С бодра крачка: 5 маршрута около Дряново

Да поемем на разходка към едно спокойно балканско градче с много история и красиви забележителности!

0
 

Сподели

Shares
Дряново
Дряново (снимка: Община Дряново, Фейсбук

Китното балканско градче Дряново се намира на границата между Великотърновска и Габровска област. Разположено е сред красивите заоблени хълмове на Централен Предбалкан.

На територията на общината е продължението на Микренските височини – скалистото варовито плато на Стражата, прорязано от проломите на реките Янтра и Дряновска. Надморската височина варира от 180 до 640 метра.

Пещера „Бачо Киро“

Няма как да не споменем пещера „Бачо Киро“ – може би най-голямата забележителност в района. Тя се намира в живописните каньони на р. Андъка и р. Дряновска. Отстои на 300 метра от манастира „Св. Архангел Михаил“ в отвесна варовикова скала, висока 25 м. „Бачо Киро“ е първата благоустроена пещера в България (1937 г.)

Пещера "Бачо Киро"
снимка: Фейсбук /Пещера „Бачо Киро“ / „Bacho Kiro“ cave /

Образувана е от водите на река Андъка. Намира се на около 5 км от Дряново, разположена на 300 м западно от Дряновския манастир, на 335 м н.в. Наблизо се намира и водната пещера „Андъка“. Пещера „Бачо Киро“ е обявена за природна забележителност. Получава името си през 1940 г., като е кръстена чест на героя от „Априлското въстание“ – Бачо Киро.

Пещерата е сложен лабиринт от галерии с обща дължина над 2400 метра. Интерес представляват карстовите образувания, които наподобяват риби, змии, хора, Богородица и Младенеца, мечка и много други. Температурата във вътрешността на пещерата е около 13 °C.

Вижте още: Праисторически тайни от пещера Бачо Киро: Сблъсъкът между кроманьонци и неандерталци

Нисък, труднопроходим коридор с размери 60 х 40 см е наречен „Чистилището“. Вярва се, че той може да бъде преминат само от праведен човек. Друг любопитен факт е, че в нея са открити следи от човешка култура и кости от домашни и диви животни, сред които и скелет на мечка с височина 3 м.

Пещера „Бачо Киро“ е археологически обект от национално значение. Тя е под № 22 сред 100-те Национални туристически обекта на България. Стопанисва се от Туристическо дружество „Бачо Киро“, гр. Дряново.

Пещерата може да бъде разгледана по къс маршрут за около 25- 30 мин. и дълъг – 60-70минути. По късия се тръгва индивидуално, по всяко време или с групи на всеки 30 минути. Дългият маршрут се преминава групово, задължително с екскурзовод.

Работно време:
За периода 1 ноември до 1 април: от 10.00 – 16.00 часа.
За периода 1 април до 1 ноември: от 09.00 – 18.00 часа.

Вижте още: 10 пещери в България: магията на подземния свят (част 1)

Дряновски манастир „Св. Архангел Михаил“ 

Дряновски манастир „Св. Архангел Михаил“
Дряновски манастир „Св. Архангел Михаил“ (Снимка: Дестинация Дряново (Destination Dryanovo)

Манастирът се намира в Северна България, на 5 км югозападно от град Дряново и на 15 км от град Габрово. До него се стига по асфалтов път. На 1 км по горска пътека се достига и до железопътна спирка „Бачо Киро“, на линията Русе-Момчилград.

Дряновският манастир приема поклонници за нощувки в няколко от крилата на обителта. Работното му време е от 09:30 до 18:30 часа. След 05.04. – служба в централния храм между 07:30 и 09:00 часа.

сДряновски манастир „Св. Архангел Михаил“
Дряновски манастир „Св. Архангел Михаил“ снимка: Николай Карагьозов, Дестинация Дряново (Destination Dryanovo)

Дряновският манастир е основан в края на 12 и началото на 13 век, като първоначално се е намирал на около 2 км северно от сегашния комплекс. През 14 в. манастирът бил едно от главните средища на исихазма и е давал подслон на множество монаси. В края на същия век обителта е била разрушена от османците и е възобновен на ново място в местността „Голям Свети Архангел“. И този втори манастир споделя съдбата на първия.

За пореден път Дряновският манастир е изграден в края на 17 век на мястото, където се намира и до днес.

