Ая, която живее и учи в кемпер, и печели световни титли по кайтсърф

Тази година 14-годишната Ая дублира световната си титла. Семейството живее в кемпер и пътува, за да подпомага талантливата състезателка

0
 

Сподели

Shares
@aya.ksv

Ая Касабова е едва на 14 и тази година отново е световен шампион за девойки по кайтсърфинг. Тя завоюва поредната си титла на провелото се от 5 до 8  септември 2024 г. в Тарифа, Испания, първенство Qatar Airways GKA Youth Kite World Championships Tarifa. Ая постигна завидни резултати и миналата година, когато на същото място спечели приза в категория „twintip freestyle“ (б.р. свободен стил) за момичета до 16 години.

Тази година на испанския бряг си дадоха среща 57 атлети, като освен емоции от надпреварата, споделиха и страстта си към кайтсърфа, чрез неформално общуване и участие в полезни семинари. Локацията е много подходяща за семейно посещение. А как семейството на Ая се придвижва до местата за тренировки и състезания?

Живот на път

От 5 години семейството разчита на своя кемпер, за да може да пътува и подпомага талантливата кайтсърфистка. Така, на колела, те обикалят света – Ая и нейните родители Мила и Богомил. Вече са изминали над 30 000 километра и имат повече от 1 000 дни живот на колела.

През последните пет години Ая е „кемпер-номад“. С помощта на своя компютър тя учи, взима онлайн уроци по пиано, забавлява се с приятели. Този начин на живот ѝ предоставя възможност да бъде близо до природата и да се занимава с кайтсърфа – нещото, което я прави щастлива. За състезанието в Тарифа преди месец семейството изминава с кемпера 8000 километра.

Ая Касабова
снимка: GKA Youth Kite World Tour

Спортът, мечтите и амбициите

Международното училище King’s InterHigh дава възможност на Ая да съчетае спорта с уроците. Кайт училището подкрепя млади таланти от различни държави, а Ая вече е негов официален посланик. За мечтите и целите си младата шампионка споделя пред Camping.BG:

Амбицията и голямата ми мечта е да стана световен шампион и при възрастните преди да навърша 18 години.

Също така Ая обръща сериозно внимание на училището, тъй като вярва, че образованието е необходимо за успешният път в живота.

Да бъдеш професионален атлет в който и да е спорт, не е лесно, но при кайтсърфа нещата са още по-сложни. За нейната подготовка се изискват както тренировки във водата, така и извън нея. За да се съчетае всичко, семейството трябва да планира много пътувания и да разпредели времето до минути.

Ая Касабова
снимка: GKA Youth Kite World Tour

„Компактният“ живот

Животът на семейство Касабови е един огромен пъзел и за да напаснат всички парчета от него, се налага да решават различни казуси. За да има условия Ая да се развива в своята любов кайтсърфа, нейният баща започва да се занимава с дистрибуция на кемпери. По този начин семейството се опитва да комбинира работата с живота на колела.

Кемперът на семейството е превърнат в къща на колела, в която има всички необходими удобства. На Ая обаче се налага да се справя с редица предизвикателства. Поради ограниченото пространство се налага да се пътува с оптимално количество багаж, да не се правят излишни покупки, да се поддържа чисто и подредено. Тя трябва да учи на всякакви места и във време, когато това е възможно, да следва ежедневно много стриктна програма. Ая се учи и на още нещо – на живот в хармония с природата. А тези уроци, са от огромна полза за нея и като спортист – всички положени усилия раждат дисциплина и мотивация.

Ая има и с кого да общува. Семейството има около себе си много хора, които също са кемперисти и така тяхната дъщеря успява и да прекарва време с приятели и да се забавлява.

Ая споделя, че е щастлива и харесва начина си на живот. А ние ѝ пожелаваме още много успехи!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.