ВНИМАНИЕ! Боянски водопад – как да стигнем безопасно (видео)

Прочетете съвети: кой маршрут да изберем, как да се подготвим и каква екипировка ни е нужна

0
 

Сподели

Shares
Спасителна акция на ПСС
Спасителна акция на ПСС от Боянски водопад / снимка: ПСС Отряд София

Боянският водопад във Витоша има славата на близка и лесна за достигане атракция. Така ли е обаче? Отговорът е категорично „не“. Независимо от варианта, който изберете за придвижване, ще се движите по стръмни участъци, изискващи добра подготовка. Една от пътеките е особено предизвикателна и дори при минимална влажност, наличието на много корени, камъни и големи скални отломки я правят много опасна. Ето защо подробно ще я разгледаме по-надолу.

Това че Витоша е леснодостъпна, извежда по пътеките хора с не добра физическа подготовка и/или неподходяща екипировка.

Със съжаление трябва да отбележим, че през последните години зачестяват случаите на инциденти в района на Боянски водопад

Боянски водопад
Боянски водопад (снимка: Краси Герасимова, Фейсбук)

По пътеките към водопада има голям поток от хора и поне половината от тях не са екипирани подходящо. Сред разхождащите се има и голям брой чужденци, които или са прочели в интернет за Боянския водопад (като близка атракция), или са били посъветвани от колеги/приятели от България да го посетят.

Пътеките към Боянски водопад изискват внимателен подход от неопитните планинари. Нека първо разгледаме принципната необходимост от добра подготовка и екипировка.

Туристически обувки
Снимка: diamantinamountains.com

Какво се случва, когато вървим с градски обувки по пътеките

Трябва да е ясно, че настилката по пътеките често може да предизвика подхлъзване – може да се дължи на сухи борови иглички или листа от дърветата, на малки камъчета или на мокри камъни. За тази цел са необходими туристически обувки с грайфери – така ще имате добро сцепление и няма да полетите в опасна посока. Подходящи са и обувки за планинско бягане. Нека е ясно, че нетрениран човек може да се подхлъзне и по отъпкана почвена пътека, ако наклонът изисква по-голямо физическо усилие.

Градските обувки не обхващат глезена, а дори да са достатъчно високи, те не са от здрава материя, която би придала стабилност на долната част на крака. Ето защо, когато ходите със сникърси, кецове или други обувки, подходящи за града, рискувате да навехнете или изкълчите глезен, а може дори да се стигне до счупване.

Екипировка

Като цяло, важно е да имате подходящи за туризъм дрехи – да са удобни за ходене, да изпаряват влагата, да ви осигуряват защита от студ, вятър, валежи. Добре е да носите раница, в която да имате поне минимално количество вода и храна. Преходът до Боянски водопад може да отнеме на начинаещ турист, без добра физическа подготовка, 2 – 2,5 часа в едната посока, а ако времето се влоши в студените месеци, е важно да разполагате с топли дрехи и храна, в случай на инцидент. Имайте предвид, че често на места телефоните нямат обхват и може да се наложи сами да се погрижите за себе си.

Вижте още:

Одеждите за туризъм: Слоеве, сезони, начини на употреба
Съвети за поведение в планината
Обувките за планина: как да направим своя избор 

В последната част на пътеката, слизаща от х. Момина скала (зелена маркировка) са поставени парапети / снимка: Анета Ралчева

Пътеки до Боянски водопад

Може да стигнете до Боянски водопад по няколко пътеки. Две от тях тръгват отдолу (от горната част на кв. Бояна). Може да го достигнете и от високо, идвайки от няколко места: х. „Момина скала“, р-нт „Копитото“, х. „Камен дел“, като накрая те се сливат в една.

По стръмната пътека отдолу към Боянски водопад
По стръмната пътека отдолу към Боянски водопад (снимката е от слизане) / снимка: Даниела Манева

Червена маркировка отдолу – движи се по реката право нагоре

Това е стръмна и опасна пътека, която се препоръчва само на опитни и добре подготвени туристи, с качествена екипировка и много добра двигателна култура! Ако не сте сигурни в уменията си, то този маршрут НЕ Е за Вас и по-скоро изберете другия вариант, съветват от ПСС.

Следващият видеоклип на ПСС – Отряд София проследява някои от опасните места по пътеката с червена маркировка, започваща от поделението и минаваща покрай Боянска река:


Видеото може да гледате на голям екран тук.

Зелена маркировка отдолу

Пътеката започва от едно и също място с червената, но още в самото начало прави завой наляво (изток) и постепенно, като серпентина, се изкачва до водопада. На ключовите места има табели. Тази пътека е подходяща за всички туристи, като не трябва да се пренебрегва необходимостта от подходящи обувки или маратонки. Достига се за около 2:30 ч.

Зелена маркировка отгоре

Започва от х. „Момина скала“ и едноименната поляна. Достига се за около час, но последните метри са по стръмна и тясна пътека, по която трябва да се придвижвате с особено внимание и задължително с удобни и подходящи обувки за планина или маратонки. Бъдете внимателни да не се отклоните наляво по опасна пътека покрай реката, която извежда непосредствено над водопада.

Вижте още: Маркировката в планината – къде и как, и кой е отговорен?

Не надценявайте възможностите си и си предвидете и време за връщане.

При нужда от помощ, обадете на тел. 112, откъдето ще Ви прехвърлят към Централен денонощен пост и дежурен планински спасител. И не забравяйте планинската застраховка! 

* В статията са използвани материали на ПСС

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.