници и сянка. Ако имате възможност, може да разходите покрай река или да направите преход през каньон, където ще се възползвате от естествената сянка. Не е за пренебрегване и прохладната вода на реката, в която може да се разхладите.

Вижте още: Как тялото реагира на жегата при спортуване

Съвети за туризъм в горещо време
снимка: images.squarespace-cdn.com

Носете достатъчно вода

Тази точка трябва да се подчертае доста дебело. Не е рядкост хора, които са без опит, да смятат, че половин литър вода, купена от бензиностанцията, ще им е достатъчна. През лятото може да останете без вода след 30 минути.

Когато слънцето препича жарко, може да имате нужда и да се полеете с вода, имайте го предвид. Затова, уверете се, че носите повече вода, отколкото обикновено, и ако с вас има куче, трябва да удвоите количеството.

Вижте още: Какво се случва, когато пием прекалено много вода?

Носете пречиствател на вода

Ако има естествени водоизточници по маршрута, не е необходимо да носите много вода. Добре е да си наливате вода от места, където водата се движи, за предпочитане водопади. За ваше спокойствие е добре да носите бутилка с филтър за пречистване на вода, който да е не само химически, но и биологичен.

Все пак остава напомнянето да носите със себе си повече вода, тъй като през лятото редица извори пресъхват.

Тръгнете рано

Друг съвет за туризъм в горещо време е да тръгнете рано сутрин, за предпочитане – преди изгрев слънце, като използвате челник. Друга възможност е да излезете час преди залез слънце, за да се насладите на залеза високо в планината и да се върнете надолу, използвайки също челника.

Носете шапка

Може би един от най-важните съвети за туризъм в горещо време е да носите шапка, за да покриете главата си.

Ако не сте фен на туристическите шапки, може да използвате бейзболна шапка, но тя има своите недостатъци. Така че везните клонят към  подходяща туристическа шапка с UV филтър. Така ще защитите не само главата си от вредните слънчеви лъчи, но и ще покриете лицето, шията и раменете много по-добре, отколкото бейзболната шапка успява да го направи.

Използвайте слънцезащитен крем

Всеки път, когато ходите на поход в горещо време, трябва да слагате слънцезащитен крем, особено ако имате светла кожа. Ако сте от хората, които обикновено не получават слънчево изгаряне, имайте предвид, че планинското слънце може да ухапе много по-силно, отколкото където и да е другаде. Освен това слънцезащитният крем предпазва кожата от вредното въздействие на слънцето.

Вижте още: Преходи за начинаещи: Първи стъпки в Дивото

Планински туризъм през лятото
снимка: iconlifesaver.com

Облечете подходящи дрехи

Дрехите, които носите по време на туризъм, са изключително важни. Опитайте се да избягвате тъмни цветове и дънки. Вместо това използвайте светли цветове и лек материал, който съхне бързо. Също така е чудесна алтернатива да вземете туристически дрехи с UV защита.

Носете сол и сладки закуски

За да усвоите водата, която пиете, не забравяйте да носите солени закуски, като ядки. От друга страна сладките закуски, като плодове са също толкова важни за поддържане на нормалната кръвна захар. Подходящо е да носите със себе си фурми и други сушени плодове, или готови барчета от ядки и сушени плодове.

Ако трябва, върнете се

Обобщавайки някои от горните съвети за летен туризъм, важно е да знаете кога е време да обърнете. Когато се разхождате в горещо време, ако сте изтощени или ви е свършила водата, най-добре е да помислите за сигурността си и ако трябва, да се върнете по най-безопасния път.

Научете се да разпознавате предупредителните знаци. Инатът и ходенето в топло време нямат нищо общо. Много изкушаващо е да продължиш, но трябва да знаеш границите си и да вземеш решение, преди да достигнеш границите си. Ще ви се наложи да вървите по целия път обратно, така че за това ви трябват вода и енергия.

Вижте още: „Boleron travel stories“: най-добрите европейски дълги преходи

Ходете бавно

Прекалено бързото ходене, когато е горещо, ще ви изтощи по-бързо, ще се потите повече и ще имате нужда от повече вода. Ако се движите бавно, това ще помогне на тялото ви да се справи с усилията и топлината по време на прехода. Туризмът в горещо време не трябва да се подценява и е важно да слушате тялото си.

Правете почивки често, ако е възможно на сянка, за да можете да се охладите по време на разходката.

Пожелаваме ви вълнуващо и прохладно лято!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.