„Кралицата на вълните“ Гертруда Едърли: първата жена, преплувала Ламанша

Преди Едърли само петима мъже са успели да преплуват Ламанша. Нейното време е по-бързо с 2 часа от най-доброто време при мъжете. Рекордът ѝ се задържа цели 24 години!

0
 

Сподели

Shares
Гертруда Каролайн Едерле, първата жена, преплувала Ламанша
Гертруда Каролайн Едърли – тялото ѝ е покрито с мазнина, преди да започне опита си по преплуване на Ламанша (снимка: Sport History/Фейсбук)

Гертруда Каролайн Едърли (23 октомври 1905 г. – 30 ноември 2003 г.) е американска плувкиня, олимпийска шампионка и световен рекордьор в пет дисциплини. На 6 август 1926 г. тя става първата жена, преплувала Ламанша. Още по-впечатляващо е, че го прави по-бързо от всеки от петимата мъже, които преди нея успяват да преплуват разстоянието ​от 35 км. Наред с други прозвища, пресата понякога я нарича „Кралицата на вълните“. Постигнатото от нея, за времето си е подвиг и освен това  тя заслужава признание за това, че успява да вдъхнови поколение млади жени.

Спортна кариера

Едърли израства в Манхатън, където баща ѝ държи месарница на Амстердам авеню и се научава да плува в Хайлендс, Ню Джърси. По-късно тренира в Асоциацията на жените по плуване (WSA). Присъединява се към клуба, когато е само на дванадесет и веднага започна да учи американския кроул, разработен в WSA от Луис Хендли. Същата година тя поставя първия си световен рекорд на 880 ярда свободен стил, като става най-младият световен рекордьор в плуването. След това поставя още осем световни рекорда, седем от които през 1922 г. в Брайтън Бийч. Общо Едърли поставя 29 световни и национални рекорда на САЩ в периода от 1921 до 1925 г.

Гертруда Едърли
Гертруда Едърли (източник: Wikipedia, Bundesarchiv, Bild 102-10212 / Unknown / CC-BY-SA 3.0)

На Летните олимпийски игри през 1924 г. в Париж тя печели златен медал, като член на първия отбор на САЩ в щафетата 4×100 метра свободен стил. Заедно със своите съотборнички в американската щафета, те поставят нов световен рекорд от 4:58.8 във финала на събитието. Индивидуално, тя получава бронзови медали за завършване на трето място в състезанията на 100 метра свободен стил за жени и 400 метра свободен стил за жени. Олимпийският отбор на САЩ е имал свой собствен парад през 1924 г.

Вижте още: Най-трудните спортове: Плуване в открити води

Професионална кариера

През 1925 г. Едърли става професионален спортист. Същата година тя преплува 35 км от Батъри парк до Санди Кук за 7 часа и 11 минути, рекордно време, подобрено едва 81 години по-късно от австралийската плувкиня Тами ван Висе. Племенникът на Едърли, Боб, по-късно описва плуването на леля си като „среднощно забавление“ и „загрявка“ за по-късното ѝ плуване през Ламанша.

Преплуването на Ламанша

През 1925 г. Асоциацията на жените по плуване спонсорира Хелън Уейнрайт и Гертруда Едърли за опит да преплуват Ламанша. Хелън Уейнрайт се отказва поради контузия, така че Едърли решава да замине за Франция сама. Тя тренира с Джабс ​​Улф, плувец, който се е опитал да преплува Ламанша 22 пъти. На 18 август 1925 г. Едърли прави първия си опит, но е дисквалифицирана, когато Улф нарежда на друг плувец (който ѝ прави компания във водата), Ицхак Хелми, да я извади от водата. Тя изразява бурно несъгласие с решението на Улф. Има доста спекулации, че той не иска Едърли да успее.

Гертруда Едърли, минаваща по Бродуей - парадът, в нейна чест
Гертруда Едърли, минаваща по Бродуей – парадът, в нейна чест (снимка: Wikipedia, New York World-Telegram and the Sun Newspaper Photograph Collection)

Тя се завръща в Ню Йорк и започва да се подготвя с треньора Бил Бърджис, който е вторият човек, преплувал канала – през 1911 година.

Едърли е част от поколение момичета, чиято запазена марка е подстриганата коса (по-практично решение за една млада жена, която винаги е в движение). Техните снимки се появяват редовно в новите вестници и таблоиди и когато Едърли обявява, че ще прави още един опит да преплува канала, се съгласява да напише ексклузивна седмична рубрика за New York Daily News и Chicago Tribune, срещу привлекателната сума от $ 5000 (с допълнителни 2500 долара, ако успее да го преплува). Първата статия, излязла под нейно име, е написана от таен автор.

