FKT: Рекордът на Пътеката на Апалачите отива в женски ръце

Американската ултрабегачка Тара Дауър подобри времето на Карел Сабе с над 13 часа

0
 

Сподели

Shares
Тара Дауър
снимка: facebook/Tara Dower

Най-бързото известно време за скоростно преминаване по Пътеката на Апалачите (3489 км) има нов запис и той е от 40 дни, 18 часа и 5 минути. Рекордното „общо“ време принадлежи на американката Тара Дауър. Резултатът все още е неофициален и предстои удостоверяване на т.нар. FKT – Fastest Known Time (термин, отнасящ се за опити с бягане, колоездене, катерене).

Завършването на Appalachian Trail за най-бързото известно време (предстои проверка от FKT) е сбъдната мечта. Ако трябва да бъда честна, не мислех, че е възможно. Въпреки това имах хора в моя екип, които вярваха в способностите ми и ме тласкаха до пределите на възможностите ми. Това беше всичко. Всеки ден се събуждам, бягам по пътеката, давам всичко от себе си и се доверявам на екипа. Изключително благодарна съм на ЦЕЛИЯ екип, пейсъри и приятели, които дойдоха да помогнат. Нямаше да е възможно без всички вас. Мозъкът ми все още е замъглен и все още асимилирам всичко. Ще пиша още през следващите дни, но засега благодаря за цялата подкрепа!!!

– пише Тара в профила си във Фейсбук.

През нощта на 21 септември Дауър пада на колене и поставя ръце на бронзовата плоча на финала, чийто надпис гласи: „Пътека за тези, които търсят общение с пустошта“.

Тара Дауър на финала на Пътеката на Апалачите
Тара Дауър на финала на Пътеката на Апалачите (снимка: facebook/Tara Dower)

Така Дауър се превърна в най-бързият човек в историята, завършил Пътеката на Апалачите, дълга 3489 км и преодоляваща почти 142 вертикални километра, която пресича 14-те щата: Мейн, Ню Хемпшир, Върмонт, Масачузетс, Кънектикът, Ню Йорк, Ню Джърси, Мериленд, Пенсилвания, Вирджиния, Западна Вирджиния, Северна Каролина, Тенеси и Джорджия.

Професионалната ултрабегачка, която живее и тренира във Вирджиния Бийч, подобри предишния общ рекорд с над 13,5 часа, който принадлежеше на Карел Сабе от 2018 г. – насочвайки се на север, белгийският бегач тогава завърши маршрута за 41 дни, 7 часа и 38 минути. За разлика от него Тара Дауър изминава разстоянието в обратна посока – на юг.

Вижте още: Нов скоростен рекорд по Пътеката на Апалачите

Тара Дауър
С щастлива усмивка: Тара Дауър на финала на Пътеката на Апалачите / снимка: Pete Schreiner/@schreinertrailphotography

Тя подобрява и FKT на юг за мъже, което е 45 дни, 4 часа и 27 минути (поставен от Кристиан Морган през 2023 г.), както и FKT на юг за жени от 46 дни, 11 часа и 20 минути (поставен от Дженифър Фар Дейвис през 2011 г.).

До 2015 г. рекордът също принадлежи на жена – Дженифър Фар Дейвис, като тогава той е подобрен с три часа от Скот Юрек.

Вижте още: 200 х 50 км: феноменалният рекорд на Кандис Бърт

Тара Дауър
Ден 19 по Пътеката на Апалачите: екипът на Тара Дауър се старае бегачката да поддържа висок прием на калории (снимка: Schreiner Trail Photograph)

Преодолявайки трудни скалисти участъци ежедневно, Дауър изминава средно по 87 км всеки ден. В това трудно предизвикателство, освен нейния екип и доброволците, тя е подкрепяна от майка си Деби Комло и приятелката ѝ Меган Уилмарт.

Дните на Тара започват с аларма в 3 сутринта (обикновено от палатка близо до пътеката), последвана от бърза закуска. След като залепи мехурите и раните по краката си, тя тръгва в тъмното около 3:30 сутринта. През следващите около 17 часа (средно на ден) Дауър спира само за няколко кратки почивки за хранене и 90-секундни дремки, а пейсъри се радуват да бягат заедно с нея.

Вижте още: Храбро планинско сърце: Ема Гейтууд

Тара Дауър
снимка: facebook/Tara Dower

По изчисления на Дауър, тя е бягала сама едва през 20 процента от времето. В тези случаи, за да се разсейва и остава будна, тя слуша аудиокниги и филмови саундтракове, като La La Land и Moulin Rouge, като признава, че често си пее сама на себе си, за да не заспи.

Със своя опит по Пътеката на Апалачите Тара си поставя за цел да насърчи и вдъхнови повече жени да правят подобни дълги FKT опити. Освен това бягането ѝ има кауза – да набере $20 000 за Girls on the Run, програма, която повишава увереността на младите момичета, чрез бягане и преподава учебна програма, която „изгражда социални, емоционални и физически умения“.

Вижте още: Кортни Доуолтър – учителката, която се превърна в Кралица на ултрамаратонитеТара Дауър на финала на Пътеката на Апалачите

Тара Дауър на финала на Пътеката на Апалачите / снимка: Pete Schreiner/@schreinertrailphotographyПътека на Апалачите е маркирана туристическа пътека в САЩ с дължина около 3500 километра, като тя се променя с времето, защото някои части се модифицират. Това е най-дългата поддържана туристическа пътека в света, посещавана от над 2 милиона туристи всяка година, някои изминаващи само част от нея.

Идеята за пътеката възниква през 1921 година, а е завършена през 1937 г., след повече от десетилетие работа. Поддържа се от повече от 31 планински клуба и организации в Съединените щати.

Вижте още: 82-годишен американец измина 3489 км по Пътeката на Апалачите

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.