Удавянето. Съвети за безопасност и реакция при инцидент

Четете: кои са важните неща, за предпазване от удавяне, как да следим за безопасността на децата в морето и на басейн, и как да помогнем в случай на инцидент

0
 

Сподели

Shares
Удавянето. Съвети за безопасност
снимка: tildacdn.com

Лятото с неговите високи температури е сезонът, през който всички предпочитаме да прекарваме време край водоеми, в които намираме прохлада. Това е и причината удавянията през летните месеци да са най-много. Как да избегнем подобни инциденти и какви мерки да предприемем, ако наблизо има пострадал – споделяме съвети в следващите редове.

Какво се случва при удавяне?

При давене, пострадалият задържа дишането си, когато се намира под водата. При борбата за въздух обаче, излизанията над повърхността не са достатъчни, за да компенсират натрупващия се в кръвта въглероден диоксид. Той дразни дихателния център в мозъка и това води до рефлекторно вдишване. Така навлиза вода в дихателните пътища. Скоро след това жертвата губи съзнание и потъва.

Трагедията се развива бързо

Човек, който е започнал да се дави, няма възможност да ръкомаха дълго и да вика за помощ, както често виждаме по филмите. За съжаление смъртоносната сцена може да се случи за около минута или 30 секунди, особено когато става дума за дете.

Важни превантивни мерки

  1. Не влизайте в неохраняем водоем. Дори да сте добри плувци – непредвидени ситуации могат да възникнат навсякъде.
  2. Изберете ярък цвят бански – така ще бъдете лесно забележими, ако се наложи да ви търсят или вадят от водата.
  3. Не влизайте във водата на пълен стомах, нито след употреба на алкохол.
  4. Децата трябва винаги да са под зоркия поглед на възрастен. Малко дете може да потъне дори в плитък басейн и да се окаже безпомощно, ако вие сте се разсеяли.
  5. При гребане с лодка, кану или каяк, носете спасителна жилетка.
  6. Преценете способностите си обективно – ако не сте добри плувци, движете се по плитките места на водоема и избягвайте да плувате из непознати райони или без компания.
  7. Ако получите схващане (крампа), не се бодете с игла, не само, че не е добре, но и е опасно. Ако болката не е нетърпима, мускулът се опъва (ако е на прасеца – глезенът в контрашпиц) и се разтрива, докато се отпусне.

А сега нека разгледаме няколко специфични случая и особености, за които е добре да сте наясно:

Мъртво вълнениеМъртво вълнение

Теченията в нашето море не са повече от 15–20 метра. Когато се появи така нареченото „мъртво вълнение“, единственият полезен ход на човек е спокойствието. Важно е да се отпуснете и да се задържите на повърхността.

Течението ще ви отпрати навътре в морето, но след това ще ви „пусне“ и ще може да се върнете към брега

– съветва спасителят Атанас Лечев, цитиран от „Майко мила“. Други съвети за поведение при мъртво вълнение гласят да се плува успоредно на брега, докато се излезе от течението.

Мъртвото вълнение е явление, при което водни маси се придвижват по посока от брега към морето, под формата на подводно течение. Наблюдава се обикновено в заливи, където има плитчини. Течението се движи със 7–8 км в час, а плуващият – с около 5. Няма как да компенсирате разликата с плуване, така че не се борете да плувате срещу него. Затова, ако има спасител наблизо, вдигнете ръка, сигнализирайте за опасността. Ако няма, насочете цялата си енергия към това да се задържите на повърхността и изчакайте водата да отпусне хватката си.

Ако ти попаднеш в мъртво вълнение, паниката нахлува, адреналинът ти разстройва мускулатурата и ти дори не можеш да извикаш, защото имаш сили само да дишаш. Ти не можеш дори да извикаш за помощ!

– казва Марио Бързачки от БЧК пред БНР. По думите му, когато адреналинът ви пусне, „мускулите стават тежки като олово“. Ето защо възрастен човек има минута да бъде спасен и под една минута, когато става дума за дете.

Мъртво вълнение
снимка: wavehousebali.com

Слушайте водния спасител

Има категория хора, които винаги смятат, че знаят по-добре как стоят нещата, независимо за какво става въпрос. Така е и на плажа. Някой е решил, че ще влиза в морето, независимо че флагът е червен. Бъдете сигурни, че тези, които вдигат флаговете, имат много повече опит от вас и не ви дават да плувате, не за да ви ядосат, а за да ви спасят. Реплики от типа: „Миналата година вълните бяха същите, и флагът беше зелен“ не носят никаква стойност, защото във водата може веднъж да ви се случи инцидент, в който няма кой да ви види и резултатът може да бъде фатален.

Помнете, че целта на спасителя не е да ви тормози или притеснява, а да ви пази, за да не изпаднете в безпомощно състояние във водата.

Вижте още: Скачане от високи скали: 7 правила за безопасност

Воден спасител
снимка: apmcdn.org

Как да извадим дете, което е в опасност във водата?

Със съжаление трябва да припомним, че не са малко случаите, в които хора се давят, докато спасяват дете или възрастен. Ще разгледаме няколко съвета, които да имате предвид, ако се опитвате да помогнете на дете.

  1. Пробвайте да извадите детето с ръка, с дълъг или плаващ предмет. Ако е на достъпно разстояние, застанете на брега, като се изпънете колкото можете и хванете детето с ръка, кърпа, дълъг предмет; Ако детето е твърде далече, завържете с въже плаващ предмет – пояс или дъска и му го хвърлете, като го насърчавате да го достигне. Ако не можете да достигнете детето, влезте във водата, ако е безопасно и го издърпайте а брега.
  2. Ако се налага да плувате към детето, следете за мястото, където сте го видели последно и вземете предмет, за който то да може да се хване.
  3. Не позволявайте на детето да ви сграбчи – така може да ви повлече със себе си.
  4. Имайте предвид, че дете, което се дави, обикновено не е в състояние да извика за помощ! При възрастен това е по-възможно.
  5. Ако детето не диша, може да направите обдишване още във водата, но само ако сте обучени и е безопасно за вас!
  6. На брега проверете пулса на пострадалото дете и проверете дали диша, както и дали са свободни дихателните му пътища. Ако е необходимо, направете сърдечен масаж и изкуствено дишане. Правете обдишвания и сърдечен масаж, докато не пристигне спешният екип или докато детето не започне да диша самостоятелно. (Правете 30 притискания на гръдния кош с ритъм 100 притискания за минута и след това на свой ред 2 обдишвания „уста в уста“.)
  7. Ако детето повръща, обърнете главата му настрана и отстранете повърнатото от устата му.
  8. Ако детето (започне да) диша, отстранете мокрите дрехи и го увийте с одеяло. Свържете се с лекар.

Вижте още: Дрон спаси двама плувци от удавяне

Какво е „сухо удавяне“?

Съществуват сухо удавяне и вторично удавяне. И двете възникват в резултат на травми, които се случват под вода. Докато сухото удавяне се случва за по-малко от час след попадане на вода в дихателните пътища, вторичното удавяне може да се случи до 48 часа инцидента. Вторичното удавяне е следствие от попадането на малко количество вода в белите дробове и причиняване на възпаление или подуване, които затрудняват дишането.

Симптоми за сухо и вторично удавяне:

Затруднено дишане или говорене.
Кашлица.
Болка в гърдите.
Раздразнителност или необичайно поведение.
Изтощение, сънливост след инцидент с вода.

Ето защо пострадалите трябва да се наблюдават внимателно от околните в часовете и дните след инцидента.

Следете за безопасността си и тази на вашите близки! Пожелаваме ви прекрасно и спокойно лято!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.