Мотоциклетистът, който не се страхува да лети: Том Пажес

За пръв път в света някой успешно комбинира карането на мотоциклет с парапланеризъм

0
 

Сподели

Shares
 Том Пажес
снимка: Sandro Baebler / Red Bull Content Pool

Сигурно сте виждали рисковите скокове и превъртания във въздуха, които професионалните мотоциклетисти изпълняват на специални рампи или пък по мотокрос трасета. Определено това занимание не е за всеки, а за най-големите куражлии. Но какво да кажем за спортиста на RedBull Том Пажес, който вече на два пъти… лети със своя мотор.

Преди три години французинът скочи с парашут с мотоциклета си от 135-метрова скала, направи няколко салта, след което задейства своя парашут и този на мотоциклета си и двамата се приземиха кротко на полянка. Видео от проекта Flight Mode може да видите тук.

Вижте и подобна каскада, направена в киното: Колко трябва да си луд: Том Круз скача с мотоциклет от скала 6 пъти за един ден

Сега 39-годишният атлет реализира първото в света постижение, в което карането на мотоциклет се комбинира с парапланеризъм.

Френската легенда на мотокроса свободен стил (FMX) предефинира своя спорт с най-новия си видеоклип Ride & Fly, показващ първото в света постижение за скоростно каране, което безпроблемно съчетава майсторското управление на мотоциклет с парапланеризма. В това безпрецедентно изпълнение Пажес започва с каране на мотора си по стръмен хълм във Френските Алпи, по неравния алпийски терен на Ле Порт дю Солей в Горна Савоя, Франция.

Вижте още: „Безтегловност“ с парапланера: Жан-Батист Шанделие

Докато парапланеристът поема в полет, той се издига без усилие над планината, достигайки скорост от близо 100 км/ч, преди умело да се приземи и да продължи да кара мотоциклета си, завършвайки това уникално скоростно пътуване.

Този път Пажес не просто скача – той лети със скорост, контрол и прецизност, трансформирайки начина, по който възприемаме FMX и въздушните спортове.

Вижте няколко от неуспешните опити за излитане:

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Red Bull (@redbull)

За подготовката си той споделя:

„Трябва да правите много скокове и да сте подготвени. Трябва да имате някакви изградени автоматизми, особено когато отваряте парашута, което е ключовият момент на скока. Има и други важни моменти, като старта, защото ако не излетиш правилно, може да нямаш достатъчно време да се стабилизираш преди парашутът да се отвори. Това е спорт, който трябва да практикувате много редовно.“

Що се отнася да стреса и напрежението, явно те не подминават и опитния французин:

„Във всеки случай има стрес и трябва да се справите с него. Това, което си казвам е, че трябва да си готов. Ако знаеш, че си готов, статистически нищо няма да ти се случи. Така работя. Колкото по-добра е вашата подготовка, толкова по-добри са шансовете ви. Когато му дойде времето, винаги си под голям стрес, но знаеш, че ако си там, има причина.“

Върху проекта Ride & Fly Пажес и екипът му работят две години и половина. Изпълнението може да видите тук:

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.