През 19 век в манастира се намирала една от главните квартири на БЦРК в Търново и в него често пребивавали Васил Левски и Георги Измирлиев. Имало таен склад за храни и оръжия, поради което по време на Априлското въстание отрядът на поп Харитон и Бачо Киро се насочил натам и превърнал манастира в своя крепост. В продължение на девет дни четниците устоявали на напора на многобройната турска войска и башибозушките орди. След разгрома на бунта Светата обител е изгорена, но скоро възстановена.

Дряновският манастир разполага с малка изложба от икони, поместена в малка сграда, в близост до църковната камбанария. Светата обител е един от 100-те Национални туристически обекта на БТС.

Вижте още: Катерачен гидовник: Локация Стълбата, Дряновски манастир (видео)

Екопътека „Via Ferrata“ – от Дряновския манастир до Кръста

Дряновска екопътека
Дряновска екопътека (снимка: dryanovo.bg)

Екопътеката „Via Ferrata“ – Дряновски манастир е изградена през 2003 г. Тя се вие от манастира, край ЖП линията, по брега на р. Дряновска, край „Сини вир“. По каменисти стъпала излиза на ръба на скалния венец, източно от Дряновския манастир, по пътека до платото „Стринава“ /крепостите „Градът“ и „Чуката“/, след това се спуска през гората край манастирското лозе и завършва на паркинга пред манастира.

Маршрутът разкрива много красива панорама към Дряновския манастир и гр. Дряново. В района има богато биоразнообразие. Сред растителните видове внимание заслужават дегенов копър, циклама, а от животинските: около 12 вида прилепи, муфлон, лисица, сърна, дъждовник и др.

Разходката по пътеката трае около 2 часа.

Вижте още: С бодра крачка: 5 маршрута около Велико Търново

Местност „Света Марина“

Чешмата „Св. Марина“
Чешмата „Св. Марина“ (снимка: Фейсбук – Дестинация Дряново (Destination Dryanovo))

Интерес представлява районът около чешмата „Св. Марина“, скътана до пътя, водещ от град Дряново, до село Царева ливада. Ако решите да я посетите, можете да отидете до там пеша или с колело, а също и с автомобил.

Тръгва се от Дряново, в посока Трявна и след 4-5 км, на един ляв завой, с уширение на пътя отдясно, тръгнете по отбивката. Навътре асфалтът преминава в приятен черен път, който обаче не е особено подходящ за кола. Пътят се вие между стари овощни дървета и посеви от двете му страни. Освен да се радвате на красивата природа в близост до пътя, оттам се разкриват и приятни гледки към града.

Когато пътят ви отведе до гората, поемете надясно и след 10-15 метра ще видите пролуката вляво, там и ще чуете течащата вода от чешмата. От много време се говори, че водата е лековита и може да помогне при проблеми с очите в Деня на Св. Марина (17 юли), преди изгрев.

До чешмата има стабилна сянка и хубава беседка. От там тръгват различни пътечки, които си струва да се изследват. Ако са ви нужни напътствия, може да проучите в сайта, посветен на Дряново: destinationdryanovo.com.

Вижте още: С бодра крачка: Три нови пешеходни маршрута около Габрово

Водопад „Сини вир“

Водопад "Сини вир"
Водопад „Сини вир“ (снимка: Пламена Христова/Фейсбук)

В близост до Дряновския манастир се изливат няколко водопада, до които се стига лесно. Първият от тях е „Сини вир“ и може да стигнете до него, като тръгнете през задната врата на манастира. След това се минава по дървено мостче над река Дряновска и се тръгва по живописна пътеката, криволичеща през горичка, близо до речния бряг.

До водопада се стига бързо – за 5-6 минути, като той се вижда и чува отдалече. Водите му падат на четири струи. Във време на пълноводие струите се обединяват в мощна широка водна маса.

Водопадът „Сини вир“ е висок само около 5-6 метра, но представлява интересна гледка, тъй като под него се е образувало живописно езеро с изумрудено зелен цвят. Тук каньонът на реката е доста тесен и е впечатляващо да се види как високите скали отстрани обграждат мястото около водоскока. От лявата страна на брега на езерото пък се е обособила малка пещера.

Виж и останалите дестинации от рубриката „С бодра крачка“, както и още Предложения за пътуване из красивата ни родина!

За още интересни маршрути и вълнуващи срещи, последвай 360° в Инстаграм и Фейсбук, и не изпускай нищо важно от света на приключенията, аутдор спортовете и природосъобразния начин на живот.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.