Как се прави състезание: Ултра крос триатлон „Лъвско сърце“

Може да участвате в някоя от дисциплините: триатлон, щафета, бягане на полумаратон или да се включите като доброволец. Датата тази година е 7 септември!

0
 

Сподели

Shares
Ултра крос триатлон "Лъвско сърце"
снимка: Елена Карааилиева

Създадохме рубриката „Как се прави състезание“, за да ви разкажем за хората, без които любимите ни състезания нямаше да съществуват. Ще ви срещаме с организатори на различни спортни събития, за да научим как се ражда едно състезание и как  еволюира от идея, до успешна реализация. Ще ги питаме за трудностите и препятствията, но и за забавните моменти. Ще им зададем въпроси и за всички новости около състезанието. 

В следващите редове ви разказваме за Ултра крос триатлон „Лъвско сърце“, в разговор с неговите организатори  

Ултра крос триатлон „Лъвско сърце“ се провежда в Приморско и района на Странджа. По трите трасета на състезанието „лъвските сърца“ плуват над потъналия тракийски град Ранули, колоездят във вековни гори, осеяни с параклиси и диви местности, а накрая тичат в местността около резерват „Ропотамо“, като минават през обредното светилище Бегликташ, стигат до устието на река Ропотамо и до най-панорамната точка – светилище Лъвската глава.
 
Тази година състезанието ще се проведе от 6 до 8 септември, като регистрацията и за участници, и за доброволци е отворена. 

Ултра крос триатлон "Лъвско сърце"
снимка: KrisoK Photography

Разкажете ни повече за това под каква форма желаещите могат да се включат в Ултра крос триатлон „Лъвско сърце“?

Освен в категория „ултра“, което означава, че един участник се изправя срещу цялото трасе в трите му етапа – плуване, колоездене и бягане, участниците могат да формират „щафета“ – отбор от двама или трима, да участват самостоятелно като бегачи на полумаратонска дистанция (21 км) или да доброволстват. В последния вариант не се изисква никаква предварителна подготовка, само време и желание от страна на доброволците, които получават страхотни подаръци и награди, достъп до къмпинг и изхранване в рамките на събитието. Формата за записване е на страницата ни www.ultra.lionheart.bg

Кога и как се зароди идеята за състезанието? Кои бяха и кои са в момента основните действащи лица? 

Идеята за „Лъвско сърце“ се роди преди близо 10 години, като много други идеи, в шеги и закачки с приятели. С малки изключения екипът ни от 10 души е почти непроменен, като почти целият ресурс на състезанието е концентриран в него – сами си изработихме бранд направленията, стратегията в комуникацията, връзките с партньори и спонсори, времеизмервателната система, автоматизацията на процесите, визията и т.н.

С времето членовете на екипа ни се специализираха в отделните ресори. Фил и Гери се занимават с цялостната организация по всички направления, Тодор и Ивена Хлебарови отговарят изцяло за визията на материалите ни във всеки един аспект, чрез студиото си „Космонавт“, Тити и Косе се грижат за автоматизацията на процесите, поддръжката на сайта и времеизмерването ни „Seos“, Тодор Балчев организира логистиката и мобилното оборудване на терен, като това включва сцена, осветление и озвучаване, Яна Далекова отговаря за постинга и социалните медии, а Васко Морфов ни е мениджър „селски въпроси“, тъй като e местен фермер и има знанията и контактите как да се справяме най-добре с предизвикателствата на това огромно, горско трасе.

Вижте още: С колела около Приморско и по странджанските пътеки

Ултра крос триатлон "Лъвско сърце"
снимка: Александър Вълчев

С какви трасета започнахте? Как и защо ги променяхте?

Първоначалните ни трасета включваха 3 км плуване в залив Перла, 116 км МТБ в Странджа и 21 км горско бягане. Засега са се наложили две промени. Плуването се запази същото, там се съобразяваме само с настоящите условия в залива. Трасе колоездене претърпя пълна промяна, поради потопа с апокалиптични пропорции, който заля приморска Странджа, ден след събитието ни през 2023 г. Цели пътища липсват, по короните на дърветата има трупи на цели изтръгнати букове и дъбове, коритата на реките са разширени и изровени, доста мостове са скъсани и това налага сериозно преправяне на пътя на колоездачите. Странджа е ниска, но е планина с много дълбоки и стръмни дерета, и много, много гъста растителност, а освен горските стопанства като Граматиково и някои благи фермери – никой друг не поддържа пътищата в района.

Трасето за бягане преживя малка корекция, поради чувствителността на местната флора и фауна преди години, но макар да се наложи да заобиколим една от най-красивите местности на резерват Ропотамо, новата отсечка е по-предизвикателна и не по-малко красива.

Ултра крос триатлон "Лъвско сърце"
Ултра крос триатлон „Лъвско сърце“ / снимка: Александър Вълчев

Колко издания има състезанието и колко са били участниците?

Досега сме имали 8 издания, предстои 9-ото. На първото едва имаше 40 участника, в последните години бройката нараства все повече, като засега очакваме над 700 състезатели и надяваме се, над 120 доброволци.

Какво го отличава от останалите?

Това, което ни отличава е, че Лъвско сърце има ограничен брой места, за да може да гарантира възможно най-високото качество и запомнящо се изживяване на участниците. За нас всеки детайл от състезанието е важен – от визията на Базов лагер „Лъвско сърце“, до гладката комуникация с партньори и спонсори, до кефа на всеки един участник, от момента, в който дойде, до момента, в който си тръгне.

