Пещера „Зиданка“

Намира се близо до Гара Лакатник, в местността Задънен дол, в Карлуковския карстов район

0
 

Сподели

Shares
Скалите при Лакатник, пещера Темна дупка
снимка: Константин Стоичков, Фейсбук

Пещера „Зиданка“ се намира в близост до Гара Лакатник, в местността Задънен дол, в Карлуковския карстов район. Пещерата е хоризонтална, разклонена, проходна. Намира се на територията на национален парк.

Наречена е Зиданка заради напуканите ѝ хоризонтално и вертикално стени, резултат от мразовото изветряне, които сякаш са зидани от отделни камъни.

Пещера Зиданка
Драперии в пещера Зиданка (снимка: пещерен клуб „Хеликтит“)

За пещерата

В нея се влиза откъм Задънен дол. Входът ѝ се намира на 15 метра от входа на една от най-известните пещери „Темната дупка“. Във вътрешността на „Зиданка“ преобладават тесни места, които свършват с просторна галерия, която открива малък отвор с изглед към река Искър. От тавана падат водни капки, а по пода има много чакъл. Както и в повечето пещери, по тавана и стените на „Зиданка“ има красиви кварцови образувания.

Интересното в пещерата е, че в едно и също синтрово езеро се откриват 3 вида пещерни бисери.

Най-ярки представители на фауната са няколко вида прилепи, които се срещат на територията на България. Пещерата е достъпна за добре екипирани туристи пещерняци.

Вижте още: 10 пещери в България: магията на подземния свят (част 1)

Комин в зала "Косьо Касабов" в пещера "Зиданка"
Комин в зала „Косьо Касабов“ в пещера „Зиданка“ (снимка: ПК „Хеликтит“ – Фейсбук)

Десетилетия наред „Зиданка“ не е представлявала интерес дори за спелеолози и пещерняци, на фона на съседната „Темна дупка“, в която постоянно се откриват нови проходи и части.

„Зиданка“ се намира на 446 м н.в., дълга е 469 м с, централна ос 302 м и завършва със срутище. Входът ѝ е известен в средите като „кенефът на Темната дупка“ – за жалост точно за това го ползват туристите.

Пещера "Зиданка" / източник: kankubrat.com
Пещера „Зиданка“ / източник: www.kankubrat.com

Пробивът от 2023 г.

През 2023 г. петима пещерняци осъществяват пробив. Симеон Ненков от пещерен клуб „Под ръбъ“, Славея Костадинова, Георги Ненчев, Станислав Асенов и Константин Стоичков от клуб „Хеликтит“ откриват нови части на пещерата Зиданка.

Освен че успяват да напреднат с цели 80 метра, те откриват и нова галерия. Тя е бяла и с внушителни размери – дълга 72 м, широка 17 м, висока 15 м. За разлика от останалите пещери в района, новата зала на „Зиданка“ изобилства от разнообразни вторични пещерни образувания като сталактити, сталагмити, драперии, кристали.

Вижте още: 10 пещери в България: магията на подземния свят (част 2)

Откривателите на новата зала в пещера Зиданка
Откривателите на новата зала в пещера Зиданка. От ляво надясно: Симеон, Георги, Станислав, Константин, Славея (снимка: пещерен клуб „Хеликтит“)

Новата зала е изключително красива и без аналог в региона. Целият ѝ под е осеян от малки и големи синтрови (калцитни) езера, нещо, което ѝ придава приказно очарование. От тавана ѝ тече водопад, формиращ невероятно красив огромен сталагмит, и протичащ после в непроходими части на пещерата. Залата получава името „Косьо Касабов“, на покойния уважаван пещерняк и инструктор по пещерно дело.

Образувания в зала "Косьо Касабов" в пещера "Зиданка"
Образувания в зала „Косьо Касабов“ (снимка: ПК „Хеликтит“ – Фейсбук)

Основният проблем за пещера „Зиданка“ вече е това – новооткритата зала да бъде опазена от изцапване и повреждане. Проблемът е, че подстъпът до залата минава през дълбока лепкава кал, а следват крехки снежнобели образувания, които лесно могат да бъдат замърсени или повредени, ако се стъпи с кален ботуш върху тях. Друг проблем е, че пещерата е леснодостъпна и може да бъде достигната от хора с не голям опит.

Молим всички, които посещават залата, да следват само утъпкания път, предварително да почистят обувките си от кал и да положат усилия да запазим залата красива,

– молят пещерняците от клуб „Хеликтит“. Ние също призоваваме за отношение с респект към пещерата, за да бъде опазено това безценно богатство.

Синтрови (калцитни) езера, пещера Зиданка
Синтрови (калцитни) езера, пещера Зиданка (снимка: пещерен клуб „Хеликтит“)

Проучванията продължават

Балканът на село Лакатник е надупчен от пещери, заради многото подземни води. За геолозите и спелеолозите е ясно, че всички подземни кухини и галерии в района са свързани в огромна пещерна система. В потвърждение на това, през април 2024 г. членове на клуб „Хеликтит“ успяват да достигнат до нова зала на „Зиданка“, с дължина 30-40 метра, свързана с друга малка зала и възможно продължение към пещера „Темната дупка“.

Пещера „Зиданка“ е картирана първоначално от Петър Трантеев през 1969 г. и впоследствие от СПК „Черни връх“ София и ПК „Хеликтит“ София, като последното картиране е от 2023 г.

Използвани материали от: www.helictit.info, www.svobodnaevropa.bg, caves.speleo-bg.org, lakatnik.info, www.kankubrat.com.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.