Историята на хижа „Бачо Киро“

Гражданството и учащите се от града дават с готовност своя безплатен труд

0
 

Сподели

Shares
Историята на хижа „Бачо Киро“
Хижа „Бачо Киро“ (снимка: Туристическо дружество “Бачо Киро”)

Строежът на хижа „Бачо Киро“ започва през 1959 г. на площ от 160 кв. м. Извършва се с помощта на ЦС на БТС, местните партийни и административни ръководства на община Дряново и е завършен през 1960 г.

Гражданството и учащите се от града дават с готовност своя безплатен труд. 200 средношколци работят по направата на горския път, по който ще се извозват строителните материали, и подготвят терена за строителството.

хижа „Бачо Киро“
Хижа „Бачо Киро“ (снимка: Туристическо дружество “Бачо Киро”)

Група ученици от Художествено училище по приложни изкуства „Тревненска школа“, гр. Трявна, изработват резбован таван „Тревненско слънце“, който е монтиран в банкетната зала на хижата.

Завършената сграда разполага с 60 легла.

През 1962 г. е извършено разширение на хижата – изградена е туристическа столова и 8 стаи. Хижата вече разполага със 120 легла, част от които са двуетажни нарове.

През 1962 г. в хижа „Бачо Киро“ се провежда Национално съвещание по хижестроителство, организирано от БТС.

Вижте още: Праисторически тайни от пещера Бачо Киро: Сблъсъкът между кроманьонци и неандерталци

Хижа „Бачо Киро“
Хижа „Бачо Киро“ (снимка: Туристическо дружество “Бачо Киро”)

До 1980 г. ресторантът работи към предприятие „Търговия на едро“ – гр. Дряново. От 1980 г. до 1983 г. ресторантът се ползва като туристическа столова.

През 1983 г. е извършен основен ремонт. Разширена е кухнята с необходимите подготвителни, сменен е покривът и е изградено централно отопление. Подът на ресторанта е направен с мраморна мозайка, а на туристическата столова – с теракота.

Ресторантът започва работа към Туристическо дружество „Бачо Киро“ и е с капацитет от 70 места. Хижата и ресторантът са категоризирани с „2 еделвайса“. Направен е основен ремонт на тоалетните на партера, изградени са етажни бани и тоалетни.

Вижте още: С бодра крачка: 5 маршрута около Дряново

Хижа „Бачо Киро“ - ресторантът
Хижа „Бачо Киро“ – ресторантът (снимка: Туристическо дружество “Бачо Киро”)

Досега хижата и ресторантът се стопанисват от дружеството. Доказана е с нотариален акт собствеността на 3,1 дка терен около хижата. През 1990 г. са извадени нотариални актове за собственост на хижата и къмпинга към Сдружение туристическо дружество „Бачо Киро“.

От 1990 до 2000 година хижа „Бачо Киро“ работи на пълен капацитет с училища от кърджалийска област. След 2000 година работата намалява и започва поетапно обновяване на цялата база до 2010 година.

След 2010 година хижата е сборен пункт на много другарски срещи, сбирки на туристи, гайдарски състави, пещерни клубове и други.

Съседни туристически обекти:
– Благоустроената пещера „Бачо Киро“ – 100 м западно от хижата;
– Дряновският манастир – срещу хижата, на отсрещния бряг на реката;
– Водопадът Синият вир – на 15 минути;
– Къмпинг Стринава – 10 минути.

Стая в хижа „Бачо Киро“
Стаите в хижа „Бачо Киро“ са съвременни, оборудвани с климатик и санитарен възел (снимка: Туристическо дружество “Бачо Киро”)

От 2023 година туристическо дружество “Бачо Киро” има нов секретар – Митко Сираков. Под негово ръководство хижата претърпява цялостен ремонт, в момента всички стаи се отопляват с чисто нови климатици, голяма част от стаите са със собствени санитарни възли. Към момента има 21 стаи и 71 легла, работещ ресторант, в който се правят много сбирки на туристи от страната, предвид достъпа с кола и централното разположение в България.

Хижата има и туристическа столова с 40 места за сядане, изграден е нов водопровод, разполага с панорамна тераса с 25 места, соларни системи за отопление на водата. Работи целогодишно без почивен ден. Базата се използва за „зелени“ училища и семинари в дните от понеделник до петък. В хижата целогодишно работят 10 човека с 2-ма хижари.

* Информацията е предоставена на редакцията с любезното съдействие на секретаря на Туристическо дружество “Бачо Киро” Митко Сираков.

** Туристическо дружество „Бачо Киро“, град Дряново, е сдружение с нестопанска цел, развиващо дейност в обществена полза. Дружеството е създадено през 1925 година и от тогава досега не е прекратявало своята дейност.

Вижте рубриката ни: „Построяването на българските хижи“

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.