„Лъвско сърце“: Боян Бъчваров – Бронята

Обездвижен при ски инцидент преди 2 години, днес Боян може да преплува 3 километра в открити води

0
 

Сподели

Shares
Боян Бъчваров
Боян Бъчваров (снимка: facebook.com/boyan.batchvarov)

През 2020 г. Боян Бъчваров (по прякор Бронята) е едно от попълненията в българския фрирайд отбор за сезон 19/20. Качва се на ски едва на 4-годишен, а фрирайд историята му започва 10 години по-рано. Тогава Боян става член на БАССЕС и навлиза дълбоко в планината и ски културата на България. Участвал е в беккънтри турове и национални шампионати. Впоследствие взима участие и в българския филм за свободни ски “СЛЕДИ”. Трупа опит, докато живее и кара в Австрийските Алпи, където добива нови умения във фрирайда и във фристайла. През 2019 г. побеждава в Алпбах, Австрия – едва второто му FWQ състезание. С това става първият български скиор, спечелил състезание на FWQ извън България.

Боян Бъчваров
Боян Бъчваров, 2017 г. (снимка: facebook.com/boyan.batchvarov)

Нещата коренно се променят преди 2 години, когато претърпява инцидент със ски и оттогава е обездвижен. Повечето хора биха се отчаяли, но Боян продължава да бъде активен и да спортува. Той е част от отбора БКХИК София-Балкан (Баскетболен клуб за хора в инвалидни колички София-Балкан). Сред спортовете, които практикува, са колоездене, фрирайд (на специален борд), плуване, e-foil.

Само преди дни Боян взе участие в ултра крос триатлона „Лъвско сърце“, като част от щафета с още двама души – колоездач и бегач. Той преплува 3 километра в откритите води на Черно море край бреговете на Приморско (за час и половина), за да предаде щафетата на съотборниците си.

Боян Бъчваров
Боян Бъчваров: Still in love with the mountains (снимка: facebook.com/boyan.batchvarov)

Боян решава, че да преодолее 3 километра в открити води е „въпрос на избор“ и събира отбор за щафета за ултратриатлона, чиято обща дължина е 120 км.

В живота обстоятелствата не винаги зависят от нас, не са под наш контрол, но това, което е нашият избор, е какво да направим с тях и как да продължим. И всеки от нас има избор, колкото и трудни да са обстоятелствата,

– казва Боян Бъчваров пред bTV.

Боян винаги е бил страхотен мотиватор, той във всеки един от спортовете, които практикува, е бил на много високо ниво.

– обяснява Атанас Кефсизов, колоездачът, който поема щафетата от Боян за отбор „Въпрос на избор“.

За Боян участието в триатлона не е само лично предизвикателство, но и кауза. Ето какво споделя той:

Надявам се това да достигне и до хора в моето положение и догодина да не съм сам тук.

Тази година близо 800 мъже и жени се включиха в приключението „Лъвско сърце“ край Приморско. Индивидуално или в щафета те преодоляваха 120 километра (общо) с плуване в залива Перла, колоездене и бягане в Странджа, подлагайки на проверка своите възможности. Резултати от триатлона може да видите тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.