Каузата „неАЛПИНИАДА“ – Мисията възможна

НеАЛПИНИАДА 2024 обедини катерачите за трета поредна година и преодоля „геройския си период“

0
 

Сподели

Shares

„Въпреки краткото време (за организация – б.а), към събитието протегнаха ръка мнозина опитни катерачи и организации, които оставиха на заден план своите ангажименти, за да се присъединят към каузата, наречена „НеАлпиниада“, сподели Александър Пенков, погрижил се за оперативната част

Каузата "неАЛПИНИАДА" – Мисията възможнаИнициативата, чиято цел е популяризиране на мултипич катеренето в България чрез споделяне на опит, се проведе в края на месец септември, на познатото място Вратцата, Враца. Докато събера отзиви и мнения на участници и организатори, докато отделя време за обичайния и чакан репортаж как е минало събитието, Слав Киров стана европейски шампион на боулдър при мъжете в Генуа и мина катерачната среща „Петреница 24“ – държавно първенство по скално катерене (резултатите могат да се видят тук).

Натрупването на световни, европейски и национални успехи в катеренето и алпинизма за България, говорят за изключителен подем. От друга страна общността се разраства, което е показател, че връщането на вниманието към алпинизма и по-специално мултипич катеренето, е навременно.

По време на лекцията

При първото издание на неАЛПИНИАДАТА през 2022 г. с Виктор, основният инициатор, дълго коментирахме причините да го има това събитие. В третата му година, когато Нино Пелов споделя, че още през пролетта е имало записани участници; когато събитието зависна на косъм и имаше своите перипетии и след като се включиха нови катерачи с опит и сериозна проходимост на скали, постигната от спортно катерене, се връщам да ви припомня два важни моменти от каузата и онзи първичен разговор:

1. Запазване на катерачното общество, традициите и опита на поколенията, а  хората, които имат интерес в тази посока, да им се дава възможност да се развиват
2. Привличане на вниманието на катерачи и спонсори към не толкова атрактивно катерене, в което няма пари и публика и отпор на превеса на спортното катерене, към което те са ориентирани.

Три години по-късно неАЛПИНИАДАТА се припознава като място, в което всеки увлечен катерач, независимо от стила и дисциплината му, се присъединява с радост, споделя време и познания; разпознава общността и се чувства добре приет в нея. Получава увереност да се включи да помага или да премери сили в Ботевата или Мальовишката алпиниади. Тренира в зала, за да може повече на скали.

Хора и скали

Още по-голямата изненада и признание е, че събитието има своите сериозни спонсори, които следят какво се случва и в мултипич катеренето. Горещи благодарности на:
OUTSIDER Магазин, Action-Section, Stenata и Climbro, зарадвали водачи и участници с ваучери, инвентар, магнезий и др. полезни стоки
Balkan Climbing – направиха събитието цветно и весело и също раздадоха своите подаръци
Mahika Bulgaria – заредиха всички присъстващи с регенериращ крем за кожа, специално създаден за неуморни катерачи.
На Българска федерация по катерене и алпинизъм за осигурения постоянен пост на ПСС по време на събитието и следващия ден.

Благодарности и към самия екип на ПСС – скромни, тихи, и можещи момчета, които винаги са готови да дадат повече от себе си!

ПСС

Цифрите в това издание, макар че те не разкриват атмосферата, нито говорят за китарите и огъня, нека се знаят обаче: Около 17 водача (поименно вижте в събитието тук и 30 участници от София, Пловдив, Шумен, Русе и Стара Загора. Всички успешно са качени до горе и свалени, разбира се. 6 човека, начело с Теодора Маркова и Нина Денина, се погрижиха за установки на Малката Вратца за желаещите да пробват какво е това животно „катеренето“. Не им беше спестена обработката на таблици и данни.

Заедно

Тазгодишната специализирана лекция се изнесе от Тихомир Димитров, IFMGA водач. Той изведе хора по маршрути и проведе дълъг семинар на тема „Трад площадки“ – за най-новите тендеции в класическото катерене.

Тихомир Димитров разпалено показва
Катерачите внимателно слушат

„Бях точно толкова уплашена, колкото и поласкана от тази покана (да бъде водач в свръзка – б.а.). Имах страшна “сценична треска”. Но обстановката и хората бяха толкова приятелски, че още с първото движение по маршрута всичко си дойде на мястото. Така от момичето, което в продължение на 8 години само следваше като втора по дълги маршрути, станах момичето, което има привилегията да сподели опит с други катерачи”, развълнувано написа Деница Мирчева на личния си профил във фейсбук.

Деница води
Огънят и китарите като част от традициите в алпинизма през годините

неАЛПИНИАДАТА променя, дава, подкрепя. Преди всичко свързва катерачите от различните стилове и дисциплини на катерене. Своеобразен празник на общността.

Нека на финала да спомена и Нино Пелов, лидерът на клуб „Вратица“. Завършвам с неговите думи:

„Успяхме да се организираме толко бързо (по-малко от 2 седмици) и добре, благодарение на Сашо и неговия екип от „Отвъд планината“, както и на големия интерес към събитието. Трябваше да спрем формата за записване няколко дни преди датата на провеждане. Имаше участници, които са си планували участие в неАлпиниадата от пролетта.”

Освен утвърдената вече организация, новото и спонтанното са „Китарите след събитието“, смее се Нино доволен.

„Всички искаха да се качат по нависоко и да се докоснат до мултипич и трад катеренето. Да видят какво е клема и френд и как се ползват. Да погледнат по-отблизо Централна стена и да си помечтаят, че някой ден и там ще се изкачат.”

За догодина Нино си пожелава по-ранна организация, защото
„Видяло се е че ще я има и за напред тази неАЛПИНИАДА. Отърване няма”

Теди и Нино

Дори да се кара през Своге, Крета или Карлуково до Враца, неАЛПИНИАДАТА ни сбира!
Последният уикенд на септември, 2025 г. го запазете за Врачанските великани и катерачи.
Катерете, катерете и проходимостта си повишете!
До нови срещи!

Ваша,
Петрана Петрова

Снимки: Александър Пенков и участниците

П.с. Виктор Иванов, инициаторът на неАлпиниадата, заедно с Александър Шакрачки и Дилян Христов междувременно качиха Багирати II. Следим развитието на експедицията на нарочната фейсбук страница. 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.