Вижте още: Първата жена, която обикаля света с колело

И така, Едърли е отново на брега на Кале. Този път прекарва няколко седмици в тренировки, изучаване на теченията и привикване към студа. Междувременно четири други момичета (три американки и една англичанка) пристигат, като целта им е да победят Гертруда, но никоя не успява да се справи с предизвикателния маршрут. Неуспехите им само затвърждават вярата, че една жена не е в състояние да преплува такава водна отсечка, сломила десетки силни мъже, включително генерал Бърнард Фрайбърг. Щом военен герой не може да преплува канала, какво остава за една жена?

Приблизително година след първия си опит Едърли успява да преплува Ламанша. Стартира от нос Gris-Nez във Франция в 07:08 ч. сутринта на 6 август 1926 г. и излиза на брега в Кингсдаун, Кент, 14 часа и 34 минути по-късно. Първият човек, който я поздравява, е британски имиграционен служител, който иска да види паспорта ѝ. Нейният рекорд остава, докато Флорънс Чадуик не преплува Ламанша през 1950 г. за 13 часа и 23 минути.

Трудностите

След като е плувала 5 часа в студените води, Едърли е изминала 19 километра, а Доувър (крайната ѝ цел) е на на около още толкова на северозапад. Тя напредва стабилно през целия следобед, но в късния следобед, около 17:00 ч. времето се влошава. Трудните условия принуждават Бил Бърджис да смени курса на север, нагоре по брега на Кентиш. През следващите четири часа Едърли плува на границите на изтощението, докато в 21:48 ч. излиза на каменистия плаж в Кингсдаун, на 7 километра северно от Доувър, 14 часа и 39 минути след като тръгва от Франция.

Когато Едърли се събужда на следващата сутрин в хотела си в Дувър, тя е световна суперзвезда.

Преди Едърли само петима мъже са завършили преплуването на Ламанша, като най-доброто време от 16 часа и 33 минути е на Енрике Тирабоки.

Вижте още: Екстремно видео: през 1926 г. жена сменя колело на самолет по време на полет

Когато Едърли се връща у дома, е посрещната с парад в Манхатън, с повече от два милиона души по маршрута на парада.

* * *

Гертруда Едърли играе себе си във филм (Swim Girl, Swim с участието на Bebe Daniels) и обикаля водевилната верига. Има песен и танцова стъпка, кръстени на нея. Нейният мениджър, Дъдли Фийлд Малоун, не успява да се възползва от известността ѝ, така че кариерата на Едърли във водевили не е голям финансов успех. Голямата депресия също намалява финансите ѝ. Падане по стълбите в жилищната ѝ сграда през 1933 г. я оставя прикована на легло за няколко години, поради травма на гръбнака, но тя се възстановява достатъчно добре, за да се появи на Световния панаир в Ню Йорк през 1939 г.

Едърли има лош слух от детството си поради морбили и до 1940 г. е почти напълно глуха. Освен участията си във водевили, тя преподава плуване на глухи деца. Никога не се омъжва и живее в старчески дом през 2001 г. Умира на 30 ноември 2003 г. в Уайкоф, Ню Джърси, на 98-годишна възраст. Погребана е в гробището Woodlawn в Бронкс, Ню Йорк.

Легендарната плувкиня е въведена в Международната зала на славата на плуването като „Почетен плувец“ през 1965 г. и в Националната зала на славата на жените през 2003 г.

Ежегодно плуване от Батъри Парк в Ню Йорк до Санди Хук, Ню Джърси, се нарича Ederle Swim в памет на Гертруда Едърли и следва курса, който тя плува.

През 2013 г. в Upper West Side на Манхатън е открит център за отдих със закрит плувен басейн, носещ името Gertrude Ederle.

През 2008 г. излиза книгата на Гавин Мортимър „The Great Swim“, посветена на рекорда на Едърли, а през 2010 и 2012 г. по нея е излъчена пиеса на BBC Radio 4.

Биографичен филм, „Младата жена и морето“, базиран на едноименната книга на Глен Стаут, е продуциран от Уолт Дисни Пикчърс и Джери Брукхаймър, режисиран от Йоахим Рьонинг и с Дейзи Ридли в ролята на Едърли. Филмът е пуснат на 31 май 2024 г.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.