На 81 години проф. Момчилова лети по трасето на Дунав Ултра

На 80 г. тя е покорила Ком-Емине и "Камино", а 740-те км от Дунав Ултра обичайно изминава за 5 дни!

0
 

Сподели

Shares
проф. Момчилова
Проф. Антоанета Момчилова по трасето на Дунав Ултра (снимка: Dunav Ultra)

Има едни хора – вдъхновение! Хора, които не просто живеят. Те светят и увличат хората около себе си. Такава е проф. Антоанета Момчилова от Русенския университет.

И тази година професор Момчилова премина успешно по трасето на ултрамаратона Дунав Ултра: Следващо ниво 2024 в отлично настроение. Само за 5 дни тя навъртя над 700 км със своя велосипед, стартирайки от Видин и финиширайки в Дуранкулак. Едва преди няколко дни тя навърши 81 години, а това е нейно трето поредно участие в колоездачния ултрамаратон!

Проф. Антоанета Момчилова на Емона
Проф. Антоанета Момчилова на Емона, 2022 г. (снимка: Фейсбук)

Проф. Момчилова вече има в актива си сериозни преходи. През 2022 г. тя изминава „Ком – Емине“ за 19 дни и следващата седмица стартира и завършва Дунав Ултра. Тази година е направила „Ел Камино“ и е обходила планините на Кавказ. Преходите по родните планини пък сякаш са нещо обичайно за нея.

Проф. Антоанета Момчилова е пример за това, че възрастта не е критерий за възможностите на човека да се движи и да бъде активен. Тя подчертава, че физическата активност е важна не само за физическото здраве, но и за психическото благополучие.

Вижте още: Бойка Арсова: да бягаш маратони на 72

„Възрастта не е критерий за възможностите на човека да се движи“, споделя проф. Момчилова пред БНР. Тя признава, че не спортува за постижения, а защото движението е естествена потребност за нея и смята, че с него си осигурява физическо и психическо благосъстояние. Казва, че не пие лекарства и грижата за здравето й се състои в това да поддържа активен начин на живот.

Всичко за ултрамаратона Дунав Ултра четете Тук!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.