Швейцария и Италия преначертават границите си заради топенето на ледниците

Част от засегнатия район се намира под Матерхорн, близо до популярни ски курорти

0
 

Сподели

Shares
Снимка: Journey Era / Fun Adventure Travel

Части от дългата 744 км швейцарско-италианска граница винаги са следвали линиите, начертани от природата. Сега изменението на климата преначерта тези линии, принуждавайки и двете правителства да предефинират тези споделени участъци, зависещи от границите на ледниците. Тъй като тези граници се променят, границата също трябва да се промени, съобщава Еxplorersweb.

В момента и двете страни обмислят предложените ревизии. Скоро се очаква  споразумение.

Вижте още: Тиери Рено: алпинизмът се променя заради глобалното затопляне

Засегнати области

Част от засегнатия район се намира под Матерхорн, близо до популярни ски курорти. Там промяната на границата ще засегне района около ледника Плато Роза и ски курорта Цермат, където хиляди туристи и скиори преминават свободно между Швейцария и италианската долина Валтурненче.

Според Euronews корекциите на границите са чести и обикновено се уреждат чрез сравняване на данни от геодезисти от двете страни, без да се намесват политици.

Вижте още:В царството на вечния мраз: Как са се формирали ледниците?

Не е тайна, че лятото става все по-горещо и има по-малко сняг. Между 2021 г. и 2023 г. Източна и Южна Швейцария са загубили 10% от своите ледници, което се равнява на загубите между 1960 и 1990 г.

Италианските ледници са също толкова засегнати. Dosdè в италианските Алпи се е оттеглил със седем метра, спрямо миналата година.

Ледникът Dosdè в италианските Алпи: през 1932 и 2007 г. Снимка: CGI’s Inventory/G. Diolaiuti чрез Researchgate.net

Мрачни открития

Изчезването на ледниците става причина телата на няколко отдавна загинали алпинисти да излязат на повърхността. Дори останките на самолет, разбил се и затрупан под снега през 1968 г., сега се показват от ледника Алеч.

Вижте още: Как ще изглежда Земята, ако ледовете се стопят

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.