Идея за активен уикенд: Харамийска пещера

Тази проходна пещера предлага екстремно изживяване, с преодоляване на доста страхове

0
 

Сподели

Shares
Харамийска пещера
Харамийска пещера (снимка: Екатерина Друмева, Фейсбук)

Харамийската пещера е предпочитана, когато става дума за приключенски туризъм. Проходна е и предлага екстремно изживяване, налагащо преодоляване на редица страхове – от високо, тясно, тъмно… За влизане в Харамийска пещера са необходими алпийско и спелеоложко оборудване, както и предварително записване. Допускат се деца над 5 години, с придружител.

Харамийската пещера се намира в Западни Родопи, на 1,5 км от с. Триград, община Девин. Част е от Триградския пещерен район, който обхваща дебели протерозойски мрамори в горното течение на реките Въча, Триградска, Буйновска, Мугленска и Широколъшка. До входа ѝ се стига по тясна пътека, тръгваща от паркинга при пещера Дяволското гърло и минаваща след това през красива борова гора.

Подстъпът към входа на Харамийска пещера може сериозно да ви изпоти, особено ако ви е страх от високо (снимка: Станимира Кузева-Иванова, Фейсбук)

Харамийската пещера всъщност е съставена от две различни пещери, обединени от обширна пропаст. До входа ѝ се достига се след изкачване по 20-метрова отвесна стена, с необходимото осигуряване. После се преминава по наклонен възходящ участък, обезопасен с метално въже.

След като страх номер 1 – този от високо, е преодолян, идва ред за следващия – страхът от тесни пространства. Него ще срещнете на входа на пещерата, докато пълзите на четири крака между тесните стени.

Харамийска пещера
Харамийска пещера (снимка: Калоян Кръстев, Фейсбук)

В пещерата има няколко малки зали. При извършените проучвания от 1981 до 1983 година са открити рисунки и останки от първобитни хора. При археологическите разкопки са открити керамични фрагменти, оръдия на труда, тъкачески инвентар от късната каменно-медна (IV хил. пр. н.е.) и бронзовата епоха. Част от находките са преместени в Историческия музей в Смолян.

Вижте още: 10 пещери в България: магията на подземния свят (част 1)

Макети на първобитни хора, разположени в естествено осветената част близо до входа, са една от атракциите в Харамийската пещера. Вътрешната част не е оборудвана със светлини, поради което е добре да сте оборудвани с челник.

Макети на първобитни хора в Харамийска пещера
Макети на първобитни хора в Харамийска пещера (снимка: Анна Анчева, Фейсбук)

И, докато си мислите за наследеното от прачовеците, идва ред за същинския адреналин: спускането към 43 метра дълбока пропаст, чието дъно е покрито с каменни блокове. Хубавото е, че тя е по-светла, защото там е и изходът – т.е втората пещера. Оттам по кратка пътечка ще се озовете точно пред „Дяволското гърло“.

Любопитни факти за Харамийска пещера:

  • открита е през 1924 година;
  • дълга е 510 метра;
  • пещерата е пропастна;
  • счита се, че вътре са живели първобитни хора;
  • не е обитавана от животински и растителни видове.
Харамийска пещера
Харамийска пещера (снимка: BGWALK.com)

Контакти

Влизането в Харамийска пещера става след предварително записване, в група между 4 и 25 души. Може да осъществите контакт с Пещерен клуб „Силивряк“ на тел.: 0889052208. Информация може да получите и от планинските водачи: Емил Бразгов – 0888 314 658 и Младен Хаджийски – 0899 982 511.

Забележителности в близост до Харамийска пещера

Пещера Дяволското гърло

Тя е едва на няколко метра от Харамийска пещера. В нея можете да плавате с лодка, да се провирате през тесни участъци и да видите полусифона и езерото, а отвъд тях – неразгаданата досега загадка…

Дяволското гърло 
Пещера Дяволското гърло (снимка: БТС)

Триградското ждрело

Един от най-красивите и живописни проломи, които река Триградска е образувала.

Ягодинска пещера

Тя е на 16 км на север, на десния бряг на другото красиво ждрело, а именно Буйновското. Пещерата е била дом на майстори-грънчари. По нейните етажи ще видите много сталактити, сталагмити и други образувания.

Вижте още: 10 пещери в България: магията на подземния свят (част 2)

Санчова дупка

Пещерата се намира в близост до Ягодинската. В нея има много интересни синтрови езера, в които има пещерни бисери. Достъпна е само с екипировка и водач.

Музеят на мечката в Триград

В него може да видите макети на кафяви мечки, да се чуе автентичния им рев на запис, или да научите различни факти за живота и поведението им.

Местността Вълчи камък

Тя е край село Гьоврен и е най-високата панорамна площадка на Балканския полуостров. Гледката е повече от величествена. Делят я 12 км от Харамийска пещера.

Вижте още: 10 от най-живописните екопътеки в България

Дяволският мост, Борино
Дяволският мост, Борино (снимка: Ваня Стоянова, Фейсбук)

Дяволската пътека и природна забележителност „Дяволския мост и водопада“ 

Екопътеката е едно райско кътче, където обаче не липсва и адреналин. Отстои на 19 км от Харамийска пещера. По нея се редуват пътеки, дървени мостове, ждрела, водопади и скални арки. Дяволският мост е вдъхващо респект скално образувание с дължина близо 10 м, ширина 3 м и височина на арката около 30 м. В близост до него се намира и водопадът, до който се стига по стръмни дървени стълби.

Буйновското ждрело

То е само на 16 км от Харамийска пещера. Образувано от действието на Буйновска река, чиито води са издълбали в мраморните пластове дупки, ниши, и красиви „рисунки“.

Пияната гора

Тя е в местността Чаирските езера, между селата Мугла и Триград. Няма забележителности, но останалите дървета са наклонени, почти паднали, те са сякаш символ на борбата за живот и оцеляване.

Вижте още: 10 от най-красивите езера в България (част 1)

Чаирските езера

Те се намират в местността Чаирите, на 13 км от пещера Харамийска. 7 на брой,  образувани вследствие на свлачища и представляващи приказни гледки – в едно от тях има паднали дървета, друго, наречено Магическото езеро, е обвито в мъгла и загадъчност…

Вижте още предложения за активен уикенд и пътуване до забележителности, и не спирайте да изследвате красотите на България!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.