Duster Adventure Club: С любов към приключението

На поредната си 11-а среща, членовете на клуба се събраха в мистичния район на Карлуковски карст

0
 

Сподели

Shares
11-та среща на Duster Adventure Club
11-а среща на Duster Adventure Club; Фотография: Actiongraphers

Единадесетата сбирка на Duster Adventure Club, организирана от Dacia България, този път заведе участниците в мистичния район, изпълнен с природни забележителности – Карлуковски карст.

Събитието е за членовете на клуба – собственици на различни поколения Duster и феновете на марката, които търсят съмишленици за приключения, за да обменят опит и информация. В страницата на клуба може да се запише всеки, който се интересува. Ако и вие обичате приключенията и искате да ги споделите с Duster – вземете мерки навреме и влезте в клуба.

По традиция за участниците бяха подготвени интересни офроуд предизвикателства от академия за безопасно шофиране „Safety Driving Academy”.

11-та среща на Duster Adventure Club; Фотография: Actiongraphers
11-а среща на Duster Adventure Club; Фотография: Actiongraphers

Локацията

Всяко издание се провежда на нова локация, която дава възможност на участниците посетят интересни природни и туристически обекти в България, но и да опознаят автомобилите си в различни условия на настилки и да обменят опит на фона на реални условия, сред впечатляващи гледки от района.

11-та среща на Duster Adventure Club; Фотография: ActiongraphersТази година организаторите се бяха спрели на обиколка на внушителния Карлуковски карст – местност, известна с Искърския пролом, река Златна Панега, множеството си скални образувания и манастири, пещери, сред които феноменът пещера „Проходна“, позната още като “Божиите очи”, неповторимите каменни постройки на Златен парк и Каменните къщи, спиращите дъха панорамни гледки и екопътеки.

Duster 2024: среща на Dacia Duster Adventure Club
Закуска в „Златен парк“

Начало на събитието

Сборна точка на групата беше магичният „Златен парк”, където всички гости бяха приветствани от екипа на Dacia и инструкторите от Safety Driving Academy. До момента на срещата, членовете не клуба не знаеха какво ги очаква, а набелязаният маршрут се пазеше в тайна. Зареждането на задкормилните устройства за дългия ден започна с луковитска кайгана за закуска и бегом по колите.

Златен Парк, Луковит
Златен Парк, Луковит

Майстори зад волана

В рамките на събитието, за гостите бе подготвена специална програма, включваща офроуд обиколка на местността.

Димитър Илиев: среща на Dacia Duster Adventure Club
Димитър Илиев

Първата точка от трасето беше пещера Проходна. След разходка в нея и запознаване с местността, дойде време за  уроци по майсторско шофиране. Пред пещерата членовете на клуба имаха възможност да тестват колите си и получиха ценни напътствия и съвети в реални условия от Димитър Илиев и екипа на Safety Driving Academy. Калното пролетно време направи изживяването пълноценно, като така участниците успяха да вземат максимално полезна информация от експертите.

Duster 2024: среща на Dacia Duster Adventure Club

Съветите на Митко Илиев ми дават увереност за моите собствени възможности и тези на колата“, споделя развълнуван един от участниците след преминаване на отсечката.

След като всички желаещи тестваха колите си на избраната от Safety Driving Academy отсечка за експерименти, членовете на клуба потеглиха към мястото за обяд. То също беше много специално и се намираше до популярните в района каменни къщи на брега на р. Искър, точно срещу скалният феномен „Провъртеника“. Интересно за мястото е, че точно там се е намирала древна обсерватория за наблюдение на слънцето и звездите.

Duster 2024: среща на Dacia Duster Adventure ClubНовото поколение Dacia Duster

По време на обяда членовете на Duster Adventure Club се вълнуваха от излизащото ново поколение на модела и организаторите от Dacia България, разказаха за новостите и акцентите в автомобила.

Карал съм първото и второто поколение и за мен беше много интересно да науча повече за новия Duster, определно нямам търпение да го тествам, споделя Атанас, един от първите членове на клуба.

