Oceans Seven за 173 дни: Петър Стойчев със световен рекорд

За целта Стойчев преплува отново Ламанша. Предишното най-добро постижение беше 355 дни

0
 

Сподели

Shares
Петър Стойчев
снимка: Фейсбук/Петър Стойчев

Българският плувец в открити води Петър Стойчев подобри световния рекорд, като преплува Oceans Seven за 173 дни!

Досегашният рекорд на планетата принадлежеше на Анди Доналдсън. Той пръв плува „големите седем“ Oceans Seven за по-малко от 1 година. В периода от 7 август 2022 г. до 27 юли 2023 г. Доналдсън преплува седемте маратона – протокът Кук, протокът Гибралтар, протокът Молокай, каналът Каталина, Северният канал, протокът Цугару и Ламанша за време 355 дни.

Петър Стойчев
снимка: Фейсбук/Петър Стойчев

Сега Стойчев преплува седемте най-големи маратони в открити води за по-малко от 6 месеца (5 месеца и 20 дни.): от 14 март до 2 септември 2024 година!

Вижте още: Петър Стойчев стана първият българин с Oceans Seven

Новият световен рекорд е български и е за повече от два пъти по-кратко време – 173 дни.

Припомняме, че на 14 август Петър Стойчев направи Oceans Seven, преплувайки и протока Цугару. Тогава той заяви, че смята да преплува още веднъж Ламанша, за да постави световен рекорд за време.

Прозорецът ни за старт на плуването беше от 27 август до 1 септември. Стартирахме в 23:34 часа, 26 минути преди да ни изтече слотът. Чакахме дали времето няма да се подобри. Не се случи. Но това не ме отказа. Напротив – мотивира ме още повече. Както каза легендарният ми лодководач Майк Орам: „Петър, с никой друг не бих тръгнал да плува в такива условия. Ти си Аквамен.“

Това написа Стойчев във Фейсбук, където споделя, че голямата част е плувал на тъмно, при силен вятър и големи вълни, стигащи над 2 метра, а във финалната част към Франция имало и много медузи.

„Въпреки всичко, плуването ми беше успешно. Трето преплуване на Ламанша и първо през нощта – 17 години, след като станах първият човек, преплувал Ламанша за под 7 часа, и 18 години, след като го преплувах за първи път.“

Изключително горд съм, че станах едва 32-ият човек в целия свят и първият от България с постижението Oceans Seven. А вече и световен рекордьор с преплуването на седемте маратона за 173 дни.

Петър Стойчев изказа благодарности към „всички българи, които не спират да ми показват огромната си подкрепа“, към Иван Златинов и треньора си Красимир Туманов, както и на всички организации и лодководачи, оказали съдействие по време на сериозното предизвикателство.

Вижте още: Шест от седем: Петър Стойчев преплува и Северния канал

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.