СЪНЯТ 2.0: Шах и мат…раци

Вторият експеримент на Magniflex и Garmin, следящ представянето ни при подобрено качество на съня, ще се развива върху шахматната дъска

0
 

Сподели

Shares

След успеха на първия си проект, експертите по сън с над 60-годишен опит в производството на висококачествени матраци и възглавници Magniflex и водещата технологична компания за измерване на физиологични данни Garmin си партнират още веднъж в новото издание на техния експеримент – СЪНЯТ 2.0. Двете компании обединяват сили, за да разберат по какъв начин подобреното качество на съня се отразява на ежедневното ни представяне.

В първото издание взеха участие подкастърът Георги Ненов, актрисата Анджела Недялкова и атлетът Краси Георгиев – на пръв поглед три напълно различни личности, но обединени от общата им страст към спорта. Тримата бяха снабдени с матраци Magniflex и в продължение на три месеца тракерите на Garmin следяха техните показатели. Резултатите от подобрения сън не закъсняха, затова двата бранда се заемат с провеждането на втори експеримент, в нова насока – как сънят влияе на представянето и концентрацията в спортовете на ума.

СЪНЯТ 2.0


Проучванията върху съня доказват, че лошото му качество и недостатъчното количество водят до драстично понижаване  психическото и физическо състояние, като това е и предпоставка за развитие на различни болести. 

В психически план лишаването от сън намалява способността за бърза реакция и ясно мислене. Хората лишени от качествен сън, са по-склонни да вземат грешни решения и да поемат не добре преценени рискове. Липсата на сън също повишава раздразнителността и риска от тревожност и депресия.

Физически липсата на сън увеличава риска от много медицински проблеми, включително диабет тип 2, високо кръвно налягане, бъбречно заболяване и инсулт. Тя също така афектира атлетите (и всички, които живеят или искат да живеят по-активен начин на живот), като, например: намалени способности, по-бързо изтощение и повишен риск от заболяване или имуносупресия.

СЪНЯТ 2.0 има за цел да провери как при подобрено качество на съня се променят показателите, този път на хората, чиито занимания са свързани с голямо психическо натоварване. Участниците в новия експеримент са възможно най-подходящите за целта, а именно отборните европейски шампионки по шахмат Виктория Радева и Белослава Кръстева. 

Двете момичета сами избират своите матраци Magniflex и в продължение на два месеца показателите им биват следени от тракерите Vivoactive 5 на Garmin, за да се провери как се променят техните резултати. Данните вече са старателно анализирани, а резултатите обобщени. В следващи материали ще ви срещнем с шахматистките ни и ще ви покажем по какъв начин качественият сън се е отразил на тяхното ежедневие и представянето им на шахматната дъска. Време е за шах и матраци!

Участниците

Виктория Радева

СЪНЯТ 2.0
СЪНЯТ 2.0 / Виктория Радева

Тя е само на 23 години, а когато е на 19 г. става осмата българка с гросмайсторско звание. Едно от най-големите ѝ постижения е вицешампионската ѝ титла от световното по шахмат за младежи (U-10) в Бразилия през 2010 година. Тя е европейска шампионка по шахмат с женския отбор на България през 2023 г. и шампионка по шахмат за жени на България през 2018, 2019 и 2023 г. От 2015 г. е Майстор на ФИДЕ за жени. Следва „Национална сигурност“ в ПУ.

Вики споделя, че когато има акумулирана умора, не успява да се наспи добре. Това се случва особено когато участва в турнири, където напрежението се натрупва постепенно.

Белослава Кръстева

СЪНЯТ 2.0
СЪНЯТ 2.0 / Белослава Кръстева

Едва на 20 години, Белослава е във вихъра си. Майстор на ФИДЕ, през 2019 г. тя печели първенството на България по шах за девойки до 16 години и се класира на 3-то място в първенството на България по шахмат за жени, а през следващата година печели този турнир със 7 точки от 9 кръга и се превръща в шампионка на България. Тя е третият български състезател и 99-ият играч в света с оценка ЕЛО от 2350 точки. През 2023 г. е трета в света на световния шампионат за девойки, а с българския отбор печели европейското отборно първенство по шахмат на нациите.

Водещата ни шахматистка казва, че преди турнири и изпити качеството на съня ѝ не е достатъчно добро, заради напрежението. Нейният начин за преодоляване на стреса са медитацията, четенето на книги и също така се опитва да се изолира от телефона си максимално.

Матраците Magniflex

Armonia Dual

Mатракът Armonia Dual е изборът на Виктория. Снабден е със специална Dual core технология, която позволява да се съчетаят две нива на твърдост за индивидуален комфорт на всеки партньор. Всяка половина има две твърдости – средна и средно твърда. При завъртане на ядрата се получават три възможни комбинации в един матрак.

Текстилът с технология Outlast® в Armonia Dual регулира температурата на тялото по време на сън, благодарение на милиони восъчни микробалончета. При контакт с него те отнемат или отдават топлина, за да поддържат температурата му равномерна. Това предотвратява изпотяването и контролира температурните разлики.

Моделът е снабден и с вграден топматрак от Memory Foam HD® – мемори пяна, която първо реагира на натиск, а после на топлина. Този материал разпределя равномерно тежестта на тялото, което облекчава раменете, кръста и краката.

Magnistretch

Изборът на Белослава е среднотвърд матрак Magnistretch с иновативно ядро и специални прорези, чиято патентована структура обтяга гръбнака по време на сън и осигуряват активна грижа за здравето му. Структурата му е дело на водещи специалисти по ортопедия от Университета във Флоренция. Идеален за хора, изпитващи напрежение в гърба при ежедневни дейности, този модел е подходящ както за активни спортисти, така и за хора, чиято работа налага да прекарват дълго време в седнало положение.

Magnistretch също е снабден с Outlast® текстил и мемори пяна Memory Foam HD®.

Тракерът Garmin Vivoactive 5

Смарт часовник Garmin vivoactive 5, GPS, 42 mm, силиконова каишка, Metallic Orchid/Орхидея - eMAG.bg

Жизнените показатели и на двете шахматистки са следени от тракера Vivoactive 5. Създаден да проследява вашето здраве и фитнес активностите ви, тракерът е снабден с над 30 усъвършенствани функции и спортни режими като бягане, колоездене и др.  Сред най-важните функции са Мониторинг на съня и Body Battery. Първата следи качеството, продължителността и различните етапи на съня ви и изготвя план за подобрението му, а втората следи енергийните ви нива на дневна база и изготвя мониторинг как почивката, ежедневните дейности и стресовите ситуации влияят на вашата енергия.

Функцията за безопасност и проследяване пък ще изпрати сигнал до определен ваш контакт, като покаже местоположението ви в реално време, ако Vivoactive 5 усети, че е възникнал инцидент. Също така можете ръчно да подадете сигнал, ако почувствате, че сте в опасност.

Тракерът разполага и с възможност за сдвояване с Iphone или Android смартфон и позволява да получавате имейли, текстови съобщения и други известия директно на китката си. Чрез Garmin Pay технологията пък можете да извършвате безкасови плащания, докато слушате любимите си парчета в Spotify, Deezer или Amazon Music, без телефон.

СЪНЯТ 2.0
СЪНЯТ 2.0

Следете развитието на експеримента СЪНЯТ 2.0 на magniflex.bg/сънят.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.