Duster 2024: среща на Dacia Duster Adventure Club

Сред дългогодишните ценности на марката е заложен фокус върху обратната връзка от клиентите, комуникацията от първо лице с тях и специалното отношение към всички любители на Dacia. Така че срещите и разговорите бяха взаимополезни. Раждат се и нови приятелства между членовете на клуба, а за чудесната атмосфера допринася и магията на околността, като се започне с Каменните къщи, излезли сякаш от фентъзи лента и извисилият се отсреща величествен скален масив Провъртеника.

С новото поколение на Duster, Daciа обръща сериозно внимание на темата за еко-устойчивото производство. Новият модел Duster е меко казано „еко френдли”: 95% от използваните материали са рециклируеми, а в тапицерията на колата не е използвана кожа. Това е първият хибриден автомобил на модела Duster, а батериите на електродвигателя са 100 % рециклируеми.

Автомобилът е много добре пригоден за дълъг път и приключенски пътешествия. Той разполага с 30 литра пространство за багаж в предната част (жабка, подлакътник, странични врати и др.), а основният багажник е с вместимост от впечатляващите 600 литра, което е доста сериозно пространство. Duster се предлага в няколко нива на оборудване: Essential, Expression, Extreme и Journey.

Колата може да бъде поръчана за покупка в дадена конфигурация, в зависимост от предпочитанията на клиента.

Duster 2024: среща на Dacia Duster Adventure ClubИзносоустойчив полимер

Още един интересен факт за производството на Dacia e специално разработеният от инженерите на марката полимер. Освен че е много здрав, той не се влияе от UV лъчите, което е характерно за всички други полимери. Така процесите на стареене са в пъти по-забавени и трудно забележими. Всички защитни елементи в автомобила са изработени от този полимер, който освен всички други изброени предимства, не изисква и боядисване на повърхността.

Duster 2024: среща на Dacia Duster Adventure ClubСпалня на колела

Моделът идва със страхотна изненада за любителите на спонтанните пътувания. Към новия Duster e проектирано и разработено специално преносимото легло, което може да се монтира след свалянето на задните седалки. Така че всеки, който обича непланираните и неочаквани приключения, може да закупи отделно това удобство.

Най-доброто за парите ти

Основната максима на Dacia: Best Value Money или “Най-добро качество, на най-достъпна цена“, е застъпена и при реализацията на най-новия модел Duster.  Въпреки всички изброени негови предимства и качества, политиката за най-добро качество на достъпна цена е заложена както в производството на всеки отделен елемент на автомобила, така и в крайната пазарна цена.

Duster 2024: среща на Dacia Duster Adventure Club

Приключението продължава

След вкусния обяд с местни специалитети, групата продължи с офроуд обиколката в района. Следващата спирка беше най-високата панорамна беседка в близост, от която се открива гледка към целия скален масив в местността.

Не бях идвала в района и съм много изненададана от това което видяхме. Природата, Къщите и историите, които чух, запалиха интереса ми и определено мисля да се върна отново, Сподели развълнувано Поли.

По трасето шофьорите успяха да усетят от приключенския дух на автомобила Dacia Duster, който в нормална среда много от тях не са опитвали. Под инструктажа на опитните инструктори, много от шофьорите минаха през места, които не са типични за тях и откриха повече от потенциала на своите собствени автомобили.

Вижте повече за клуба от един от членовете му Георги Балджиев

Duster 2024: среща на Dacia Duster Adventure ClubПолезни съвети при офроуд каране

При преминаване на офроуд участък, е важно шофьорът да се съобрази с геометрията на автомобила си, с ъглите на заход, отход и рампа. При много тежки участъци, като голямо изкачване или при наличие на дълбоки коловози, трансмисията трябва да се превключи от режим „Auto”, в режим “Lock”, а също и да се деактивира ESP системата. Това ще изключи частично тракшън контрола и ще блокира диференциалите в по-сложни ситуации.

Важен е и фактът, че продължителното каране в режим “Auto” в тежки условия може да стане причина за прегряване на муфата на задния диференциал. В градски условия предимството на Dacia Duster е поведението на автомобил с предно предаване – управлението е по-лесно и контролирано за водача, също така воланът се чувства по-лек, особено при определени режими.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.