„Alpine Connections“: Килиан Жорнет счупи рекорда на 82 х 4000

Той свърза 82 алпийски върха над 4000 м, пеша и с колело, само за 19 дни - три пъти по-бързо от предишния рекорд!

0
 

Сподели

Shares
"Alpine Connections": Килиан Жорнет счупи рекорда на 82 х 4000
снимка: facebook.com/kilianjornet

Легендата в трейл бягането и алпинизма Килиан Жорнет отново ни кара да затаим дъх пред поредния му успех. Той реализира проекта „Alpine Connections“, свързвайки само с човешка сила – пеша и с колело, 82 алпийски върха, високи над 4000 м.

Цифрите зад това нечовешко постижение са смайващи: 1207 километра (пеша и с колело), 75 344 метра разлика в надморската височина, само за 19 дни. Времето за движение е било 267 ч., 45 минути и 16 секунди или той се е движел по 14 часа за денонощие. Средно дневното време за сън е било 5:17 часа.

Килиан Жорнет
снимка: facebook.com/kilianjornet

С това Килиан детронира италианците Франко Николини и Диего Джованини, които през 2008 г. изкачиха 82-та „4000“ за 60 дни.

19 дни след като започнах на Пиц Бернинa, мечтата ми да изкача всичките 82 4000-метрови върха на Алпите, използвайки само човешка сила, като ги свържа заедно, се сбъдна на Дом и Бар дез Екрен, най-западният от всички тях.

Това без съмнение беше най-предизвикателното нещо, което съм правил в живота си, ментално, физически и технически, но може би и най-красивото.

Трудно е да отработя всичките си емоции точно сега, но това е пътуване, което никога няма да забравя.

– сподели Килиан в социалните си профили.

Килиан Жорнет - "Alpine Connections"
снимка: facebook.com/kilianjornet

Но за каталунеца „Alpine Connections“ е преди всичко себенадминаване, както миналата година в Пиренеите. Това също е възможност за него да отдаде почит на своите ментори, и по-специално на неговия спътник в катеренето Ули Щек (известен още като „швейцарската машина“, който има време от 62 дни за 82-те „4000“).

Към всичко това трябва да добавим и научен аспект – екип от изследователи, специализирани в областта на съня, е бил част от проекта.

Килиан Жорнет - "Alpine Connections"
снимка: @joelbadiavisuals

Не е за подминаване и фактът, че Килиан стартира „Alpine Connections“ само два дни след невероятния финал в бягането на Sierre-Zinal, където постави рекорд на трасето.

Този ​​проект беше невероятен. Мисля, че това е едно от най-трудните неща, които съм правил. Да останеш в състояние на пълна концентрация в продължение на 20 дни отнема много енергия, но е необикновено.

Спомням си всички изгреви и залези и всички приятели, които ме придружаваха в планината. Много съм щастлив и горд от това, което постигнахме през последните три седмици.

Сега е време да си почина и да обработя всичко, което се случи, защото мисля, че ще ми отнеме известно време, за да го оценя напълно.

Килиан Жорнет - "Alpine Connections"
снимка: strava/Kilian Jornet Burgada

За да усетите част от емоцията и свръхадреналина на този проект, вижте едно от характерните видеа на the G.O.A.T., от които обичайно ви спира не само дъхът, но и сърцето:

Всичките 16 етапа на осъществяване на проекта може да се проследят и в профила на Килиан Жорнет в Strava.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.