Седалковият лифт: как се е променял през годините

Доста дълго време след изобретяването на седалковия лифт, не е мислено за безопасността на пасажерите

0
 

Сподели

Shares
През 50-те, 60-те и 70-те години на миналия век лифтът Snow King Chairlift в Джаксън е популярна атракция и ретро снимки показват усмихнати хора, които се возят високо над града, без никакви предпазни ограничители
През 50-те, 60-те и 70-те години на миналия век лифтът Snow King Chairlift в Джаксън е популярна атракция и ретро снимки показват усмихнати хора, които се возят високо над града, без никакви предпазни ограничители (снимка: rarehistoricalphotos.com)

Вече сме ви разказвали вълнуващата история за изобретяването на седалковия лифт. Факт е, че за пръв път лифт, с място за сядане на пътника, започва да работи през декември 1936 г.

Седалкови лифтове от 30-те, 60-те и 80-те години на 20 век
Седалкови лифтове от 30-те, 60-те и 80-те години на 20 век (снимки: Wikimedia & Blue Mountain Resort)

Днес ще погледнем на темата под друг ъгъл – сигурността. Неслучайно в началото на статията виждате нашумялата в социалните медии снимка, на която през 1963 г. майка предпазва детето си от падане, като е поставила ръката си пред него.

Лифт в Национален парк Банф, Канада, 1930 г.
Лифт в Национален парк Банф, Канада, 1930-те години (снимка: Byron Harmon)

Истината е, че значимостта на това съоръжение се е измервала с неговата полезност, докато безопасността изобщо не е стояла на дневен ред и е била в ръцете на самите пътници.

Може би това е нормално.

Все пак поколението, което проектира седалкови лифтове за ски курорти, без мисълта за предпазните щанги, е същото поколение, което е пиело вода направо от градинския маркуч, шофирало е  раздрънкани пикапи и е карало велосипеди и мотори без каска.

Вижте още: Кога е създаден първият ски влек в света?

Когато Snow King Chairlift в Джаксън, 1957
Когато Snow King Chairlift в Джаксън е открит, той е едноседалков (снимка от 1957 г., източник: Jackson Hole Historical Society)

Едноседалковият лифт е заменен с двуседалков през 1959 г. Във времето са правени подобрения на лифтовете, но предпазни средства са добавени след 1980 година. Някои ски курорти продължават да работят и днес без ограничители пред седящите скиори.

Мъж и кучето му се возят на седалковия лифт Snow King в Джаксън
Мъж и кучето му се возят на седалковия лифт Snow King в Джаксън, 1970 г. (снимка: Jackson Hole Historical Society)

Дали хората са се страхували

Някои автори коментират, че вероятно само в началото хората са подхождали със страх към необезопасените лифтове. Те взимат за довод наличните снимки, на които пасажерите са усмихнати и щастливи. Пък и не било високо, добавят – седалките били от 6 до 10 метра над земята, в редки случаи – 15. А и все пак говорим за поколението, което кара без каска…

Вижте още: Изобретяването на седалковия лифт

Панаирът в Ekka, 1972 г.
Лифт в панаира в Ekka, Куинсланд, 1972 г. (снимка: Queensland State Archives)

В днешно време сигурността на пътниците заема важно място. Дори някой да не иска предпазни средства, те са задължителни. Все пак и с увеличаването на информираността, хората изискват повече, а компаниите се стараят да удовлетворят тези изисквания.

Съвременен ски лифт
Съвременен ски лифт (снимка: Christoph Jorda/Corbis)

Вижте още: Еволюция на ски екипировката през последния век

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.