Алтернативният туризъм винаги ни е бил сред любимите, заради разнообразието, което предлага. Дали ще опънем палатката си на плажа или в планината, къмпингът си остава един от най-вълнуващите начини да си прекараш звездно (буквално!) ваканцията. И понеже всяко добро прекарване има нужда от поне едно „Наздраве“, независимо от надморската височина, експертно заредихме мини бара и подбрахме няколко от най-експресивните миш-маш алкохолни комбинации за незабравимо (обещаваме!) прекарване на къмпинг дни и нощите.
Зареждане на мини бара
Преди да се отправите на следващото си алтернативно пътуване, поразровете се из вкъщи за всички бармански оръдия, с които разполагате.
Чанта за съхранение на бар инструменти – намерете си подходяща чанта или малък несесер, в който да приберете всичко необходимо. Нали не искате да губите излишно време в това да търсите отварачката или шейкъра из цялата кола, точно в разгара на кемп партито?
- Отварачка/ тирбушон
- Ножче за плодове
- Алуминиево канче или малка тенджерка
- Шейкър
- Бар лъжица. В случай, че не разполагате с такава, супена също би ви свършила идеална работа.
- Джигер/мерилка
- Стрейнер или фина цедка
- Подходящи чаши – избягвайте пластмасови и стъклени такива. Най-подходящи биха били металните канчета, които да поддържат температурата на коктейла.
- Малка дъска за рязане
- Хладилна чанта и форма за лед
- Сламки – препоръчваме метални или от рециклирана хартия.
ВИЖТЕ: Хайде на къмпинг 2
След като сте се заредили с всичко това, е време да тествате барманските си способности. Допитахме се до Анелия – професионалистът зад бара на любимата ни „Билкова“, която ни опияни от няколко практични къмпинг рецепти за коктейли, с които партита на открито обещават да са още по-забавни. Добре де, и пияни!
ВИЖТЕ: Пълен къмпинг списък: какво да не забравяме, ако палатката ни зове
Gin Fizz/ Джин Физ
Добрият стар джин от бутилката се мести на кемпа, за да ви сбъдне повече от три желания.
Време на приготвяне: 5 минути
Необходими съставки:
Джин – 0.45 мл
Фреш лимон – 0.20 мл
Захарен сироп – 0.15 мл
Топ сода
Лед
Начин на приготвяне:
Тук първо трябва да си приготвите захарния сироп, което става лесно след като сте си взели малка тенджерка или канче. На бавен огън, в съотношение 1:1, варете захар и вода, докато не получите гъст сироп.
Във висока чаша сложете лед до ръба на чашата. Добавете джинът, захарния сироп и фреша от лимон, след което разбъркайте с лъжица много добре. Долейте със сода. Украсете със слайс лимон и/или стръкче розмарин.
Bloody Mary/Блъди Мери
Очарователната Мери ще ви завърти главата със солено-пикантен привкус и зелени маслинки.
Време на приготвяне: 7 минути
Необходими съставки:
Водка – 0.50 мл
Доматен сок – 0.100 мл
Табаско – 1-2 даша/капки
Уолчестър – 4-5 даша/капки
Сол
Черен пипер
Зелени маслини без костилка /от буркан/
Лед
Начин на приготвяне:
В шейкър с лед добавете водката и доматения сок. След това прибавете табаското, уолчестъра, солта и черния пипер „на око“. Сложете малко от марината на зелените маслинки. Шейкнете силно за около две минути. Вземете стрейнера/цедката и в чаша без лед, прецедете течността. Украсете със зелени маслинки, селъри, слайс лимон или люта чушка.
Барманска забежка: Може да замените водката с традиционна българска ракия.
Mai Tai/Май Тай
Къде има лято без ром, а в тази комбинация направо летим за Карибите.
Време на приговяне: 5 минути
Необходими съставки:
Бял ром – 0.30 мл
Тъмен или спайс ром – 0.30 мл
Фреш портокал – 0.15 мл
Захарен сироп – 0.10 мл
Лимонов сок/фреш лимон – 0.10 мл
Гренадин/ сок от нар или касис – 0.15 мл
Лед
Няколко листенца свежа мента
По желание : сок ананас – 0.15 мл
Начин на приготвяне:
Разбийте в шейкър с лед белия ром, тъмния ром, фреша от портокал, захарния сироп и соковете. Шейквайте за около минута. В чаша с лед изсипете течността. Украсете с листата от мента, коктейлни черешки /мараскини/ или парче ананас и добавете сламка.
Консумирайте с удоволствие и добра компания! Последствия няма!