Влагаме много време и внимание за безопасност, опитваме се да осведомяваме участниците си максимално добре, да организираме лагери и тренировки, за да се предотвратят грешки от незнание, стараем се трасетата да са маркирани и изчистени перфектно, храната на пунктовете да е отбрана и с високо качество и най-вече да сме създали такава атмосфера, че всички ние и нашите участници да се усмихваме и да се забавляваме.

Вижте още: Как се прави състезание: Олимпийски крос триатлон „Лъвско сърце“

Ултра крос триатлон "Лъвско сърце"
снимка: Елена Карааилиева

Кои са най-предизвикателните участъци?

Всички участъци са предизвикателни. Масовият старт на плуване е много предизвикателен, както и самото море, ако има вълни. Разстоянието и денивелацията на колоезденето са съпоставими с тези на Витоша 100, бягането идва като трети етап и изисква много воля, а самото трасе е всичко, но не и равно. Най-много се подценяват спусканията, където и често стават белите.

А най-красивите?

Трасето на Ултра крос триатлон „Лъвско сърце“ е достойно за кандидат за световното културно наследство на ЮНЕСКО. По него има редица резервати, столетни и дори хилядолетна гора, над десет светилища и още десетки параклиси, мостчета, рекички и селца. Високите части дават панорама, съчетаваща море и гора, ниските части са сенчести, прохладни и много тихи. Трасето е изящно, а град Приморско разполага с един от най-скъпите активи на българското Черноморие – гори и резервати. Пожелаваме на общината да ги пази, обича и развива, както винаги е правила!

Вижте още: Приморско – приключения, история, спорт и още

Ултра крос триатлон "Лъвско сърце"
снимка: Аелксандър Вълчев

Кои са авторите на трасетата и по какви критерии създавате едно трасе?

За авторство няма да говорим, но критериите за трасетата ни са – да са красиви, логични от гледна точка на участник, караеми, скоростни и интересни, и винаги да притежават предизвикателен характер.

Човек идва един на Лъвско сърце и си тръгва друг.

Кое е най-трудното в организацията на събитието?

Да проследим, че всеки един човек и партньори си е свършил работата.

Ултра крос триатлон "Лъвско сърце"
снимка: Яне Голев

Разкажете ни интересна случка „от кухнята“?

На последното ни състезание двама щафетни участника се запознаха, докато си разменяха гривната, друг състезател се изгуби по трасето, обиколи курортите до Приморско с колелото, хапна, пийна и си остави чипа на един пункт с думите: „Не съм тръгнал за финала“, трети получи топлинен удар, а една от най-впечатляващите истории е на Георги Николов, който дойде като доброволец, включи се доста силно от самото начало, мигове преди старта сподели, че е записан на ултра и се колебае дали да участва, насърчих го, участва, завърши го с доста добро време и на другия ден отново се върна към доброволстването. Тази практика я прилагат и Радо Дишев, и Иван Иванов, и трябва да призная, че това е най-впечатляващото усилие от всички. Иначе имахме и един аржентинец, който реши, че въпреки нашата забрана ще завърти трасето с гравъл байк и в крайна сметка стигна до Кости, намери си жена и вече са семейство. Или бяха отпреди това, не съм сигурен, така и не мина през финала да каже.

Вижте още: Пеша около Приморско – Лъвската глава, Бегликташ и Маслен нос

Ултра крос триатлон "Лъвско сърце"
снимка: Аелксандър Вълчев

Има ли нещо ново в предстоящото издание?

Да, освен ново трасе за колоездене, нещо ново като цяло за любителските състезания у нас – автоматизирано, персонализирано видео на всеки участник. Ивена и Тодор Хлебарови разработиха софтуер, тествахме го и с неприкрита радост споделям, че на Ултра крос триатлон „Лъвско сърце“ 2024 всеки участник ще може да се сдобие със свое видео, в което той или тя е главният герой. Засега услугата ще е платена, защото разходите по този проект са доста големи, но това се случва за първи път у нас и сме горди, че Лъвско сърце ще пробие пъртината и за тази иновация.

Имате ли нови идеи, които отлежават занапред? В каква насока?

Да, имаме. С годините се събра страхотен екип от хора, с които работата е песен и организацията става все по-приятна. Това ни вдъхновява да мислим за други и различни по тип събития. Работим много активно по няколко нови проекта, които ще споделим до края на годината.

Ултра крос триатлон "Лъвско сърце"
снимка: KrisoK Photography

Какво не ви попитахме, а искате да споделите?

Искаме да приканим всички четящи да вкарат плуването в ежедневието си, после ще ни черпят. Искаме да благодарим на партньорите ни, че вярват в нас, подкрепят ни и ни помагат да вдигаме летвата. Искаме да поканим аудиторията на единствената по рода си медия у нас, 360°, да се запишат за доброволци и/или участници и да станат част от сътворението –

обещаваме ви нещо уникално и искаме да покажем спорта в най-добрата му светлина на максимално много хора – спортувайте.

Спортувайте всеки ден, навън, със семейството си, карайте колело вместо кола, тичайте, катерете се и позволете на телата ви да ви закарат на места, на които рядко стъпва човешки крак. Запишете се за Лъвско сърце сега!

Следете всички новости за състезанието на Фейсбук страницата на Ултра крос триатлон „Лъвско сърце“ и на уебсайта lionheart.bg.

Вижте всички статии от рубриката „Как се прави състезание“!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.