10 от най-впечатляващите въжени мостове в Европа

Стиска ли ви да се разходите по 710 м люлеещ се мост на 100 метра над земята?

0
 

Сподели

Shares

При въжените мостове има една такава зависимост: колкото по-отпуснати са въжетата, толкова по-опънати са нервите на ходещите по него. Представяме ви 10 въжени моста в Европа, които ежедневно привличат смелчаци от близо и далеч.

#1 Йолмунебруа

Въженият мост Йолмунебруа в Норвегия
Въженият мост Йолмунебруа в Норвегия (снимка: awol.com.au)

Мостът Йолмунебруа в Норвегия е дълъг 120 метра и слава богу, че са само толкова, защото се извисява на главозамайващите 160 м над фиорда долу. Към момента той е най-восокостоящият въжен мост в света. Направен е през 2012 г.

#2 Каминито дел Рей

Мостът Каминито дел Рей
Мостът Каминито дел Рей (снимка: getyourguide.com)

Каминито дел Рей е висящ мост на Кралската пътека в Испания. Дължината на моста е 35 метра, а маршрутът съществува от началото на 20 век, като е считан за най-опасния в света. Той бе отворен след реконструкция през 2015 г.

Вижте още: Ел Каминито дел Рей: Най-опасната пътека в света

Мостът е част от известния маршрут „Пуенте дел Рей“, на около 60 км навътре от красивия град Малага, с дължина над 7 км. Пътеката включва и други мостове, като се извисява над дефилето на 100 метра над река Гуадалорсе.

#3 Въжен мост Караск

Въжен мост Тичино
Въжен мост Тичино (снимка: ticino.ch)

Въженият мост Караск е дълъг 270 метра (колкото 3 футболни игрища) и се намира в кантон Тичино, Швейцария. Конструкцията е построена през 2015 г. над непроходимо дефиле и така свързва две общини.

Вижте още: Леден каньонинг в Швейцария

#4 Въжен мост Карик-а-Реде

Мост Карик-а-Реде
Мост Карик-а-Реде / снимка: visitcausewaycoastandglens.com

Съоръжението минава на 30 метра над морското равнище. Въженият мост Карик-а-Реде се намира в Ирландия и е построено през 2008 г. На неговото място преди е имало въжен мост на повече от 350 години, изграден някога от местни рибари.

#5 Трифтбрюке

 Мостът Трифт
Мостът Трифт (снимка: Laurian Gridinoc, Wikipedia)

Мостът Трифт (на немски: Triftbrücke) е пешеходен висящ мост в Швейцарските Алпи. Той е с опростен дизайн, дълъг е 170 метра и е на височина 100 метра над земята. Това е един от най-дългите и високи пешеходни мостове в Алпите. За да стигнете до него, трябва да вземете кабинков лифт в Майринген, последван от друг кабинков лифт, и накрая труден 1,5-часов преход нагоре до моста. Самият мост Трифт пък е единственият път до хижа Трифт на Швейцарския алпийски клуб, след като от 2004 г. насам ледникът вече не е достатъчно висок, за да отведе посетителите до хижата.

Вижте още: Алпийски курорти: Германия

#6 Арука

Въжен мост 516 Арука
Въжен мост 516 Арука (снимка: ponte516arouca.com)

Мостът 516 Арука в Португалия е четвъртият най-дълъг висящ пешеходен мост в Европа. Зависнал в небето, в средата на геопарк Arouca (признат Глобален геопарк на ЮНЕСКО) мостът 516 Arouca осъществява връзката между реките Canelas и Alvarenga. Той е съставен от стоманени парапети и въжета, оформящи неговия 516-метров пешеходен участък, с ширина 1,20 метра. Извисява се на 175-метра височина над река Paiva. По-дълги от този мост в Европа са само още три: 721-метровият „Небесен мост“ в Чешката република, 665-метровият във Вилинген, Германия и Кастелсарачено, Италия, с 586 м.

Вижте още: В Португалия построиха най-дългия въжен мост в света

#7 Peak Walk

Мостът Peak Walk в Алпите
Мостът Peak Walk в Алпите (снимка: Abhi018, Wikipedia)

Peak Walk е пешеходен въжен мост в Швейцарските Алпи и е първият в света висящ мост, свързващ два върха. Мостът е дълъг 107 метра, широк е 80 см, а парапетите са високи 1,2 м. Проектиран е така, че да издържа на пориви на вятъра от 120 км/ч. Пуснат е в експлоатация през 2014 г. От него могат да се видят Монблан, Матерхорн, Мьонх, Юнгфрау и Айгер, а мостът има частично стъклен под, който позволява гледка надолу през него. Той е вторият по височина висящ мост в света със своите 2987 м н.в., след Titlis Cliff Walk, който е на 3000 м над морското равнище.

Вижте още: Мостът, който свързва два върха в Швейцарските Алпи

#8 Кастелсарачено

Въжен мост Кастелсарачено
Въжен мост Кастелсарачено (снимка: italybyevents.com)

Въженият мост в тибетски стил Кастелсарачено е дълъг 586 м и е построен на 80 метра над земята, над каньона, пресечен от реката Раганело. Той е третият най-дълъг въжен мост в Европа. Известен е още като „моста между двата парка“, тъй като свързва Pollino National Park и Appennino Lucano Val d’Agri Lagonegrese National Park. Открит е през 2021 г. и е чудесна атракция, където посетителите могат да се потопят в девствената природа между красивия град Матера и залива Поликастро.

Вижте още: The Ladder To Heaven: стълбата към рая в австрийските Алпи

#9 Вилинген

Въжен мост 665 Вилинген
Въжен мост 665 Вилинген (снимка: edelweiss-willingen.de)

Въжен мост 665 Вилинген се намира до Вилинген, Германия. Дълъг е 665 метра и се намира на 100 м над земята. Той е вторият по дължина конзолен висящ пешеходен мост в света. Широкият 1,30 м мост е построен в тибетски свободнолюлеещ се стил. Наведнъж на него може да има 750 души.

Вижте още: Мост, от който ти се разтреперват краката?

#10 Небесният мост (Sky Bridge 721)

Небесният мост (Sky Bridge 721) е най-дългият по рода си висящ мост в света.  Построен в община Долни Морава, Чехия, мостът е дълъг 721 метра и е на височина до 95 метра от земята. Отворен е за широката публика на 13 май 2022 г. Предлага на туристите панорамна гледка към околността. Висящият мост обхваща долината на река Mlýnský, от билото на планината Slamník до билото на планината Chlum. Надморската височина е 1125 метра от едната страна и 1135 метра от другата.

Вижте още предложения за пътуване:

10 от най-красивите езера в България (част 1)
10 от най-живописните екопътеки в България
10-те планински първенци на България: опознай родината отвисоко
10 язовира, подходящи за бягство през уикенда и не само
10 пълноводни водопада в България, които да посетим през пролетта
10 идеи за запомняща се ваканция в Гърция
Древните светилища в България (част 1)

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.